2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Egy „napelemes pillangó” látogat Veszprémbe, mielőtt világ körüli útra indul

A SolarButterfly, magyarul „napelemes pillangó” valójában nem egy különleges rovar, sőt, az állatvilághoz sincs semmi köze. Ugyanakkor a környezettudatosság és a fenntartható életmód szempontjából az egyik leglátványosabb projekt, ami az utóbbi időben feltűnt a nemzetközi palettán. Most vasárnap pedig Veszprémbe is ellátogat ez nem hétköznapi jármű. Ugyanis a „napelemes pillangó” egy egyedi, 100%-ig napelemmel működő autó és lakókocsi.

Louis Palmer egy magyar származású környezetvédelmi kalandor, ő volt az, aki 2007 és 2008 között megkerülte a Földet, de nem akárhogyan, egy tisztán napenergiával működő autóval tette meg az 54 000 km-es távot.

Az ő nevéhez fűződik a SolarButterfly projekt, ami lényegében a korábbi túrájának egy továbbgondolt megoldása: egy elektromos autó vontatta napelemes lakókocsi világkörüli útja, amely Longi napelemekkel lesz szerelve. A napelemekkel nem csak a lakókocsi, hanem a lakókocsit vontató tisztán elektromos meghajtású gépkocsi áramellátása is biztosított, így a földkörüli túra során a jármű energia ellátása 100%-ban megújuló napenergiával biztosított.

A túra európai része 2022 május végén indult el az ENSZ székháza elől Genfben és a tervek szerint 2025-ben fog visszaérkezni Párizsba a párizsi klímaegyezmény aláírásának 10. évfordulóján.

Louis Palmer és a SolarButterflyLouis Palmer és a SolarButterfly

Előtte viszont útba ejti Magyarországot, benne Veszprémet is, ahová szeptember 11-én, vasárnap érkezik meg a Hotel előtti parkolóba, ahol délelőtt 10 és 12 óra között lehet találkozni vele. Ebben a Maxon Motor veszprémi gyára is segítségére lesz Louis Palmernek, a svájci székhelyű, ám Veszprémben is működő cég a kezdetektől szponzorálja a kezdeményezést nemzetközi szinten is.

A SolarButterfly projekt fő célja, hogy útja során olyan cégeket és projekteket is meglátogasson, ezzel együtt bemutasson, amelyek a párizsi klímaegyezmény céljainak eléréséhez hozzájárulnak. Ezzel hívja fel a figyelmet a klímaegyezményben rögzített célok elérésének, a megújuló energiák és a környezetvédelem fontosságára.

A veszprémi látogatás során is felvonul egy ilyen helyi kezdeményezés a SolarButterfly mellett, a Pannon Egyetem Solarboat fejlesztését, azaz napelemes hajóját fogja bemutatni a nagyközönség számára is nyitott rendezvényen vasárnap.

vehir.hu

További cikkek

Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
November 16-án több mint 130 nyugdíjas részvételével rendezték meg a szabadegyetem idei utolsó előadását.
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
A drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik majd a vevők - közölte az MTI-vel csütörtökön az Agroinform.