Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C

Napirend előtt: kamerák által megfigyelt terület

2022. szeptember 29. 15:17
Szeptember végén ismét ülésezett a képviselő-testület. Összefoglaltuk, mi hangzott el napirend előtt.

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) a rezsinövekedés önkormányzatra gyakorolt hatásairól interpellált, így többek között az óvodai csoportok összevonásáról, kulturális intézmények bezárásáról, beruházások módosításáról, a közvilágítás fenntartásáról kérdezett. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: az önkormányzatnak december 31-ig van érvényes szerződése az energiabeszerzésre, ezt még a régi áron kötötték. Azt, hogy január elsejétől mi lesz, egyelőre nem lehet megmondani: létrehoztak egy energetikai tanácsot, amelynek éppen az a feladata, hogy minél hamarabb összeállítson egy tervet, elkészítse az előterjesztéseket arra vonatkozóan, hol, hogyan, mennyit tud spórolni a város. Hangsúlyozta: nem fognak óvodákat, szociális intézményeket bezárni és nem gondolkoznak létszámleépítésben sem. Az azonban igen valószínű, hogy bizonyos szolgáltatásokat be kell zárni a téli hónapokra.

Az energetikai tanács felállításáról és feladatairól hamarosan bővebben is beszámolunk.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) a hulladékgazdálkodással kapcsolatban tett fel kérdéseket, ezen belül is egy újrahasználati központ létrehozásával, az illegális hulladéklerakás elleni küzdelemmel, a lomtalanítással és az utcai hulladékgyűjtő edények számának növelésével foglalkozott interpellációjában, amire a polgármester írásos választ ígért. 

Gerstmár Ferenc (archív)Gerstmár Ferenc (archív)

Gerstmár Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény szerint a kamerák által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatására figyelemfelhívó jelzést, ismertetést kell elhelyezni a képfelvevők elhelyezéséről, az adatkezelés tényéről. Azt kérdezte, hogy a városban ez minden szükséges ponton megvalósul-e? A polgármester azt felelte, hogy 2023 elejére lecserélik a városba vezető utak mentén található üdvözlő táblákat, ezeken feltünetik majd a tájékoztatást is, miszerint a településen térfigyelő rendszer működik. Gerstmár azonban elégedetlen ezzel a megoldással, kitart amellett, hogy minden kamerához egyedi figyelemfelhívó táblát kell elhelyezni.

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) több közútfejlesztési beruházás ütemezéséről érdeklődött: kíváncsi a 82-es út Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő szakaszának, a nyolcas út tapolcai és csatári elágazása közötti szakaszának és az aranyosvölgyi híd építésének várható időzítésére. Porga Gyula elmondta: év végéig elkészülnek a körgyűrűre és a völgyhídra vonatkozó kiviteli tervek, így eztán születhet döntés a közbeszerzés kiírásáról. A 82-es Gyulafirátót és Litér közötti szakaszára vonatkozóan egyelőre nem történtek meg a tervezői megbízások. Hangsúlyozta, ezen fejlesztések nem az önkormányzat, hanem a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hatáskörébe tartoznak. 

Porga Gyula (archív)Porga Gyula (archív)

Kovács Rajmund (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) azt kérdezte, hogy a tanévkezdés óta milyen problémák merültek fel az oktatási intézményekben? Porga Gyula emlékeztetett, hogy az iskolák fenntartója az állam, így ez a kérdés nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe. Ezzel együtt rendszeresen egyeztet a tankerülettel és a szakképzési centrummal, ám hozzá rendkívüli problémák híre nem ért el. Kovács Rajmund ugyanakkor a tanárhiányt jelölte meg fő problémaként, és sztrájkra buzdította a pedagógusokat.

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) a Globális Célok a Városokért hálózat keretében a spanyolországi Manresában megrendezett egyeztetésről számolt be, ahol Marc Aloy ottani polgármester bemutatta a város fenntarthatósági projektjeit, mint a történelmi városrész rehabilitációját, a városi 2030-as stratégia kidolgozásának folyamatát. Az alpolgármester hozzátette: a közös munka folytatódik a következő időszakban is, Veszprémben egy nemzetközi projekttalálkozót szerveznek november 9-10 között a hálózat tagjainak részvételével, ahol Veszprém fenntarthatósági törekvéseit is bemutatják.

Egyeztetés Manresában (fotó: Polgármesteri Hivatal)Egyeztetés Manresában (fotó: Polgármesteri Hivatal)

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy az Eötvös Károly Megyei Könyvtár minőségfejlesztési projektjét a Kulturális és Innovációs Minisztérium pozitív elbírálásban részesítette, és Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár értesítése alapján 2023 és 2027 között az intézmény büszkén viselheti a Minősített Könyvtár címet.

Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) a Halle utca 5. szám előtt kialakított új parkolóhelyekről beszélt napirend előtt. Összegezte: az útszakaszon 53 új parkolóhelyet alakítottak ki, a kivitelezés 25 nap alatt megvalósult.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Bővítették a Veszprém-kártyára jogosultak körét, futsal pályát építenének a Március 15. utcai uszoda helyére – ülésezett a képviselő-testület. 2024. június 27. 12:56 Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön. 2024. május 23. 20:16 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.