Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meghalt II. Erzsébet brit királynő

2022. szeptember 8. 19:37
Az uralkodó 96 évet élt és 70 éven át ült az Egyesült Királyság trónján.

II. Erzsébet halálhírét csütörtökön, magyar idő szerint 19:30-kor jelentették be. A Buckingham palota közleménye szerint a királynő békében hunyt el ezen a délutánon Balmoralban. 

A Buckingham Palota már nem sokkal csütörtök dél után kiadott egy közleményt, melyben azt írták: orvosai aggodalommal figyelik a királynő egészségi állapotát és állandó orvosi felügyeletet javasoltak számára. A közlemény első olvasatra talán nem mond sokat, a palota azonban mindig diszkréten kezelte az uralkodó egészségi állapotát, kórházi kezeléseiről rendre csak azután adtak tájékoztatást, hogy biztossá vált, minden rendben zajlik. A közlemény, ami a királynő orvosainak aggodalmáról ír, felkészítette az alattvalókat a közelgő rossz hírre. Ezt a bejelentést követően a királyi család minden tagja lemondta hivatalos programjait, legtöbbjük azonnal a királynő skóciai rezidenciájára utazott, ahol hagyományosan a nyári hónapokat töltötte.

II. Erzsébet 1926-ban született, és ekkor még senki nem gondolta volna, hogy valaha trónra lép. Az örökösödési sorban nagybátyja, VIII. Edward következett, aki azonban 1936-ban, kevesebb mint egy évnyi uralkodás után lemondott a trónról, hogy feleségül vehessen egy elvált, amerikai nőt, amit uralkodóként nem tehetett volna meg. Így az uralkodás terhe Erzsébet apjára, VI. György királyra szállt (az ő életéről szól a több Oscar-díjat nyert A király beszéde című film), a hercegnő pedig egyszeriben elsőszámú trónörökössé avanzsált.

Photocredits: Julian Calder for Governor-General of New Zealand - Commonwealth Day Message from Her Majesty the Queen Elizabeth II Official portrait via wikipediaPhotocredits: Julian Calder for Governor-General of New Zealand - Commonwealth Day Message from Her Majesty the Queen Elizabeth II Official portrait via wikipedia

A második világháború idején anyja megtagadta, hogy Kanadába menekítsék, mint mondta, a királynak az országában a helye, a családjának pedig a király mellett. Erzsébet 19 éves korától szerelőként és gépjármű-vezetőként szolgált a hátországban. 

Apja korai halála után fiatalon, mindössze 26 évesen vált az Egyesült Királyság uralkodójává 1952-ben. Hetven évig uralkodott, országa mellett a Nemzetközösség további 14 tagállamának államfője volt. Összesen 15 miniszterelnökkel dolgozott együtt, megkoronázásakor Winston Churchill vezette a brit kormányt, legutolsó kormányfője Liz Truss volt, akit kedden nevezett ki a konzervatív kabinet élére. 

Férje, a tavaly, 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg 1947-ben kérte meg a kezét – a skóciai Balmoral kastélyban, ugyanott, ahol a királynő 75 évvel később örökre elaludt. A hosszú házasságból négy gyermek született, a legidősebb, Károly herceg követi majd a hivatalában.

Az Egyesült Királyságban ma már kevesen élnek, akik emlékezhetnek még azokra az időkre, amikor más uralkodó ült a trónon. Hetvenéves uralkodásával II. Erzsébet az ország leghosszabb ideig hatalmon maradt államfője, aki a világtörténelemben is előkelő helyet foglal el: egyedül a Napkirálynak is nevezett, gyermekként megkoronázott XIV. Lajos francia király viselhette hosszabb ideig a koronát 72 éves uralkodása során, 1643 és 1715 között. 

 

FRISSÍTÉS – III. Károly király nyilatkozata

II. Erzsébet halála után fia, III. Károly vált az Egyesült Királyság uralkodójává, noha hivatalos koronázására csak később kerül sor. A király első közleményében az alábbiakat írta: 

"Szeretett anyám, Őfelsége a Királynő halála számomra és családom számára a legnagyobb szomorúság pillanata. Mélyen gyászoljuk szeretett uralkodónk és imádott anyánk távozását. Tudom, hogy elvesztése mély érzéseket kelt az országban, a Nemzetközösségben és számtalan emberben világszerte. A gyász és változás időszakában családom és az én számomra megnyugvást és vigaszt jelent a tudat, hogy milyen mély tisztelet és rajongás övezte a Királynőt." 
 

 

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.