Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Nem csak gyerekeknek szól a vöröstói Játékfesztivál

2022. augusztus 24. 12:00
Idén ősszel először rendezik meg a Játékfesztivált: Vöröstó és Barnag, a Balaton-felvidék két festői települése gyönyörű környezetben várja a játszani vágyókat szeptember 3-án és 4-én. A fesztivál a vöröstói családok hagyományaira támaszkodva eleveníti fel a játszás örömét. Petanque, matchbox-verseny, e-bike kincskereső, lavosball, koncertek és előadások, ráadásul nem csak gyerekeknek. A fesztivált a Hangvető szervezi a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával.

Vöröstó és Barnag tele van játékra alkalmas kertekkel és terekkel, a csendes, nyugodt települések kényelmes sétatávolságra vannak egymástól, és az egész környéket áthatja a családias hangulat. Távol a turizmus fősodrától, viszont közel Veszprémhez. A most debütáló játékfesztivál a helyi családok már évek óta ápolt hagyományából ered: az egymást jól ismerő, a településekhez több évtizede kötődő vöröstói lakók esténként az összeérő kertek alatt gyűltek egybe, hogy együtt fedezzék fel újra a közös játék örömét.

„Már állandó lakosa vagyok Vöröstónak, és nem is tervezem ezt megváltoztatni. Magától értetődő volt, hogy ezt választom a fesztivál helyszínéül” – meséli Tóth Benedek, a fesztivál programigazgatója, aki már egy évtizede szervez Vöröstón petanque versenyeket, így számára adta magát, hogy a település legyen a Játékfesztivál helyszíne. Benedek a petanque mellett a szellemi játékokat is kedveli, kedvence a Bakosozás, aminek a lényege, hogy a résztvevők kitalálják az idegen szavak lehteséges definícióit.

Így született meg a Vöröstói Játékfesztivál. A szervezők tudták, hogy valami különlegessel van dolguk, és elkezdtek azon gondolkodni, hogyan mutassák meg a vöröstói szokásokat a nagyvilágnak, hogyan adják át a hűvös pincék, békés nyaralók és pincesori mulatságok hangulatát. Olyan rendezvényt álmodtak és valósítottak meg, ahol több generáció is megfér egymás mellett, ahol mindenki megtalálhatja kedvének és ízlésének megfelelő szórakozást, kipróbálhat több játékot is és megtapasztalhatja, milyen a játszásban feloldódni. A vöröstói ötletgazdák a fesztivált a Hangvető és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával rendezik meg.

A Játékfesztiválra főképp olyan felnőtteket várnak, akik szeretnék megtapasztalni a közösségi játék élményét, utat engednének a bennük rejlő kreativitásnak és felfedeznék a Balaton-felvidéki falvak rejtett kincseit, legyen szó biciklis kincskeresésről, matchbox versenyről, papírrepülő-röptető bajnokságról vagy csoportos kvízestről. A Játékfesztiválon a gyerekek is találnak majd maguknak kikapcsolódást, amihez a szülők is bátran csatlakozhatnak!

Miért szereti az agyunk a játékot?

A Játékfesztivál központi gondolata, hogy a játszás szabaddá és kreatívvá tesz, mindegy, hány évesen vágunk bele. Az emlősök (azaz az emberek is) felnőttként aktív éber óráik 10-50 százalékát töltik játékkal, ennek ellenére gyakran félretesszük a játszás gondolatát, mert komolytalan tevékenységnek tartjuk. Pedig megannyi kutatás született már, ami a játék pozitív pszichológiai hatását mutatja be: jótékony hatással van a mentális frissességre és segít visszatalálni ahhoz a gyermeki énhez, akit a hétköznapokban jó mélyre eltemetünk, hogy az irányítást a felelősségteljes felnőttnek adjuk át. Megtanít spontánnak lenni, a jelenben maradni, elmerülni, megtapasztalni a flow-élményt.

vehir.hu
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. ma 9:34 Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.