2023. április 2.
//
Áron névnap

Évadot nyitott a Veszprémi Petőfi Színház

A szeretet évada lesz a 2022/2023-as. Hétfő délután ünnepélyes keretek között nyitották meg az új színházi szezont.

Elsőként Oberfrank Pál, a színház igazgatója köszöntötte a társulatot, amely – ahogy minden évben – az idén is változott. Új munkatársakkal bővült az intézmény, éppen ezért a köszöntő beszédben a befogadást és a nyitottságra való törekvést, a szeretetteli üdvözlést hangsúlyozta. Oberfrank kiemelte: nehéz kereszteket cipel ma minden ember egyenként, és együtt a társadalom, így csak az összetartás, a szeretet adhat támaszt. Különleges gyógyító erő az ebből az összefogásból létrejövő színház, hiszen a teátrum évről-évre bizonyítja: gyógyító ereje van.

Az igazgató elmondta: mozgalmas nyáron van túl a társulat. A nyári tájelőadások mellett négy gyermektábort is lebonyolítottak, melyek nagy sikerrel zajlottak. Az évad egy, a nyáron már Siófokon bemutatott musicallel indul, a LéviStoryval.

Brányi Mária alpolgármester is felszólalt. A 2023-as év jelentőségét hangsúlyozta, s az EKF-re hivatkozva kijelentette, nagyobb figyelem irányul a városra, ami egyértelműen érinti majd a Veszprémi Petőfi Színházat. Az alpolgármester ehhez, és a következő évadhoz is sok sikert kívánt.

Több szempontból rendhagyó volt az évadnyitó, hiszen Nagy Károly apátkanonok bejelentette nyugdíjazását, ugyanakkor a teátrum a továbbiakban is számít lelki segítségére. A társulat tagjai között ült Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész is, aki a napokban ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A színház ennek alkalmából megható műsorral lepte meg a művészt.

Az évadindítón a vezetőség egy közelgő fesztiválról is hírt adott, a Veszprémi Ifi Fesztiválról, melynek rövidítése vifi. Ahogy Kellerné Egresi Zsuzsanna, a teátrum igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere fogalmazott,

a szeptember 3-4. között zajló rendezvénynek az a célja, hogy a vifi szócskát a fiatalok most kicsit másképpen értelmezzék: az élőben történő kapcsolódás legyen a fókuszban.

A fesztiválon amatőr, ugyanakkor szakterületüket mégis profin végző művészek kapnak lehetőséget, így zenés, verses műsorokra is számítani lehet. A színház a kétnapos fesztivál idejére tíz fiatal fotósnak ad lehetőséget, hogy legjobb tudásuk szerint megörökítsék az eseményeket. Munkájukat Gáspár Gábor fogja értékelni.

A fesztiválról és az új évad előadásairól itt olvashatnak bővebben.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
A kultúra folyton újra remixeli önmagát
A kultúra folyton újra remixeli önmagát
Temesvár a különböző nemzetiségek békés együttélésére építette fel 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programját, és ezt az a népi motívumokat a modern táncba olvasztó mozgásszínházi produkció is szépen megmutatta, amit az Agórában láthatott a közönség szombaton.
Petőfiről a kulisszák mögött
Petőfiről a kulisszák mögött
A Veszprémi Petőfi Színház a napokban mutatta be a színházuk névadójáról szóló előadást, a Petőfifjút. A költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából most majdnem minden kulturális intézményben Petőfiről van szó. Nézzük, hogyan dolgozta fel az életművét a Veszprémi Petőfi Színház. Videónkban bepillantottunk az alkotói folyamatba, de a közönséget sem hagytuk kérdések nélkül.
Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van
Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van
Az idei évben nem csupán az Európa Kulturális Fővárosa címet ünnepeljük, de Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is. Ennek apropóján a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Karaffa-drámatöredékének befejezésére. A sok nagynevű író közül Szálinger Balázs története nyert, szombat este pedig bemutatják a várva várt darabot. Ennek kapcsán kérdeztük az írót.