Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kamerák számolják az üres parkolóhelyeket

2022. szeptember 27. 15:38
Év elejéig két ütemben épít ki okos parkolási és forgalomirányítási rendszert a VKSZ Zrt. a VEB 2023 Zrt támogatásával.

A rendszert kedden mutatták be egy sajtótájékoztató keretében. Porga Gyula polgármester emlékezetett: a közgyűlés 2017-ben fogadta el a város fenntartható mobilitási tervét, melynek egyik fontos kérdése a parkolás fejlesztése. Ebben sokat fejlődött a megyeszékhely: a jelenleg is zajló parkolóház-építések, valamint a 2023-ra a bútorgyár és a szikvíz-parkoló helyén kijelölendő megállóhelyek révén jövőre összesen ezerrel nő meg a belvárosban és közelében található parkolóhelyek száma. Ugyanakkor azt is meg kell oldani, hogy az autósok könnyen megtalálják ezeket a helyeket, hiszen

a belváros forgalmának 15 százalékát a parkolóhelyet kereső autósok adják.

Ha létezik egy okos rendszer, ami valós idejű adatok révén segít a forgalom irányításában, azzal ez a helyzet jelentősen javulhat.

Temesvári Balázs, Porga Gyula, Mészáros ZoltánTemesvári Balázs, Porga Gyula, Mészáros Zoltán

Mészáros Zoltán, a VEB 2023 Zrt. főtanácsadója megjegyezte: a város szerkezete, a terek szűkössége nem tesz lehetővé a most zajlóhoz hasonló léptékű parkolóhely-bővítést, így a meglévő lehetőségeket kell minél hatékonyabban kihasználni. Ezen a téren az Európa Kulturális Fővárosa program koordinátorai támogatandónak tartották a VKSZ Zrt. célkitűzéseit, az okos parkolási rendszer kiépítése így két lépcsőben, 90 és 290 millió forintos támogatással valósulhat meg. 

A rendszer működését Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója vázolta. A városban 25 helyszínen 47 darab kamerából álló rendszert építenek ki, ezek a parkolóhelyek telítettségét figyelik és az ezzel kapcsolódó adatokat gyűjtik. A vezérigazgató megjegyezte: a kamerák nem gyűjtenek személyes adatokat, nem figyelik a rendszámokat, csak a szabad parkolóhelyek számát mérik fel. Ezeket az adatokat aztán igyekeznek az autósok hasznára fordítani: év elejéig LED-es tájékoztató táblákat helyeznek ki a város több pontján, ezek igazítják majd útba az elérhető parkolóhelyekre a sofőröket. Ezeket az adatokat akár olyan nagyobb szolgáltatók részére is rendelkezésre tudják bocsátani, mint a Google vagy a Waze, és készülnek saját fejlesztésű applikációik is, így a felhasználók a saját eszközeiken is nyomon tudják követni a parkolók telítettségét. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Újabb 157 parkolóhely Veszprémben: megnyílt a Szikvíz Újabb 157 parkolóhely Veszprémben: megnyílt a Szikvíz Január végéig ingyenesen lehet használni a belváros legújabb parkolóját az egykori Szikvíz helyén. 2023. december 22. 11:25 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   2023. december 8. 21:50 Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 Parkolóház, vagy közterületi parkoló? Megnéztük melyik éri meg jobban Veszprémben parkolás Parkolóház, vagy közterületi parkoló? Megnéztük melyik éri meg jobban Veszprémben Veszprémben minden nap születnek győztesek. Ők azok, akiknek sikerül parkolóhelyet találni a belvárosban. De valóban az az igazi győzelem, ha a piros zónában le tudjuk rakni az autót? Megvizsgáltuk a veszprémi belvárosi parkolóhelyzetet kifejezetten a pénztárca szempontjából. 2023. október 18. 12:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.