Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
23°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
23°C

Tudás, lehetőségek és közösség a siker titkai

2022. szeptember 7. 19:11
Ezek megszerzésére ad lehetőséget a Pannon Egyetem és Veszprém mindazoknak, akik most kezdik meg tanulmányaikat. Szerdán a Műszaki Informatikai Kar megnyitójával az intézményben is kezdetét vette a 2022/23-as tanév.

A hallgatókat Gelencsér András rektor köszöntötte, aki szerint, ha csak a tényeket nézzük, siker övezi a fiatalok útját: kutatás-fejlesztési eredményei alapján az egyetem stabilan a hetedik helyen áll a nemzetközi rangsorokban, a képzés eredményessége és hozzáadott értéke tekintetében pedig az ország legsikeresebb felsőfokú intézménye, hiszen a pályakezdők fizetési és elhelyezkedési mutatóit tekintve a korábbi 16. helyről a 2.-ra ugrott. A biztos szakmai tudás, a régióbeli vállalatok együttműködése, a legkorszerűbb ipari munkatapasztalatok, valamint a vállalati kultúra megismerése mellett ráadásul a város is további előnyöket jelent, hiszen egyre közeleg az EKF év.

Hegedűs Barbara alpolgármester a siker receptjét úgy írta le, mint a tudás, a lehetőségek és a közösség összességét. „ A tudás mára sokrétű fogalommá vált, jelenti egyrészt a mai követelményeknek megfelelő, magas szinten alkalmazható technikai ismereteket, tágabban nézve pedig magába foglalja a világ megismerésére irányuló vágyat, a kritikai gondolkodást, az életünk és a körülöttünk zajló komplex folyamatok értelmezésének igényét. Harmadrészt a jelen kihívásai olyan problémákat jelentenek, amelyek megoldásához elengedhetetlenek a készségek: ilyenek például a hatékony és értő kommunikáció, a csapatmunka, a tettrekészség, a kreativitás, az alkalmazkodás és a megszerzett ismeretek eredményes felhasználása.”

A boldogulás, a hivatás megtalálásához elengedhetetlen a lehetőségek megléte is. „Az egyetem nyújtotta képzési, infrastrukturális adottságok, a külföldi tapasztalatszerzések, majd a város nyújtotta lehetőségeken túl önökön múlik, miként bánnak ezekkel a lehetőségekkel. Végül, ha sikerre vágynak, higgyék el, az csak közösségben lehetséges. Bár kisiskolás korunktól kezdve azt tanuljuk meg, hogy a dolgozatnál összedolgozni csalás, egyetemi éveink és szakmai életutunk első tapasztalata, hogy erősebbek vagyunk csapatban. Az erős közösséghez pedig értékek, identitás, szellemi és erkölcsi erények kellenek. Itt minden körülmény adott ahhoz, hogy ezeket az összetevőket megszerezzék, hiszen mind a város, mind az egyetem nagy lehetőségek előtt állnak a következő években” – intézte szavait a hallgatókhoz.

Néhány jótanáccsal szolgált dr. Pásztohai Sándor, az Asseco Central Europe Magyarország Zrt. vezérigazgatója is, aki beszédében arra kérte a fiatalokat, legyenek nyitottak az új ismeretek befogadására, tanulják meg a számtalan információ közül kiszűrni a hasznosat, vegyenek részt egyetemi együttműködésekben, tanuljanak meg csapatban dolgozni, ne engedjenek a csak rövid távon jól csengő ajánlatoknak, és mindig legyenek céljaik, mert a célhoz vezető út segít megismerni saját magunkat.

Dr. Süle Zoltán, a Műszaki Informatikai Kar dékánja elmondta, idén 320 fő nyert felvételt a karra általános felvételi eljárásban, míg a pótfelvételin 26 fő. Alapképzésben 245 fő kezdi meg tanulmányait, mesterképzésen 23 fő, míg felsőoktatási szakképzésen 78 fő. A legnépszerűbb szak továbbra is a programtervező informatikus alapszak, valamint a mérnök-informatikus képzés.

A tanévnyitó ünnepségen adták át a Pro Universitate Emlékérmeket is azoknak a munkatársaknak, akik egyetemi szolgálatuk alatt az oktatásban, a kutatásban, az igazgatásban, a gazdálkodásban, az üzemeltetésben vagy más területen végzett kimagasló teljesítményükkel elősegítették az intézmény fejlődését. Idén Kőnigné Dobanics Márta és Dr. Mihálykóné dr. Orbán Éva vehette át az elismerést.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Mi kell ahhoz, hogy készpénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül, egy tálca Red Bullt valutaként használva vágjunk át fél Európán? Ezt a kérdést válaszolta meg három volt diákja a Pannon Egyetemnek, Horváth Ádám, Csrepka Máté és Hutvágner Dániel, amikor részt vettek a Red Bull „Can You Make It?” kihívásban. A verseny során 1257 nevű csapatukkal Milánóból Berlinbe utaztak, összegyűjtve a legtöbb pontot a magyar csapatok közül. 2024. június 13. 14:51 Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Magyarországon az elmúlt fél évtizedben a napenergiáé volt a főszerep, ami a megújuló energiák kiaknázását jelentette, a következő öt évben pedig az ebből nyert zöldenergia eltárolásának technikája lesz a középpontban, hangzott el kedden délelőtt a Pannon Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, ahol pont egy olyan úttörőnek számító villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet mutattak be, ami Veszprém mellett, Öskün épült fel. Az Ideona Zrt. beruházása és az alkalmazott technológia egész Közép-Európában egyedülálló, hiszen jóval hosszabb ideig képes tárolni a napenergiát, mint technológiai elődei. 2024. június 4. 21:50 Rasovszky Kristóf olimpiai felkészülését támogatja a Pannon Egyetem és a VESC Rasovszky Kristóf Rasovszky Kristóf olimpiai felkészülését támogatja a Pannon Egyetem és a VESC A Veszprémi Egyetemi Sport Club csütörtök délelőtt tartotta meg sajtótájékoztatóját, melyen Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok, az egyetem villamosmérnök hallgatója is részt vett. 2024. május 31. 18:42 Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Nyolcadik alkalommal rendezte meg a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényüket, melyet idén a Pannon Egyetemmel közösen szerveztek meg. 2024. május 24. 23:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.