Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy környezetvédelmi kalandor „napelemes pillangójával” érkezett Veszprémbe

2022. szeptember 13. 14:25
Szeptember elején egy érdekes jelenség tűnt fel a magyar utakon. Bár a történet középpontjában álló Tesla Model X autó önmagában még nem jelent kuriózumot, de azon a napelemes lakókocsin, amit vontatott magával már jóval több tekintet megakadt. A „Solar Butterfly” azaz „napelemes pillangó”névre hallgató projekt egy magyar származású svájci feltaláló és környezetvédelmi kalandor, Louis Palmer fejéből pattant ki, amivel világ körüli útra indult, érintve Magyarországot, benne a fővárost, Százhalombattát, Győrt és Veszprémet is.

Louis Palmerre jól illik a kalandor jelző, de nem abban a klasszikus hátizsákos, hálózsákban a szabad ég alatt alvós formában. A svájci származású, ám magyar felmenőkkel rendelkező férfiben mérnöki tudása és a környezetvédelem iránti eltökéltsége keveredett össze kalandor vágyaival, ezek együtteséből pedig létrejött a „Solar Butterfly” magyarul „napelemes pillangó” nevű projektje.

A koncepció első hallásra egyszerű: vegyél egy elektromos autót, jelen esetben egy Tesla Model X-et, indulj el vele egy világ körüli útra, de előtte oldd meg, hogy bárhol és bármikor fel tudd tölteni energiával, akár az Északi-sarkon, akár az afrikai sivatagban. Louis Palmer pontosan ezt oldotta meg azzal, hogy a Tesla vonóhorgára kapcsolt egy egyedi tervezésű, napelemekkel felszerelt többfunkciós lakókocsit. A „napelemes pillangó” 30 négyzetméter alapterületű, van benne egy kisebb konyha és zuhanyzó is, borítása pedig olyan PET-palackok újrahasznosításával készült, amiket korábban az óceánokból gyűjtöttek össze. Viszont ami ennél lényegesebb, kívülről 80 négyzetméternyi LONGi-napelem borítja be, ami ellátja a lakókocsi áramszükségletét, de a legnagyobb részben az autónak termeli az elektromosságot. Mindezt 100%-ig megújuló energiaforrásból.

Erre pedig szükség is van, hiszen Louis Palmerrel a volán mögött a projektben azt a célt tűzték ki, hogy három év alatt ezzel az autóval és a rákapcsolt mobil energiaforrással megkerülik a Földet.

Louis Palmernek egyébként nem ez az első figyelemfelkeltő akciója, 2007-2008 között szintén egy kisebb napelemes autóval már bejárta a bolygót, most viszont ezt továbbgondolva egy jóval nagyobb és látványosabb eszközzel teszi meg ugyanezt. Jelenleg már 17 ezer km-t tudhat maga mögött, miután idén májusban elindult Genfből és Európa északi országait átszelve, majd délnek fordulva eljutott Magyarországig. A következő hónapokban a kontinens déli országait fogja érinteni, majd jövő tavasszal Észak- és Dél-Amerikában folytatja, de a hároméves utazás során Afrikát is átszeli majd, de ellátogat Ázsiába és Ausztráliába is.

Louis Palmer (középen) Ovádi Péter (országgyűlési képviselő) és Szalai Attila (Maxon Motor ügyvezető) társaságábanLouis Palmer (középen) Ovádi Péter (országgyűlési képviselő) és Szalai Attila (Maxon Motor ügyvezető) társaságában

Az időzítés sem véletlen, hiszen Louis Palmer tervei szerint 2025-ben Párizsban fejezi be útját, éppen a klímaegyezmény aláírásának tizedik évfordulóján.

A környezetvődő célja ezzel az akcióval nem csupán az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás ellen lehet tenni, hiszen már az emberiség rendelkezéséére áll a megújuló technológia. Állomásai során azokat a városokat érinti, ahol valamilyen úttörő tevékenységet folytatnak a környezetvédelmi technológiák innovációja területén. Magyarországon például a százhalombattai erőműnél állt meg, ahol az ország első ipari Tesla-tárolóját látogatta meg, Ezután Budapesten a Groupama Arénához látogatott egy motoros e-bike felvonulás keretében több tucat alternatív közlekedési eszköz kíséretében. Magyarországi útját ezután Veszprémben folytatta, ahol vasárnap délelőtt az utca embere is találkozhatott Louis Palmerrel és a „napelemes pillangóval”.

A veszprémi állomás több ponton is kapcsolódott a projektben megfogalmazott célokhoz, ugyanis a bakonyi megyeszékhelyen van gyára a svájci székhelyű Maxon Motornak, a projekt egyik szponzorának, akik újonnan telepített napelemparkjukkal hívták fel magukra a figyelmet az utóbbi időben, valamint az országban ők voltak az elsők, akik gyárukba víz-víz hőszivattyút építettek be, csökkentve a környezetterhelésüket. Szintén a napenergia kiaknázásával foglalkozik a CoreComm Si Kft. is, ugyancsak veszprémi vállalatként. A fenntarthatósági roadshow-n a Pannon Egyetem is megjelent, a felsőoktatási intézmény újonnan fejlesztett napelemes hajóit mutatta be a „napelemes pillangó” társaságában.

Louis Palmer tehát olyan módját választotta a környezettudatos szemléletformálásnak, ahol a szavakat konkrét, kézzelfogható tettek is követték. Kezdeményezése pedig láthatóan táptalajra talált a társadalomban, ráadásul országokat átívelve. Nem véletlen, hogy több közéleti szereplő és döntéshozó is a projekt mellé állt, Veszprémben például Brányi Mária, alpolgármester és Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is személyesen köszöntötte a környezetvédelmi kalandort.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49 Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprémbe érkezett a Zöld Életre Valók névre keresztelt komplex e-mobilitási roadshow, aminek korosztályokat átívelő programjaival a hétvégén a Rally Hungary ideje alatt számos ponton lehet majd találkozni. Csütörtökön viszont először egy szakmai workshopon járták körbe, hogy milyen lehetőségek vannak az e-mobilitásban és hol tart Veszprém országos szinten ezen törekvéseiben. 2024. április 12. 14:46 Mégis marad a városban cserebere pont VKSZ Zrt Mégis marad a városban cserebere pont Az utóbbi napokban nagy visszhangott váltott ki Veszprém felelős gondolkodású lakosai körében az, hogy a VKSZ Zrt. bejelentette: felszámolja a Cholnoky úton lévő cserebere pontot, mivel az elmúlt időszakban már kezelhetetlenné vált a helyzet azzal, hogy páran hulladéklerakónak kezdték használni az amúgy a körforgásos gazdaságot erősíteni hivatott pontot. A VKSZ Zrt. az emberek igényére reagálva most bejelentette, hogy nem kell elbúcsúzni a kezdeményezéstől, az új helyszínen folytathatja a működését hamarosan. 2024. március 14. 11:30 Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz A VKSZ Zrt. jelenlegi helyén felszámolja és átgonolja jövőbeni működését az alig fél éve működő swop-boxnak, azaz cserebere pontnak, ami a körforgásos gazdaságot hivatott volna erősíteni Veszprémben. 2024. március 12. 10:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.