Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Malomsorsok a Séd mentén

2022. szeptember 21. 11:49
Vasárnap a gomolygó idő ellenére számos lelkes érdeklődő csatlakozott a Túrajó tematikus sétájához. A jelentkezők nevében is bátran mondhatom: sok élménnyel és érdekes ismeretanyaggal lettünk gazdagabbak.

Raffai Csilla geotúra-vezető, a Túrajó ötletgazdája, alapítója négy egykori malom történetét ismertette az érdeklődőkkel. A séta, amit az olykor borongós, később napsütéses időjárás sem tett zavarossá, a Fricskától indult, és ennek természetesen oka volt.

Az első malom, melyet Csilla bemutatott, a Frick malom volt, de még mielőtt kitért volna a részletekre, előbb a négy malom közös nevezőjéről, a Sédről mesélt. A patak, melyet minden veszprémi ismer, mégis kevesen tudják, hogy a „patak” jelentésű séd szóból ered. A malmokkal sűrűn teletűzdelt, a Benedek-hegyet megkerülő Séd Veszprémben hét kilométer hosszan folyik.

Egykor tizenöt malom „díszítette”, akkoriban szélesebb volt a medre, s magasabb a vízállása. A hegy körül lévő malmok rendkívül közel helyezkedtek el egymáshoz, ezzel erős konkurenciát generáltak maguk között.

Raffai Csilla elmondása szerint a hajdani molnár, a gabona őrlője kimondottan vendégszerető és udvarias karakter volt, s a múltat megidézve, a szakma örökségének szellemében Csilla is készült némi elemózsiával, amit a séta közben tálalt az érdeklődőknek.

Az első malom tehát a Frick malom, mely közvetlenül a Fricska mellett helyezkedett el, s bizony, nem véletlen a hangbéli összecsengés: Frick-Fricska. Ma egy úgynevezett Szeparé van az épület helyén, oldalán jól látszódik a régi malomkerék helye, a falán pedig még virít a VJ jelzés, ami a vízjogi engedélyezést jelöli.

A második bemutatott malom a Ring malom volt, ahová a Margit romokon át vezet az út. Raffai Csilla nem hagyta ki a romokról szóló történeteket sem, miközben megterítette az egyik padot. Mindenki örömére és megelégedésére kenyérlángossal kínálta a séta résztvevőit.

A másik két malom, mely bemutatásra került, az Úrkúti, valamint a Friedler malom volt, de mivel a túrák a jövőben is zajlanak, nem árulunk el mindent, vegyenek részt a kirándulásokon minél többen – megéri! Legközelebb szeptember 25-én 9 órakor találkozhatnak a malmokkal, akkor majd egészen pontosan nyolccal, Raffai Csilla kalauzolásával.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.