Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C

Varga Judit: a mi feladatunk, hogy megőrizzük a hazát

2022. augusztus 20. 20:11
Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter volt a veszprémi önkormányzati ünnepség vezérszónoka augusztus 20-án este a Hangvillában.

A miniszter szerint nem kevesebbet köszönhetünk Szent Istvánnak, mint hogy a keresztény magyar államszervezet megalapításával megőrzött bennünket a jövőnek. Országa most is áll, a Jóisten pedig nekünk is azt a feladatot adta, hogy megtartsuk és továbbadjuk gyermekeinknek. 

Az államalapításkor az emberi szellem, hit és erkölcs országszervezetet teremtett a kimondott szó és leírt betű erejével – mondta a miniszter. – Ezer évvel ezelőtt államszervezet, jogrend és törvény született, ami ma is él, és amire joggal vagyunk büszkék. Varga megjegyezte: neki ez ad erőt, amikor távoli helyeken kell megvédeni hazánk szuverenitását. 

A miniszter szerint történelmi időkben nehéz boldognak lenni és szép életet élni. A mi nemzedékünk érzi, milyen az, amikor a történelem mozgásba lendül és az életünk kifordul a normális folyásából. Világjárvány, háborús infláció, gazdasági válság – ezek újra és újra ismétlik magukat a történelem során, és kevés embernek adatik meg az a kiváltság, hogy nem találkozik velük. Mi, magyarok a világjárványt fegyelmezetten győzzük le, és erősebben jöttünk ki a covid okozta válságból, mint ahogy belekerültünk.

Azonban alig hagytuk magunk mögött ezt a nehézséget, amikor háború robbant ki, ami itt zajlik a szomszédunkban és amiben határon túli magyarok érintettek. István király tisztában volt azzal hogy harccal sok csatát megnyerhetünk, de biztos helyünk csak akkor lesz a világban, ha a békét őrizzük meg. Erre csak egy erős állam képes, ami itt született meg, Veszprém falai közt. Az évszázadok alatt mi, magyarok mindig a szívünkön viseltük Európa sorsát is. Ma mi beszéljük egyedül a béke nyelvét, mi tudjuk, hogy a békét kell megnyerni és nem a háborút. Mindig ott voltunk az első sorban, amikor Európa egységéért és a békéért kellett tenni. 

A mindennapi nehézségek bőven adnak okot az elkeseredésre, és sokan nehéz szívvel tekintenek a jövőbe. Jogosan érezhetjük igazságtalannak, ami a világban történik és ránk is hatással van. A magyar kormány azonban harcol a recesszió, a gazdasági visszaesés ellen, a munkahelyek védelméért, azért, hogy az embereknek legyen biztos jövedelme, hogy a rezsi ne vigye el a megkeresett pénz nagy részét, hogy ne essen vissza az életszínvonal – hangsúlyozta Varga. Hozzátette:  nehéz időket élünk, de nem szabad csüggednünk. 

Van mit ünnepelni, mondta, hiszen mindig erősebben jöttünk ki az elmúlt évek egymást követő válságaiból. Ha összetartunk, ha nem a széthúzást választjuk, akkor lokális kivétel lehetünk a globális zűrzavar idején is. Háborog körülöttünk a világ, de mi tudjuk, hogy számíthatunk egymásra. Vannak országok a világban, ahol ez a képesség már elveszett. Ahol azonban a tudás elveszett, ott megszűnik a nemzet. Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse. A miniszter emlékeztetett: a hazát, Szent István országát nemzedékeken át megőriztük és továbbadtuk a gyerekeinknek – és ez a mi feladatunk is.

A miniszter beszédét követően a Barbra zenekar koncertjével folytatódott az ünnepi program.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.