A paleo egy ősi megközelítés, amely előtérbe helyezi a valódi, teljes, tápanyagban gazdag ételek fogyasztását - mint például a zöldségek és a gyümölcsök, amelyek a vércukorszintet kevésbé megemelő, összetett szénhidrátokat tartalmaznak, vagy a hús és a tenger gyümölcsei, mivel az őseinknek ezek jelentették a fő táplálékforrást. A zsírt és az olajokat pedig főként a magvakon keresztül juttatták be a szervezetükbe. Vagyis ebből az következik, hogy a tested biológiailag ezekre a dolgokra reagál a legjobban.
A “civilizációs betegségek” csak azután robbantak ki, hogy az iparosodott élelmiszergyártás és a laboratóriumi technológiával előállított, ehető élelmiszerek átvették az irányítást az étrendben. Manapság a búza, a szója, a cukor és a magasan feldolgozott élelmiszerek továbbra is növelik az autoimmun, illetve a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás arányát.
Amennyiben visszatérsz a valódi ételek fogyasztásához, vagyis mondjuk a bolti tészta helyett sajátot készítesz az Éléskamra finoman reform paleo lisztkeverékeinek segítségével, amely hozzáadott cukortól, mindenféle adalékanyagtól, színezéktől, aromától, ízfokozótól és tartósítószertől mentes, akkor jóval egészségesebb és ezáltal boldogabb életet is élhetsz.
Mit is jelent pontosan a paleo étrend?
Lényegében ennek a diétának a szabályai azt diktálják, hogy tilos gabonaféléket, tejtermékeket, szóját vagy más hüvelyeseket, finomított cukrot, és nyilvánvalóan semmi olyan, erősen feldolgozott terméket enni, amely ezen összetevők bármelyikét tartalmazza. Még a fehér burgonya sem megengedett, de ez attól függ, hogy mennyire szigorúan követed.
A paleo ételeket szállító cégeknek és az ilyen falatokkal teli élelmiszerboltoknak köszönhetően még soha nem volt ilyen egyszerű úgy táplálkozni, mint ahogy azt a paleolit őseink tették.
Tehát, miért is kell az általánosságban egészségesnek tartott ételeket elhagyni?
A mezőgazdasági forradalom óriási fordulópontot jelentett a társadalom, de az egészségünk számára is. A hagyományosabb paleo életmódot követő populációkon végzett tanulmányok ugyanis lényegesen alacsonyabb szintű szívbetegséget és inzulinrezisztenciát mutattak. Így kijelenthető, hogy sok jelenlegi egészségügyi probléma hátterében a modern alapvető élelmiszerek, például a gabonafélék és a tejtermékek állnak.
Végezetül, íme egy példa arra, hogy mit ehetsz a paleo diéta egy tipikus napján
Reggelire főzz meg mondjuk magadnak két tojást, és egyél hozzá egy fél avokádót, illetve egy kevés kelbimbót.
Aztán ebédre jöhet fűvel táplált marhahúsból készült húspogácsa két salátalevél között elhelyezve, mellé pedig néhány szelet sárgarépa és kaliforniai paprika. De készíthetsz hozzá akár saját zsemlét is a korábban már említett Éléskamra finoman reform lágyan omlós császárzsemle lisztkeverékének a segítségével.
Uzsonnára egy kevés dió és áfonya fogyasztását javasoljuk, míg a nap befejező étkezéséhez serpenyőben sült lazacot, karfiolrizzsel és sült zöldségekkel.