Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tudás, lehetőségek és közösség a siker titkai

2022. szeptember 7. 19:11
Ezek megszerzésére ad lehetőséget a Pannon Egyetem és Veszprém mindazoknak, akik most kezdik meg tanulmányaikat. Szerdán a Műszaki Informatikai Kar megnyitójával az intézményben is kezdetét vette a 2022/23-as tanév.

A hallgatókat Gelencsér András rektor köszöntötte, aki szerint, ha csak a tényeket nézzük, siker övezi a fiatalok útját: kutatás-fejlesztési eredményei alapján az egyetem stabilan a hetedik helyen áll a nemzetközi rangsorokban, a képzés eredményessége és hozzáadott értéke tekintetében pedig az ország legsikeresebb felsőfokú intézménye, hiszen a pályakezdők fizetési és elhelyezkedési mutatóit tekintve a korábbi 16. helyről a 2.-ra ugrott. A biztos szakmai tudás, a régióbeli vállalatok együttműködése, a legkorszerűbb ipari munkatapasztalatok, valamint a vállalati kultúra megismerése mellett ráadásul a város is további előnyöket jelent, hiszen egyre közeleg az EKF év.

Hegedűs Barbara alpolgármester a siker receptjét úgy írta le, mint a tudás, a lehetőségek és a közösség összességét. „ A tudás mára sokrétű fogalommá vált, jelenti egyrészt a mai követelményeknek megfelelő, magas szinten alkalmazható technikai ismereteket, tágabban nézve pedig magába foglalja a világ megismerésére irányuló vágyat, a kritikai gondolkodást, az életünk és a körülöttünk zajló komplex folyamatok értelmezésének igényét. Harmadrészt a jelen kihívásai olyan problémákat jelentenek, amelyek megoldásához elengedhetetlenek a készségek: ilyenek például a hatékony és értő kommunikáció, a csapatmunka, a tettrekészség, a kreativitás, az alkalmazkodás és a megszerzett ismeretek eredményes felhasználása.”

A boldogulás, a hivatás megtalálásához elengedhetetlen a lehetőségek megléte is. „Az egyetem nyújtotta képzési, infrastrukturális adottságok, a külföldi tapasztalatszerzések, majd a város nyújtotta lehetőségeken túl önökön múlik, miként bánnak ezekkel a lehetőségekkel. Végül, ha sikerre vágynak, higgyék el, az csak közösségben lehetséges. Bár kisiskolás korunktól kezdve azt tanuljuk meg, hogy a dolgozatnál összedolgozni csalás, egyetemi éveink és szakmai életutunk első tapasztalata, hogy erősebbek vagyunk csapatban. Az erős közösséghez pedig értékek, identitás, szellemi és erkölcsi erények kellenek. Itt minden körülmény adott ahhoz, hogy ezeket az összetevőket megszerezzék, hiszen mind a város, mind az egyetem nagy lehetőségek előtt állnak a következő években” – intézte szavait a hallgatókhoz.

Néhány jótanáccsal szolgált dr. Pásztohai Sándor, az Asseco Central Europe Magyarország Zrt. vezérigazgatója is, aki beszédében arra kérte a fiatalokat, legyenek nyitottak az új ismeretek befogadására, tanulják meg a számtalan információ közül kiszűrni a hasznosat, vegyenek részt egyetemi együttműködésekben, tanuljanak meg csapatban dolgozni, ne engedjenek a csak rövid távon jól csengő ajánlatoknak, és mindig legyenek céljaik, mert a célhoz vezető út segít megismerni saját magunkat.

Dr. Süle Zoltán, a Műszaki Informatikai Kar dékánja elmondta, idén 320 fő nyert felvételt a karra általános felvételi eljárásban, míg a pótfelvételin 26 fő. Alapképzésben 245 fő kezdi meg tanulmányait, mesterképzésen 23 fő, míg felsőoktatási szakképzésen 78 fő. A legnépszerűbb szak továbbra is a programtervező informatikus alapszak, valamint a mérnök-informatikus képzés.

A tanévnyitó ünnepségen adták át a Pro Universitate Emlékérmeket is azoknak a munkatársaknak, akik egyetemi szolgálatuk alatt az oktatásban, a kutatásban, az igazgatásban, a gazdálkodásban, az üzemeltetésben vagy más területen végzett kimagasló teljesítményükkel elősegítették az intézmény fejlődését. Idén Kőnigné Dobanics Márta és Dr. Mihálykóné dr. Orbán Éva vehette át az elismerést.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.