Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Liz Truss az Egyesült Királyság új miniszterelnöke

2022. szeptember 6. 15:33 // Forrás: MTI
Liz Truss volt brit külügyminiszter az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután II. Erzsébet királynő kedden, Boris Johnson eddigi miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással.

A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56., a 96 esztendős II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke, egyben az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után. Liz Truss a 14. olyan kormányfő, akit az uralkodó személyesen nevezett ki. A királynő első miniszterelnöke, Winston Churchill ugyanis már hivatalban volt, amikor II. Erzsébet hetven évvel ezelőtt, 1952-ben, édesapja, VI. György király halála után trónra lépett. 

Liz Trusst és Boris Johnsont a Londontól több mint 800 kilométerre lévő Balmoralban, skóciai nyári rezidenciáján fogadta az uralkodó.  A királynőt először Johnson tájékoztatta hivatalosan arról, hogy lemond a miniszterelnöki tisztségről, miután távozott a kormányzó brit Konzervatív Párt éléről is. II. Erzsébet királynő Johnson bejelentését jóváhagyólag tudomásul vette.  Az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően Johnson javaslatot tett arra, hogy az uralkodó a Konzervatív Párt új vezetőjét, vagyis Liz Trusst nevezze ki miniszterelnöknek. Johnson látogatása után nem sokkal Truss is megérkezett a skóciai uralkodói rezidenciára, ahol a királynő audiencián fogadta, és formálisan megbízta a kormányalakítással.

Liz Truss (hivatali fotó, Simon Dawson / No10 Downing Street)Liz Truss (hivatali fotó, Simon Dawson / No10 Downing Street)

Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a Konzervatív Párt élére, miután Johnson az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán, az alsóházi tory frakció nyomására július 7-én bejelentette távozását. Az utódválasztás eredménye azt jelenti, hogy Liz Truss a miniszterelnöki tisztséget is átvette Johnsontól, miután a Konzervatív Párt kormányon van, és a brit alkotmányosság előírásai alapján a mindenkori kormánypárt vezetője a miniszterelnök.

Truss várhatóan már kedden hozzákezd kormányának megalakításához, és a héten részleteket ismertet cselekvési programjából, mindenekelőtt arról, hogy miként kívánja kezelni az energiaárak - és ennek nyomán a megélhetési költségek - meredek emelkedésének problémáját. Egybehangzó keddi brit médiaértesülések szerint az új brit miniszterelnök azt tervezi, hogy 18 hónapra a jelenlegi szintek környékén befagyasztja a lakossági energiahordozó-árakat, és a közüzemi szolgáltatók kormánygaranciával támogatott, 10-20 évi futamidőre szóló hitelekből finanszírozhatják a nagy- és a kiskereskedelmi árak közötti különbséget.  Nagy-Britanniában - négy évtizede először - 10 százalék felett jár az éves infláció, és szakértői előrejelzések szerint nem kizárható, hogy a következő hónapokban eléri a 18 százalékot a tizenkét havi inflációs ütem.  Értesülések szerint az új brit miniszterelnök hamarosan a londoni parlament elé terjeszt egy soron kívüli költségvetést is, amelyben egyebek mellett 30 milliárd font (14 ezer milliárd forint) értékű adócsökkentési csomag is lesz.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.