2022. december 2.
//
Melinda névnap

Szoros befutó után a roller nyerte a veszprémi közlekedési viadalt

Kedd reggel az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett közlekedési viadalon ötféle módon indultak el a versenyzők a Haszkovó-buszfordulóból a belvárosba, hogy teszteljék, Veszprémben melyik módon lehet a leggyorsabban eljutni A-ból B-be.

A kihívás ötlete a V-Busztól származik, így az öt megoldás közül az egyik a helyi járatos közlekedés volt, mellette autóval, elektromos rollerrel, kerékpárral és gyalogosan indultak el a helyi sajtómunkatársak és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program csapatából összeállt rögtönzött versenyzők a valójában tét nélküli viadalon.

A rajt reggel negyed nyolckor, azaz a közlekedés szempontjából csúcsidőnek számító időszakban volt, ekkor gördült ki a V-Busz menetrend szerinti 3-as járata a fordulóból, ezzel együtt elindult a többi közlekedési eszköz is a Szeglethy utca felé, ahol a kinevezett cél volt.

Alig 9 perccel később már el is dőlt, hogy melyik közlekedési eszköz bizonyult a leggyorsabbnak, a Méz Rádió műsorvezetője, Szekeres Dávid ekkor futott be elektromos rollerrel a célba. Négy perccel később megérkezett az EKF csapata is, akik kerékpárral teljesítették a távot. Utánuk alig egy perccel szintén az EKF csapatát sajtófőnökként erősítő Müller Mihály érkezett meg, aki autóval kelt át a belvárosi csúcsforgalmon, az ő esetében a távba beleszámított az is, hogy szabályosan leparkoljon és megvásárolja a parkolójegyet. A V-Busz menetrend szerinti járata a menetidőt tartva pontosan 15 perc alatt jutott fel a Haszkovótól a színház megállójáig, a járaton a Vehír és Napló munkatársai mellett a V-Busz Kft. ügyvezetője, Polgári István is a versenyzők között volt. Végül 27 perces gyaloglás után a Veszprém TV kollégája is megérkezett, így vált teljessé a befutó.

Szekeres Dávid, a Méz Rádió műsorvezetője rollerrelSzekeres Dávid, a Méz Rádió műsorvezetője rollerrel

A mostani viadal sokkal inkább egy tesztnek volt betudható, valamint egy figyelemfelhívó akció részének is tekinthető, amit már több városban is megcsináltak a Mobilitási Hét keretében, célja pedig az, hogy ráirányítsa a figyelmet a városon belüli közlekedés alternatíváira, mondta el Polgári István a befutónál.

Mivel Veszprém mérete nem mondható rendkívül nagynak, ezért gyakorlatilag bármelyik közlekedési eszköz lehet a másik alternatívája, amelyekben a közösségi közlekedés megfelelő menetrenddel és szervezéssel valós megoldás lehet a mindennapi közlekedéshez, tette hozzá az ügyvezető.

Az EKF csapataAz EKF csapata

A beérkezésnél ott volt Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki az eredmények tükrében elmondta, a leggyorsabb rolleres és a leglassabb gyalogos idő között alig 20 perc a különbség csak, a többi közlekedési eszköz között pedig csupán néhány perc volt az eltérés.

A polgármester hozzátette, örülnek, hogy egyre többen rollereznek, valamint kerékpároznak, ezért is építenek folyamatosan új kerékpárutakat a városban, de a közösségi közlekedés fejlesztése is jó iránynak látszik, hiszen ezt a megoldást is egyre többen választják már Veszprémben. A legfontosabb, hogy ezek az alternatívák megférjenek egymás mellett, az utakon toleránsan és egymás megoldását elfogadva lehessen közlekedni Veszprémben, emelte ki Porga Gyula.

Ami pedig a leggyorsabb megoldást illeti, az elektromos rollerrel közlekedő rádiós műsorvezető, Szekeres Dávid portálunknak elmondta, ő rendszeresen használja saját járművét a Veszprémen belüli közlekedéshez, viszont hozzátette, hazánkban még érezhető némi előítélet, főleg a közösségi rollerekkel szemben, kiváltképp azért, mert sok esetben zavaró helyen hagyják ott az emberek, ezzel zavarva a gyalogosakat, autósokat. Szekeres Dávid szerint éppen ezért a rollereket használók részéről is van felelősség, hogy úgy használják és állítsák le ezeket az elektromos járműveket, hogy azzal ne zavarjanak másokat, akik közlekednek.

Az Európai Mobilitási Hét keretében szeptember 22-én, csütörtökön tartják az Autómentes napot, ekkor Veszprémben is ingyenesen közlekedhetnek a V-Busz járatain azok, akik felmutatják érvényes forgalmi engedélyüket.

Nyitókép: Pesthy Márton

Hajas Bálint

További cikkek

Szerdán használhatók utoljára az előző tanévre szóló matricával ellátott diákigazolványok
Szerdán használhatók utoljára az előző tanévre szóló matricával ellátott diákigazolványok
Szerdán használhatók utoljára az előző tanévre szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolványok a MÁV-Volán-csoport járatain.
Közmeghallgatás: az e-csalóktól kell félnünk; az ott élőket segítik a parkolózónák
Közmeghallgatás: az e-csalóktól kell félnünk; az ott élőket segítik a parkolózónák
Csütörtökön tartották az önkormányzat éves közmeghallgatását a Városházán.
Jön a V-Bike, közben pedig készülnek a tervek Veszprém közlekedésének további fejlesztésére
Jön a V-Bike, közben pedig készülnek a tervek Veszprém közlekedésének további fejlesztésére
A veszprémi közlekedés kérdéseit járták körbe több megközelítésből is hétfő délután a Városházán tartott lakossági fórumon. Szóba került a hamarosan induló V-Bike, azaz az elektromos közösségi kerékpárrendszer, a belterületi útfelújítások és az a stratégia is, ami a sorvezetőt adja a város közlekedéssel kapcsolatos fejlesztéseihez.
Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút
Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a jogszabályi előírások szerint minden év november 10. napján téli üzemmódra áll át.
Megújult utakon lehet ki- és behajtani Nemesvámosra és Veszprémfajszra
Megújult utakon lehet ki- és behajtani Nemesvámosra és Veszprémfajszra
Gyorsan reagált két Veszprém melletti teleülés, Nemesvámos és Veszprémfajsz arra, hogy az őket összekötő útszakaszon gyakorlatilag megduplázódott a forgalom, ez pedig az aszfaltréteg állapotán is meglátszott már. A Magyar Falu Program segítségével és a Magyar Közúttal való együttműködésnek köszönhetően a két belterületi szakasz teljesen megújult, egyszerűbb és biztonságosabb közlekedést téve lehetővé.