2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Egy „napelemes pillangó” látogat Veszprémbe, mielőtt világ körüli útra indul

A SolarButterfly, magyarul „napelemes pillangó” valójában nem egy különleges rovar, sőt, az állatvilághoz sincs semmi köze. Ugyanakkor a környezettudatosság és a fenntartható életmód szempontjából az egyik leglátványosabb projekt, ami az utóbbi időben feltűnt a nemzetközi palettán. Most vasárnap pedig Veszprémbe is ellátogat ez nem hétköznapi jármű. Ugyanis a „napelemes pillangó” egy egyedi, 100%-ig napelemmel működő autó és lakókocsi.

Louis Palmer egy magyar származású környezetvédelmi kalandor, ő volt az, aki 2007 és 2008 között megkerülte a Földet, de nem akárhogyan, egy tisztán napenergiával működő autóval tette meg az 54 000 km-es távot.

Az ő nevéhez fűződik a SolarButterfly projekt, ami lényegében a korábbi túrájának egy továbbgondolt megoldása: egy elektromos autó vontatta napelemes lakókocsi világkörüli útja, amely Longi napelemekkel lesz szerelve. A napelemekkel nem csak a lakókocsi, hanem a lakókocsit vontató tisztán elektromos meghajtású gépkocsi áramellátása is biztosított, így a földkörüli túra során a jármű energia ellátása 100%-ban megújuló napenergiával biztosított.

A túra európai része 2022 május végén indult el az ENSZ székháza elől Genfben és a tervek szerint 2025-ben fog visszaérkezni Párizsba a párizsi klímaegyezmény aláírásának 10. évfordulóján.

Louis Palmer és a SolarButterflyLouis Palmer és a SolarButterfly

Előtte viszont útba ejti Magyarországot, benne Veszprémet is, ahová szeptember 11-én, vasárnap érkezik meg a Hotel előtti parkolóba, ahol délelőtt 10 és 12 óra között lehet találkozni vele. Ebben a Maxon Motor veszprémi gyára is segítségére lesz Louis Palmernek, a svájci székhelyű, ám Veszprémben is működő cég a kezdetektől szponzorálja a kezdeményezést nemzetközi szinten is.

A SolarButterfly projekt fő célja, hogy útja során olyan cégeket és projekteket is meglátogasson, ezzel együtt bemutasson, amelyek a párizsi klímaegyezmény céljainak eléréséhez hozzájárulnak. Ezzel hívja fel a figyelmet a klímaegyezményben rögzített célok elérésének, a megújuló energiák és a környezetvédelem fontosságára.

A veszprémi látogatás során is felvonul egy ilyen helyi kezdeményezés a SolarButterfly mellett, a Pannon Egyetem Solarboat fejlesztését, azaz napelemes hajóját fogja bemutatni a nagyközönség számára is nyitott rendezvényen vasárnap.

vehir.hu

További cikkek

Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.