Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi mindent kínálhat egy kistányér?

2022. szeptember 6. 4:00 // Forrás: Ecoport
Van az éttermekben egy sűrűn előforduló jelenség. Amikor egy asztaltársaság elé megérkezik a rendelés, az első mozzanatok közt van az is, hogy az evőeszközök végigjárják a tányérokat és mindenki, ha csupán egy falat erejéig is, de megkóstolja a partnerei rendeléseit is, csupán kíváncsiságból, a többféle íz megtapasztalásának reményében. Pedig ezt a villakörjáratot nagyon könnyen ki lehet küszöbölni és erre tapintott rá Almás Edit és Albrecht Tamás, akik ennek a szellemében alapították meg Balatonfüreden a Jókai Mór utca 24. szám alatt az egyszerűen csak Mór24 névre keresztelt small plate jellegű éttermüket.

A small plate – szó szerinti fordításban „kis tányér” - éttermi irányvonal lényegét úgy is össze lehet foglalni, hogy „sok kicsi sokra megy”. Azaz ebben az esetben a roskadásig megpakolt tányérok helyett egészen kis adagokat szolgálnak fel, azokból viszont többet is egymás után. Így egy vacsora alkalmával akár 4-5 tányér is megfordul a vendég előtt, minden alkalommal új ízeket felvonultatva.

A Mór24-ben pedig ezek az ízek a világ különböző pontjairól is érkezhetnek, ugyanis Edit és Tamás kalandos életutat tudhatnak maguk mögött, amiben Michelin-csillagos éttermek, de távol-keleti sütödék is szerepet játszottak egy-egy hosszabb, rövidebb fejezet erejéig. A pár mindkét tagja – ugyanis Edit és Tamás a civil életben is egy párt alkot – balatoni származású, Edit Balatonfűzfőn nőtt fel, szülei pedig sokáig lángosozót, strandbüfét, borozót és fagylaltozót is üzemeltettek, ő maga pedig a cukrász mesterségben mélyedt el jobban. Tamás szintén a gasztronómiában találta meg a számításait, Alsóörsről indulva lett képzett szakács.

Kettejük közös történetében 12 évet ölel fel egy nagy-britanniai kaland, ahol amellett, hogy Tamás Gordon Ramsay és Angela Hartnett éttermeiben főzött és együtt dolgozott Martin Blunos, Michelin-csillagos séffel, itt született meg kislányuk is.

De nem csak a szigetország világa volt az, amibe belekóstoltak, és ezt vehetjük akár szó szerint is, ugyanis Edit és Tamás hátizsákkal bejárták szinte az egész távol-keletet, Indonéziát, Malajziát, Thaiföldet és ezeken a helyeken ahol csak lehetőségük volt rá kipróbálták a helyi street food ételeket. Persze ennek a kísérletezésnek ára is volt, hiszen volt olyan eset, hogy mindketten a kórházban kötöttek ki egy elfogyasztott étel után, viszont ennek ellenére is nagy hatást gyakorolt rájuk az a semmihez sem fogható ízvilág és különleges fűszerek, ami Ázsia ezen részét jellemzi.

Több ország és kontinens után mégis ott találták meg az otthonukat, ahonnan valaha elindultak, a Balaton-partján. A döntésükben, hogy hazajönnek családjuk és kislányuk is szerepet játszott, viszont ezzel együtt eldőlt az is, hogy a balatoni vendéglátóhelyek sora egy igazi kuriózummal gazdagodik.

A Mór24-ben ugyanis Edit és Tamás összegyűjtötték minden tapasztalatukat, minden élményüket, amit az évek során szereztek és ötvözték a saját ízlésükkel. Ezt olyannyira nem bízzák a véletlenre, hogy Tamás saját maga készíti a fűszerkeverékeket, a szószokat, mártásokat, amit aztán a már említett small plate jellegben kínálnak a fogásokhoz a vendégeknek.

A Mór24-ben egyébként hetente változik az étlap, viszont az étterem a hét csak négy napján van nyitva a vendégek előtt, hogy minden alkalommal megfelelő alapanyagokból és kreativitással feltöltődve tudjanak készülni a menüsorral.

Az ételkreálmányok mellett a Mór24 az italválasztékban sem éppen a kommersz kategóriát képviseli. Borválogatásukban kiemelt szerepet kapnak a natúr borok, de kisüzemi sörfőzdék termékei is megtalálhatók a kínálatban, valamint Peruban pörkölt kávét kínálnak a fogások után.

A Mór24 tehát betette a lábát és nagyon hamar gyökeret vert a balatoni gasztrokínálatban. Edit és Tamás pedig nem csak az éttermük pultja mögött vállalnak szerepet az újhullámos konyha népszerűsítésében, hanem rendszeres szereplői a térség gasztronómiai rendezvényeinek is.

Fotók: Mór24
A cikk az Ecoport magazin 2022/2. számában jelent meg

Hajas Bálint
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.