Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
25°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
25°C

Szoros befutó után a roller nyerte a veszprémi közlekedési viadalt

2022. szeptember 20. 10:21
Kedd reggel az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett közlekedési viadalon ötféle módon indultak el a versenyzők a Haszkovó-buszfordulóból a belvárosba, hogy teszteljék, Veszprémben melyik módon lehet a leggyorsabban eljutni A-ból B-be.

A kihívás ötlete a V-Busztól származik, így az öt megoldás közül az egyik a helyi járatos közlekedés volt, mellette autóval, elektromos rollerrel, kerékpárral és gyalogosan indultak el a helyi sajtómunkatársak és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program csapatából összeállt rögtönzött versenyzők a valójában tét nélküli viadalon.

A rajt reggel negyed nyolckor, azaz a közlekedés szempontjából csúcsidőnek számító időszakban volt, ekkor gördült ki a V-Busz menetrend szerinti 3-as járata a fordulóból, ezzel együtt elindult a többi közlekedési eszköz is a Szeglethy utca felé, ahol a kinevezett cél volt.

Alig 9 perccel később már el is dőlt, hogy melyik közlekedési eszköz bizonyult a leggyorsabbnak, a Méz Rádió műsorvezetője, Szekeres Dávid ekkor futott be elektromos rollerrel a célba. Négy perccel később megérkezett az EKF csapata is, akik kerékpárral teljesítették a távot. Utánuk alig egy perccel szintén az EKF csapatát sajtófőnökként erősítő Müller Mihály érkezett meg, aki autóval kelt át a belvárosi csúcsforgalmon, az ő esetében a távba beleszámított az is, hogy szabályosan leparkoljon és megvásárolja a parkolójegyet. A V-Busz menetrend szerinti járata a menetidőt tartva pontosan 15 perc alatt jutott fel a Haszkovótól a színház megállójáig, a járaton a Vehír és Napló munkatársai mellett a V-Busz Kft. ügyvezetője, Polgári István is a versenyzők között volt. Végül 27 perces gyaloglás után a Veszprém TV kollégája is megérkezett, így vált teljessé a befutó.

Szekeres Dávid, a Méz Rádió műsorvezetője rollerrelSzekeres Dávid, a Méz Rádió műsorvezetője rollerrel

A mostani viadal sokkal inkább egy tesztnek volt betudható, valamint egy figyelemfelhívó akció részének is tekinthető, amit már több városban is megcsináltak a Mobilitási Hét keretében, célja pedig az, hogy ráirányítsa a figyelmet a városon belüli közlekedés alternatíváira, mondta el Polgári István a befutónál.

Mivel Veszprém mérete nem mondható rendkívül nagynak, ezért gyakorlatilag bármelyik közlekedési eszköz lehet a másik alternatívája, amelyekben a közösségi közlekedés megfelelő menetrenddel és szervezéssel valós megoldás lehet a mindennapi közlekedéshez, tette hozzá az ügyvezető.

Az EKF csapataAz EKF csapata

A beérkezésnél ott volt Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki az eredmények tükrében elmondta, a leggyorsabb rolleres és a leglassabb gyalogos idő között alig 20 perc a különbség csak, a többi közlekedési eszköz között pedig csupán néhány perc volt az eltérés.

A polgármester hozzátette, örülnek, hogy egyre többen rollereznek, valamint kerékpároznak, ezért is építenek folyamatosan új kerékpárutakat a városban, de a közösségi közlekedés fejlesztése is jó iránynak látszik, hiszen ezt a megoldást is egyre többen választják már Veszprémben. A legfontosabb, hogy ezek az alternatívák megférjenek egymás mellett, az utakon toleránsan és egymás megoldását elfogadva lehessen közlekedni Veszprémben, emelte ki Porga Gyula.

Ami pedig a leggyorsabb megoldást illeti, az elektromos rollerrel közlekedő rádiós műsorvezető, Szekeres Dávid portálunknak elmondta, ő rendszeresen használja saját járművét a Veszprémen belüli közlekedéshez, viszont hozzátette, hazánkban még érezhető némi előítélet, főleg a közösségi rollerekkel szemben, kiváltképp azért, mert sok esetben zavaró helyen hagyják ott az emberek, ezzel zavarva a gyalogosakat, autósokat. Szekeres Dávid szerint éppen ezért a rollereket használók részéről is van felelősség, hogy úgy használják és állítsák le ezeket az elektromos járműveket, hogy azzal ne zavarjanak másokat, akik közlekednek.

Az Európai Mobilitási Hét keretében szeptember 22-én, csütörtökön tartják az Autómentes napot, ekkor Veszprémben is ingyenesen közlekedhetnek a V-Busz járatain azok, akik felmutatják érvényes forgalmi engedélyüket.

Nyitókép: Pesthy Márton

Hajas Bálint
további cikkek
Három elektromos autóbusszal folytatódik Veszprém város autóbuszflottájának zöldítése Három elektromos autóbusszal folytatódik Veszprém város autóbuszflottájának zöldítése A veszprémi helyi közösségi közlekedés további zöldítése érdekében a V-Busz Kft. 3 db elektromos autóbuszt kíván beszerezni a Zöld Busz Program keretében, melyből az első autóbusz 2024. június 28-án az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével érkezett a társasághoz. A pályázat Támogatói Okirata 2024. június 6-án került aláírásra. A projekt azonosítója: HUMDA ZBP 2024/4-1. A projekt összköltsége nettó 535.000.000 forint, amelyből 426.680.000 forint érkezik támogatásként (79,75%), míg a 108.320.000 forint (20,25%) önrészt részben a tulajdonos Önkormányzat, részben pedig a V-Busz Kft. biztosítja saját forrásból. A projektet tervezett befejezési határideje 2026.06.30.  2024. június 28. 12:23 Gázolás miatt késnek a vonatok Gázolás miatt késnek a vonatok Halálra gázolt egy embert a Keszthelyről Budapestre tartó vonat kedden délelőtt Agárdon. 2024. június 25. 12:40 Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai Szombattól az előszezoni időszaknál is gyakoribb vonatközlekedéssel, több IC-kocsival és motorvonattal, valamint javuló szolgáltatásokkal teszi kényelmesebbé a balatoni kirándulásokat a MÁV-VOLÁN-csoport. 2024. június 21. 13:12 Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Elkerülhetetlenné vált az útburkolat állagromlása miatt az M7-es felújítása több helyen még a nyáron - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerdán. 2024. június 19. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.