2022. november 30.
//
András, Andor névnap

A valóság kiment a divatból

2022. szeptember 5. 4:00
Nagy nehezen végre találtam egy helyet, ahol képeslapot tudtam venni.

Korábban szokásunk volt, hogy minden nyaralásomról küldtem egy képeslapot – jobb években hosszú, kézzel írt levelet is – egy barátomnak. A digitalizáció aztán elsöpörte ezt a kis hóbortunkat, de idén valahogy újra szóba került egy “azok a régi szép idők” típusú beszélgetés során, és rögvest ígéretet tettem rá, hogy újra életre keltem a régi hagyományunkat. 

Időközben persze nemcsak mi, hanem a világ is maga mögött hagyta a képeslapokat. Öt-hat évvel ezelőtt még bármelyik bazároshoz betérve többféle változat közül választhattam – gyanítom, hogy a barátomnak a teljes kollekció megvan már arról a helyről, ahova rendszeresen visszajárok. Ezúttal azonban egymás után tárták szét tanácstalanul kezeiket az eladók: ők bizony nem tartanak képeslapot. Nagy nehezen aztán rábukkantam egy helyre, ahol egy eldugott sarokban egy feltűnésmentes dobozban leledzett néhány darab. 

Józan ésszel persze teljesen érthető, hogy a Messenger korában miért merültek a feledés homályába a postai úton napok alatt célba érő, személytelen képeket ábrázoló kártyák. A képeslap azonban olyan dolgokat tud, amiket az üzenetküldőben átdobott JPG fájlok nem: egyfelől kézzel fogható, tapintható; egy ideig nálam volt, aztán átkerül a címzetthez: közös tulajdonunk. A hátulján kézzel írt szöveg található, emojik és gifek nélkül: a legszemélyesebb dolog, amit betűkkel kezdhet az ember, hogy ő maga formálja meg őket. A Messenger-üzenet a pillanat szülötte: egy hét múlva már alig találjuk meg, hosszasan kell görgetni érte, míg a papírt kitűzhetjük a faliújságra, felmágnesezhetjük a hűtőre, és évek múltán is szem előtt lehet, ha úgy akarjuk. 

Illusztráció: Becky Phan / UnsplashIllusztráció: Becky Phan / Unsplash

A képeslapok olyanok, mint a fényképek – nem, nem a képfájlokra gondolok, hanem az igazi, kézzel fogható tárgyakra. Ezek még nem hazudták azt, hogy megörökítik a pillanatot: a nagyszüleink fotói még jó fél évszázaddal az elkészültük után is ott pihennek egy dobozban a fiókban – erősen kétlem, hogy a digitális képeink akár csak a felét túlélik ennek az időtartamnak. Ma naponta százával lőjük a fotókat, de hol lesznek ezek húsz év múlva? Nekem még vannak digitális fotóim húsz évvel ezelőttről: az akkori 640x480 pixeles felbontású képek, amik olyan csodálatosnak tűntek az egész asztalt elfoglaló dobozmonitoron, ma csak pixeles bélyegek, amik elférnek a kijelző sarkában. Az igazi, kézzel fogható fotó viszont akkora, amekkora, és akkor is megmarad, ha a technológiai fejlődés a digitális fájljainkat elavulttá teszi.

A hozzám hasonló bolondok valószínűleg annak is örülnek, hogy az elmúlt években reneszánszukat élik a polaroid fényképezőgépek. Képzeljék csak el, hogy az egész nyaralás alatt összesen tíz képet készíthetnek! Meg kell fontolni, melyik pillanatot akarják megörökíteni, a fotó olyan lesz, amilyen, nem lehet utólag retusálni. De legfőképpen: nem lehet megosztani Instagramon (persze lefotózhatják a telefonjukkal az elkészült polaroid képet, de az eredmény valószínűleg élvezhetetlen lesz). Képzeljék el, hogy az utazás után egy kávé mellett végiglapozgatják az elkészült albumot az ismerőseikkel, akik nem lájkokkal meg szívecskékkel reagálnak, hanem értelmes beszélgetések alakulnak ki az élményeikről!

Miközben a valóság kimegy a divatból, a kézzel fogható tárgyak helyét átveszik a virtuálisan létezők; az igazi, nyílt, őszinte emberi érintkezéseket pedig az erőfeszítést nem igénylő, olcsón megúszható lájkok és visszavonható üzenetek, egyre inkább azt érzem, hogy az igazi közösségimédia-felület az asztallap, amin valódi leveleket írhatunk papírra tintával, és amit körbeülhetünk, hogy megosszuk egymással a gondolatainkat. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
November 25-én rendezte meg a HybridCycle az első Trash Art meetupot a veszprémi Hangvillában. A rendhagyó rendezvényen sokszínű programok közül válogathattak kicsik és nagyok, egészen 19 óráig.
Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
A közel húsz méter magas, nyolctonnás ezüstfenyő egy idős házaspár családi házának kertjét díszítette több mint negyven esztendőn keresztül.
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
November 19-20-án zajlott a Minipályázatok első fordulójának zsűrizése: 113 pályázatból 58 nyertest választott az önkéntes társadalmi zsűri.