Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jól szerepeltek a veszprémi civilek a pályázatokon, jövőre még több lehetőségük lesz erre

2022. szeptember 8. 0:11
Hazai összevetésben kiválóan szerepeltek a Veszprém megyei civil szervezetek 2022-ben a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatain. A megyében több, mint 330 millió forintot nyertek, jövőre pedig a megemelt keretösszegnek köszönhetően még jobbak a kilátások a civilek részére. Erről is szó esett szerda délután a városházán tartott fórumon.

A Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szervezte azt a fórumot, ahol elsődlegesen a 2023-as civil szervezeteknek szóló pályázati kiírásokról tudhattak meg többet az egyesületek és alapítványok képviselői.

Habár előzetesen nem vártak telt házat a veszprémi városháza Kossuth-termébe, az érdeklődők végül megtöltötték az épület legnagyobb termét. Mindezt Varga Endre, a helyi Civil ház vezetője kiemelte köszöntőjében, aki előzetesen megjegyezte, hogy a következő időszak a szokásosnál is mozgalmasabb lesz a környék civiljei számára, tekintettel, hogy hamarosan pályázni lehet a 2023-as NEA-támogatásokra, valamint az Európa Kulturális Fővárosa program is több lehetőséget tartogat még magában.

A fórum elsősorban egy szakmai tanácskozás volt a szervezetek képviselői és a döntéshozók, valamint a pályázatok kiírói között.

Az eseményen jelen volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki beszédében kiemelte, hogy Veszprém az aktív civil szervezetei nélkül nem lehetne olyan sikeres, mint most. A képviselő, mint mondta saját maga is számos ilyen szervezettel van kapcsolatban, mind térségi képviselői feladatai során, mind állatvédelmi kormánybiztosként. Elmondta, a jövőben is arra fogja kérni a civilekért felelős helyettes államtitkárt, hogy hasonló mértékben támogassa a munkájukat.

A házigazda szerepében Brányi Mária, alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, ő rávilágított arra, hogy Veszprémben az önkormányzat és a civil szféra milyen szorosan összefügg egymással. Utalva ezzel arra, hogy a megyeszékhelyen már hosszú ideje hatékonyan működik az a rendszer, amelyben némely közfeladatot önkormányzati támogatás mellett civilek látnak el, vagy segítenek benne, úgy mint a szociális, kulturális, vagy állatvédelmi területen.

Hozzátette, az önkormányzat részéről ők is érzik, hogy az utóbbi időben még inkább kiszélesedtek a lehetőségek és a civil szervezeteknek egyre több támogatás jut a kormányzat részéről.

A fórumon elején többször említett kormányzati szereplő, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának képviseletében Szalay-Bobrovniczky Vince, helyettes államtitkár vett részt a veszprémi fórumon.

A helyettes államtitkár több adatot is megosztott, egyrészt a 2022-es pályázatok eredményéről, valamint előzetesen arról, hogy mi várható a következő pályázati ciklusban.

Ezek alapján a Nemzeti Együttműködési Alap kiírásaira 2022-ben országosan összesen 12 914 pályázat érkezett be, ebből 9300 részesült támogatásban, azaz közel a pályázók 2/3-a.

Ami a Veszprém megyei számokat illeti, itt idén NEA pályázatokra 614-en adták be ötletüket, ebből 564 pályázat volt érvényes és 411-en nyertek vele, így összesen 334 millió forintot osztottak szét a térség civil szervezeti közt.

A NEA pályázatai mellett Szalay-Bobrovniczky Vince megemlítette, hogy idén a kormányzat által életre hívott Falusi Civil Alap is rendelkezésre állt már, kifejezetten a kistelepüléseken működő szervezetek részére, ebből szintén a megyében 242 millió forintot osztottak szét, párja, a Városi Civil Alap forrásaiból pedig 220 millió forintot fordítottak a civilek programjainak megvalósítására.

Ami pedig a következő időszakot illeti, jövőre rekordnagyságú összeg, 11 milliárd forint áll rendelkezésre a civilek támogatására, ennek kb. a 80%-át ismét a NEA-n keresztül lehet megpályázni. A helyettes államtitkár ezért arra kérte a Veszprémben a fórumon megjelent szervezetek képviselőit, hogy már most készüljenek a pályázatokra, hiszen október 3-ával nyílnak meg és egy hónapon át lehet beadni az ötleteket. Az elbírálási idő után pedig várhatóan jövő márciusban érkeznek meg a nyertes pályázatok első utalásai.

Hogy milyen a jó civil pályázat, arról Szalay-Bobrovniczky Vince azt mondta, olyan projekttervek, amelyek valamilyen valós társadalmi igényre reflektálnak, továbbá közösségeket építenek, segítenek a rászoruló csoportokban.

Ezekből pedig jövőre még több megvalósulhat, hiszen a NEA lényege, ahogy szintén a helyettes államtitkár fejezte ki az, hogy minél több projektet támogassanak, szeretnék az egészen kicsi civil szervezeteket is segíteni, tehát a források a korábbi trendhez hasonlóan most sem csupán néhány nagyobb egyesület és alapítvány között lesznek szétosztva.

A még távolabbi jövőről azt mondta, két célt tűztek ki az államtitkárságon belül, egyrészt szeretnék, ha a civil szféra eljutna addig, hogy főállású foglalkozásban is nyugodtan lehessen vezetni egy ilyen szervezetet, ne csak elvétve legyenek ilyenek, másrészről pedig a gazdasági szereplők részéről várna még nagyobb támogatást a civilek irányába.

A fórumon a nyitóelőadás után a Miniszterelnökség munkatársai tartottak tájékoztatót a pályázatokról, érintve a NEA, a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap forrásait is.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.