A small plate – szó szerinti fordításban „kis tányér” - éttermi irányvonal lényegét úgy is össze lehet foglalni, hogy „sok kicsi sokra megy”. Azaz ebben az esetben a roskadásig megpakolt tányérok helyett egészen kis adagokat szolgálnak fel, azokból viszont többet is egymás után. Így egy vacsora alkalmával akár 4-5 tányér is megfordul a vendég előtt, minden alkalommal új ízeket felvonultatva.
A Mór24-ben pedig ezek az ízek a világ különböző pontjairól is érkezhetnek, ugyanis Edit és Tamás kalandos életutat tudhatnak maguk mögött, amiben Michelin-csillagos éttermek, de távol-keleti sütödék is szerepet játszottak egy-egy hosszabb, rövidebb fejezet erejéig. A pár mindkét tagja – ugyanis Edit és Tamás a civil életben is egy párt alkot – balatoni származású, Edit Balatonfűzfőn nőtt fel, szülei pedig sokáig lángosozót, strandbüfét, borozót és fagylaltozót is üzemeltettek, ő maga pedig a cukrász mesterségben mélyedt el jobban. Tamás szintén a gasztronómiában találta meg a számításait, Alsóörsről indulva lett képzett szakács.
Kettejük közös történetében 12 évet ölel fel egy nagy-britanniai kaland, ahol amellett, hogy Tamás Gordon Ramsay és Angela Hartnett éttermeiben főzött és együtt dolgozott Martin Blunos, Michelin-csillagos séffel, itt született meg kislányuk is.
De nem csak a szigetország világa volt az, amibe belekóstoltak, és ezt vehetjük akár szó szerint is, ugyanis Edit és Tamás hátizsákkal bejárták szinte az egész távol-keletet, Indonéziát, Malajziát, Thaiföldet és ezeken a helyeken ahol csak lehetőségük volt rá kipróbálták a helyi street food ételeket. Persze ennek a kísérletezésnek ára is volt, hiszen volt olyan eset, hogy mindketten a kórházban kötöttek ki egy elfogyasztott étel után, viszont ennek ellenére is nagy hatást gyakorolt rájuk az a semmihez sem fogható ízvilág és különleges fűszerek, ami Ázsia ezen részét jellemzi.
Több ország és kontinens után mégis ott találták meg az otthonukat, ahonnan valaha elindultak, a Balaton-partján. A döntésükben, hogy hazajönnek családjuk és kislányuk is szerepet játszott, viszont ezzel együtt eldőlt az is, hogy a balatoni vendéglátóhelyek sora egy igazi kuriózummal gazdagodik.
A Mór24-ben ugyanis Edit és Tamás összegyűjtötték minden tapasztalatukat, minden élményüket, amit az évek során szereztek és ötvözték a saját ízlésükkel. Ezt olyannyira nem bízzák a véletlenre, hogy Tamás saját maga készíti a fűszerkeverékeket, a szószokat, mártásokat, amit aztán a már említett small plate jellegben kínálnak a fogásokhoz a vendégeknek.
A Mór24-ben egyébként hetente változik az étlap, viszont az étterem a hét csak négy napján van nyitva a vendégek előtt, hogy minden alkalommal megfelelő alapanyagokból és kreativitással feltöltődve tudjanak készülni a menüsorral.
Az ételkreálmányok mellett a Mór24 az italválasztékban sem éppen a kommersz kategóriát képviseli. Borválogatásukban kiemelt szerepet kapnak a natúr borok, de kisüzemi sörfőzdék termékei is megtalálhatók a kínálatban, valamint Peruban pörkölt kávét kínálnak a fogások után.
A Mór24 tehát betette a lábát és nagyon hamar gyökeret vert a balatoni gasztrokínálatban. Edit és Tamás pedig nem csak az éttermük pultja mögött vállalnak szerepet az újhullámos konyha népszerűsítésében, hanem rendszeres szereplői a térség gasztronómiai rendezvényeinek is.
Fotók: Mór24
A cikk az Ecoport magazin 2022/2. számában jelent meg