Idén már 19. alkalommal tartották meg a Bakony krumpliszüreti és művészeti fesztivált Olaszfalun, ahol az idei részvétel minden korábbi számot felülmúlt.
A fesztivál eredetileg a bakonyi település régi hagyományaihoz, a krumplitermesztéshez és annak feldolgozásához kapcsolódott, mára pedig igazi közösségi ünneppé nőtte ki magát. Igaz, hogy a krumpliszürettel általában csak szeptember végére szoktak végezni, Olaszfalun idén előrébb hozták az ünnepséget, tekintettel a kellemes nyárutóra, valamint arra, hogy már most is több zsáknyi friss krumpli állt rendelkezésre ahhoz, hogy jól lakjon a helyi közösség.
Ugyanis a fesztiválon a helyiek saját krumpliból készítették el azokat az ínyencségeket, amelyek az asztalokra kerültek, hogy csak egy számot említsünk, 800 darab gombócot készítettek az olaszfalui asszonyok a fesztiválra.
Minderre csak egy összetartó és erős közösség képes, emelte ki Ovádi Péter, országgyűlési képviselő a megnyitójában szombaton az olaszfalui sportpályán. Hozzátette, az ilyen rendezvények jó alkalmat kínálnak arra is, hogy az emberek találkozzanak egymással és az ilyen nehezebb időkben erőt merítsenek a barátságokból.
Olaszfalu ezeket a barátságokat nem csak a falun belül ápolja, hanem testvértelepüléseivel is, akik közül az erdélyi Kökösről is érkeztek vendégek a krumplifesztiválra. Kökös polgármestere, Taras Silviu is ezt a barátságot emelte ki, mint mondta, a jelenlegi gyorsan változó világban csak a barátságok jelenthetik a stabilitást.
A fesztiválon Boriszné Hanich Edit polgármester is köszöntötte a megjelenteket, aki örömmel jelentette be, hogy idén rekordszámú nevező érkezett a főzőversenyükre, ebből is látszik, hogy a hagyományok ápolására és egy vidám fesztivál megszervezésére máig nagy igény van.
A krumplifesztivál egészen szombat estig folytatódott, miután a gasztroelemeket felváltották a zenés, táncos programok.