Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Debreczenyi János nagykövet lett

2010. május 5. 5:00
A Balatonfüred-Csopak borvidék tiszteletbeli városa címet adományozták Veszprémnek, ma délután a Városháza Kossuth termében.

Az ünnepség keretein belül a Balatonvin Borlovagrend tiszteletbeli tagjának és nagykövetének választották Debreczenyi János polgármestert. Az eseményen mutatták be a Monográfiák és forráskiadványok Veszprém történetéből című könyv 3. kötetét, a XIX. Gizella-napok keretében.

Dr. Csoma Zsigmond egyetemi tanár és a Magyar Bortörténeti Társaság elnöke előadásában visszatekintett a bor történetére, és a borkultúra fejlődésére.

– A szőlő és a bor mindenkihez szól. Kapcsolat a keresztény vallással, hiszen aki bort kortyolgat, az Jézus Krisztus vérét veszi magához. A szerző, dr. Lichtneckert András, könyvében a legújabb eredményekkel dolgozik. Már a 18. században is ismeretes volt, hogy a Kárpát-medence borai különlegesek. A magyar bort nem kell cukrozni, és a savtartalma miatt hosszú ideig eltartható.

Varga Zoltán a Balatonfüred Csopak borvidék hegyközségi tanácsának elnöke elmondta, olyan szoros Veszprém és a borvidék kapcsolata, hogy a borvidék tiszteletbeli városává fogadja, majd átadta az erről szóló oklevelet Debreczenyi Jánosnak, akit a Balatonvin Borlovagrend nagykövetének választottak. Ünnepélyes eskütételében Kaczor Kálmán, a Balatonvin Borlovagrend elnök-nagymestere működött közre.

 

Ódor Eszter

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.