Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Nem csak gyerekeknek szól a vöröstói Játékfesztivál

2022. augusztus 24. 12:00
Idén ősszel először rendezik meg a Játékfesztivált: Vöröstó és Barnag, a Balaton-felvidék két festői települése gyönyörű környezetben várja a játszani vágyókat szeptember 3-án és 4-én. A fesztivál a vöröstói családok hagyományaira támaszkodva eleveníti fel a játszás örömét. Petanque, matchbox-verseny, e-bike kincskereső, lavosball, koncertek és előadások, ráadásul nem csak gyerekeknek. A fesztivált a Hangvető szervezi a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával.

Vöröstó és Barnag tele van játékra alkalmas kertekkel és terekkel, a csendes, nyugodt települések kényelmes sétatávolságra vannak egymástól, és az egész környéket áthatja a családias hangulat. Távol a turizmus fősodrától, viszont közel Veszprémhez. A most debütáló játékfesztivál a helyi családok már évek óta ápolt hagyományából ered: az egymást jól ismerő, a településekhez több évtizede kötődő vöröstói lakók esténként az összeérő kertek alatt gyűltek egybe, hogy együtt fedezzék fel újra a közös játék örömét.

„Már állandó lakosa vagyok Vöröstónak, és nem is tervezem ezt megváltoztatni. Magától értetődő volt, hogy ezt választom a fesztivál helyszínéül” – meséli Tóth Benedek, a fesztivál programigazgatója, aki már egy évtizede szervez Vöröstón petanque versenyeket, így számára adta magát, hogy a település legyen a Játékfesztivál helyszíne. Benedek a petanque mellett a szellemi játékokat is kedveli, kedvence a Bakosozás, aminek a lényege, hogy a résztvevők kitalálják az idegen szavak lehteséges definícióit.

Így született meg a Vöröstói Játékfesztivál. A szervezők tudták, hogy valami különlegessel van dolguk, és elkezdtek azon gondolkodni, hogyan mutassák meg a vöröstói szokásokat a nagyvilágnak, hogyan adják át a hűvös pincék, békés nyaralók és pincesori mulatságok hangulatát. Olyan rendezvényt álmodtak és valósítottak meg, ahol több generáció is megfér egymás mellett, ahol mindenki megtalálhatja kedvének és ízlésének megfelelő szórakozást, kipróbálhat több játékot is és megtapasztalhatja, milyen a játszásban feloldódni. A vöröstói ötletgazdák a fesztivált a Hangvető és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával rendezik meg.

A Játékfesztiválra főképp olyan felnőtteket várnak, akik szeretnék megtapasztalni a közösségi játék élményét, utat engednének a bennük rejlő kreativitásnak és felfedeznék a Balaton-felvidéki falvak rejtett kincseit, legyen szó biciklis kincskeresésről, matchbox versenyről, papírrepülő-röptető bajnokságról vagy csoportos kvízestről. A Játékfesztiválon a gyerekek is találnak majd maguknak kikapcsolódást, amihez a szülők is bátran csatlakozhatnak!

Miért szereti az agyunk a játékot?

A Játékfesztivál központi gondolata, hogy a játszás szabaddá és kreatívvá tesz, mindegy, hány évesen vágunk bele. Az emlősök (azaz az emberek is) felnőttként aktív éber óráik 10-50 százalékát töltik játékkal, ennek ellenére gyakran félretesszük a játszás gondolatát, mert komolytalan tevékenységnek tartjuk. Pedig megannyi kutatás született már, ami a játék pozitív pszichológiai hatását mutatja be: jótékony hatással van a mentális frissességre és segít visszatalálni ahhoz a gyermeki énhez, akit a hétköznapokban jó mélyre eltemetünk, hogy az irányítást a felelősségteljes felnőttnek adjuk át. Megtanít spontánnak lenni, a jelenben maradni, elmerülni, megtapasztalni a flow-élményt.

vehir.hu
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.