2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Tudás, lehetőségek és közösség a siker titkai

Ezek megszerzésére ad lehetőséget a Pannon Egyetem és Veszprém mindazoknak, akik most kezdik meg tanulmányaikat. Szerdán a Műszaki Informatikai Kar megnyitójával az intézményben is kezdetét vette a 2022/23-as tanév.

A hallgatókat Gelencsér András rektor köszöntötte, aki szerint, ha csak a tényeket nézzük, siker övezi a fiatalok útját: kutatás-fejlesztési eredményei alapján az egyetem stabilan a hetedik helyen áll a nemzetközi rangsorokban, a képzés eredményessége és hozzáadott értéke tekintetében pedig az ország legsikeresebb felsőfokú intézménye, hiszen a pályakezdők fizetési és elhelyezkedési mutatóit tekintve a korábbi 16. helyről a 2.-ra ugrott. A biztos szakmai tudás, a régióbeli vállalatok együttműködése, a legkorszerűbb ipari munkatapasztalatok, valamint a vállalati kultúra megismerése mellett ráadásul a város is további előnyöket jelent, hiszen egyre közeleg az EKF év.

Hegedűs Barbara alpolgármester a siker receptjét úgy írta le, mint a tudás, a lehetőségek és a közösség összességét. „ A tudás mára sokrétű fogalommá vált, jelenti egyrészt a mai követelményeknek megfelelő, magas szinten alkalmazható technikai ismereteket, tágabban nézve pedig magába foglalja a világ megismerésére irányuló vágyat, a kritikai gondolkodást, az életünk és a körülöttünk zajló komplex folyamatok értelmezésének igényét. Harmadrészt a jelen kihívásai olyan problémákat jelentenek, amelyek megoldásához elengedhetetlenek a készségek: ilyenek például a hatékony és értő kommunikáció, a csapatmunka, a tettrekészség, a kreativitás, az alkalmazkodás és a megszerzett ismeretek eredményes felhasználása.”

A boldogulás, a hivatás megtalálásához elengedhetetlen a lehetőségek megléte is. „Az egyetem nyújtotta képzési, infrastrukturális adottságok, a külföldi tapasztalatszerzések, majd a város nyújtotta lehetőségeken túl önökön múlik, miként bánnak ezekkel a lehetőségekkel. Végül, ha sikerre vágynak, higgyék el, az csak közösségben lehetséges. Bár kisiskolás korunktól kezdve azt tanuljuk meg, hogy a dolgozatnál összedolgozni csalás, egyetemi éveink és szakmai életutunk első tapasztalata, hogy erősebbek vagyunk csapatban. Az erős közösséghez pedig értékek, identitás, szellemi és erkölcsi erények kellenek. Itt minden körülmény adott ahhoz, hogy ezeket az összetevőket megszerezzék, hiszen mind a város, mind az egyetem nagy lehetőségek előtt állnak a következő években” – intézte szavait a hallgatókhoz.

Néhány jótanáccsal szolgált dr. Pásztohai Sándor, az Asseco Central Europe Magyarország Zrt. vezérigazgatója is, aki beszédében arra kérte a fiatalokat, legyenek nyitottak az új ismeretek befogadására, tanulják meg a számtalan információ közül kiszűrni a hasznosat, vegyenek részt egyetemi együttműködésekben, tanuljanak meg csapatban dolgozni, ne engedjenek a csak rövid távon jól csengő ajánlatoknak, és mindig legyenek céljaik, mert a célhoz vezető út segít megismerni saját magunkat.

Dr. Süle Zoltán, a Műszaki Informatikai Kar dékánja elmondta, idén 320 fő nyert felvételt a karra általános felvételi eljárásban, míg a pótfelvételin 26 fő. Alapképzésben 245 fő kezdi meg tanulmányait, mesterképzésen 23 fő, míg felsőoktatási szakképzésen 78 fő. A legnépszerűbb szak továbbra is a programtervező informatikus alapszak, valamint a mérnök-informatikus képzés.

A tanévnyitó ünnepségen adták át a Pro Universitate Emlékérmeket is azoknak a munkatársaknak, akik egyetemi szolgálatuk alatt az oktatásban, a kutatásban, az igazgatásban, a gazdálkodásban, az üzemeltetésben vagy más területen végzett kimagasló teljesítményükkel elősegítették az intézmény fejlődését. Idén Kőnigné Dobanics Márta és Dr. Mihálykóné dr. Orbán Éva vehette át az elismerést.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás a 21. században – új kihívások, régi reflexek címmel ültek össze a téma szakértői csütörtökön, a Pannon Egyetemen B épületének konferencia termében.
Műalkotásokkal a hulladékhegyek ellen
Műalkotásokkal a hulladékhegyek ellen
Hulladékból hoztak létre műalkotásokat a Pannon Egyetem általános- és középiskolásoknak valamint egyetemistáknak kiírt pályázatára jelentkezők. Kedden hirdettek eredményt.
Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen
Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem és konzorciumi partnere, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. 2,3 milliárd forint támogatásban részesült Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntésének értelmében. A 2023 március 1-jén indult 2022-1.1.1-KK-2022-00002 azonosítószámú „Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt célja egy olyan komplex hulladékgazdálkodási elképzelés, koncepció kialakítása, amely innovatív, tudományosan alátámasztott megoldásokkal oldhatja meg az elkövetkező évek hulladékgazdálkodási kihívásait.
A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése
A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése
A HOFEKA Elektromos Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság és a Pannon Egyetem konzorciumi együttműködés keretében támogatási kérelmet nyújtott be a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 kódszámú pályázati felhívásra. „A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése” című, GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00120 azonosító számú támogatási kérelmet a Pénzügyminisztérium támogatásra alkalmasnak minősítette. A vissza nem térítendő támogatás összege 599,14 millió forint, ebből a Pannon Egyetem, mint konzorciumi tag 209,55 millió Ft támogatásban részesült. Az európai uniós forrásból támogatott projekt 2025. február 28-án kerül befejezésre.
Kereszttűzben a fenntarthatóság korlátai - Gelencsér András könyve Pécsen
Kereszttűzben a fenntarthatóság korlátai - Gelencsér András könyve Pécsen
A Pécsi Tudományegyetem Filozófiai Doktori Iskolája a Pannon Egyetem rektorát, Gelencsér Andrást látta vendégül, vagy ahogy ő fogalmazott: ültette a vádlottak padjára.