Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: kamerák által megfigyelt terület

2022. szeptember 29. 15:17
Szeptember végén ismét ülésezett a képviselő-testület. Összefoglaltuk, mi hangzott el napirend előtt.

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) a rezsinövekedés önkormányzatra gyakorolt hatásairól interpellált, így többek között az óvodai csoportok összevonásáról, kulturális intézmények bezárásáról, beruházások módosításáról, a közvilágítás fenntartásáról kérdezett. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: az önkormányzatnak december 31-ig van érvényes szerződése az energiabeszerzésre, ezt még a régi áron kötötték. Azt, hogy január elsejétől mi lesz, egyelőre nem lehet megmondani: létrehoztak egy energetikai tanácsot, amelynek éppen az a feladata, hogy minél hamarabb összeállítson egy tervet, elkészítse az előterjesztéseket arra vonatkozóan, hol, hogyan, mennyit tud spórolni a város. Hangsúlyozta: nem fognak óvodákat, szociális intézményeket bezárni és nem gondolkoznak létszámleépítésben sem. Az azonban igen valószínű, hogy bizonyos szolgáltatásokat be kell zárni a téli hónapokra.

Az energetikai tanács felállításáról és feladatairól hamarosan bővebben is beszámolunk.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) a hulladékgazdálkodással kapcsolatban tett fel kérdéseket, ezen belül is egy újrahasználati központ létrehozásával, az illegális hulladéklerakás elleni küzdelemmel, a lomtalanítással és az utcai hulladékgyűjtő edények számának növelésével foglalkozott interpellációjában, amire a polgármester írásos választ ígért. 

Gerstmár Ferenc (archív)Gerstmár Ferenc (archív)

Gerstmár Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény szerint a kamerák által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatására figyelemfelhívó jelzést, ismertetést kell elhelyezni a képfelvevők elhelyezéséről, az adatkezelés tényéről. Azt kérdezte, hogy a városban ez minden szükséges ponton megvalósul-e? A polgármester azt felelte, hogy 2023 elejére lecserélik a városba vezető utak mentén található üdvözlő táblákat, ezeken feltünetik majd a tájékoztatást is, miszerint a településen térfigyelő rendszer működik. Gerstmár azonban elégedetlen ezzel a megoldással, kitart amellett, hogy minden kamerához egyedi figyelemfelhívó táblát kell elhelyezni.

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) több közútfejlesztési beruházás ütemezéséről érdeklődött: kíváncsi a 82-es út Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő szakaszának, a nyolcas út tapolcai és csatári elágazása közötti szakaszának és az aranyosvölgyi híd építésének várható időzítésére. Porga Gyula elmondta: év végéig elkészülnek a körgyűrűre és a völgyhídra vonatkozó kiviteli tervek, így eztán születhet döntés a közbeszerzés kiírásáról. A 82-es Gyulafirátót és Litér közötti szakaszára vonatkozóan egyelőre nem történtek meg a tervezői megbízások. Hangsúlyozta, ezen fejlesztések nem az önkormányzat, hanem a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hatáskörébe tartoznak. 

Porga Gyula (archív)Porga Gyula (archív)

Kovács Rajmund (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) azt kérdezte, hogy a tanévkezdés óta milyen problémák merültek fel az oktatási intézményekben? Porga Gyula emlékeztetett, hogy az iskolák fenntartója az állam, így ez a kérdés nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe. Ezzel együtt rendszeresen egyeztet a tankerülettel és a szakképzési centrummal, ám hozzá rendkívüli problémák híre nem ért el. Kovács Rajmund ugyanakkor a tanárhiányt jelölte meg fő problémaként, és sztrájkra buzdította a pedagógusokat.

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) a Globális Célok a Városokért hálózat keretében a spanyolországi Manresában megrendezett egyeztetésről számolt be, ahol Marc Aloy ottani polgármester bemutatta a város fenntarthatósági projektjeit, mint a történelmi városrész rehabilitációját, a városi 2030-as stratégia kidolgozásának folyamatát. Az alpolgármester hozzátette: a közös munka folytatódik a következő időszakban is, Veszprémben egy nemzetközi projekttalálkozót szerveznek november 9-10 között a hálózat tagjainak részvételével, ahol Veszprém fenntarthatósági törekvéseit is bemutatják.

Egyeztetés Manresában (fotó: Polgármesteri Hivatal)Egyeztetés Manresában (fotó: Polgármesteri Hivatal)

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy az Eötvös Károly Megyei Könyvtár minőségfejlesztési projektjét a Kulturális és Innovációs Minisztérium pozitív elbírálásban részesítette, és Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár értesítése alapján 2023 és 2027 között az intézmény büszkén viselheti a Minősített Könyvtár címet.

Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) a Halle utca 5. szám előtt kialakított új parkolóhelyekről beszélt napirend előtt. Összegezte: az útszakaszon 53 új parkolóhelyet alakítottak ki, a kivitelezés 25 nap alatt megvalósult.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása közgyűlés Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása Újra összegyűltek az önkormányzati képviselők csütörtökön, hogy megvitassák a város életét érintő kérdéseket. tegnap 22:23 Tárgyalták az önkormányzat lakáskoncepcióját közgyűlés Tárgyalták az önkormányzat lakáskoncepcióját Maratoni, csaknem negyven napirendi pontból álló közgyűléssel zárta a szezont a veszprémi képviselő-testület. 2023. június 29. 14:45 Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal! Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal! A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára. 2023. június 2. 14:01 Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF közgyűlés Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön. 2023. május 25. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.