2023. március 24.
//
Gábor névnap

Fájdalmas és vidám dallamok – LéviStory a Petőfi Színházban

Péntek este mutatják be Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas művész rendezését.

A Veszprémi Petőfi Színház és a Pesti Broadway Alapítvány közösen mutatja be a LéviStoryt. A klezmer musical zenéjét Jávori Ferenc „Fegya”, Kossuth-díjas művész szerezte és Kerényi Miklós Gábor, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas, Kiváló művész rendezésében kerül színpadra; címszerepben Kerényi Miklós Máté, a rendező fia látható. A történet Kállai István és Kállai Gábor ötlete alapján született meg, melyhez Müller Péter Sziámi írta a szöveget.

A darab Lévi Strauss, vagyis a Levi’s farmerek névadójának ifjúságáról, kalandjairól szól, arról, hogy egy kis német falutól New Yorkon keresztül az aranyásók városkájáig vezető úton miként született meg a farmernadrág ötlete. Vidám, és egyben fájdalmas játék a kivándorlás kényszeréről, valamint az új világba való beilleszkedés gyötrelmeiről, az „állva maradási” képesség örök szükségességéről. A drámai összecsapásokkal és humoros pillanatokkal fűszerezett történet a tehetségről, a kitartásról, és a képzelőerő diadaláról szól – ígéri a plakát.

Davidovics rabbi szerepében Szabó P. Szilvesztert láthatjuk, aki kérdésünkre elmondta, jó hangulatban telt a próbafolyamat, néhány veszprémi művészt már korábbról is ismert. A szerepről úgy fogalmazott, ismerős neki a rabbi karaktere, hiszen ő az, aki Istennel beszélhet, más még a szót sem ejtheti ki: mint elmondta, a nagypapája lelkész volt, így a színművész templomkertben nőtt fel, s amikor ma belenéz Davidovicsként a tükörbe, mintha három generáció találkozna benne. Hozzátette, a klezmer zene önmagában is fantasztikus, és olyan humorral, iróniával, dallammal tör be, amibe a nézők könnyedén beleélhetik magukat, a történet pedig véleménye szerint ma is aktuális.

További információk az előadásról.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A kultúra folyton újra remixeli önmagát
A kultúra folyton újra remixeli önmagát
Temesvár a különböző nemzetiségek békés együttélésére építette fel 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programját, és ezt az a népi motívumokat a modern táncba olvasztó mozgásszínházi produkció is szépen megmutatta, amit az Agórában láthatott a közönség szombaton.
Petőfiről a kulisszák mögött
Petőfiről a kulisszák mögött
A Veszprémi Petőfi Színház a napokban mutatta be a színházuk névadójáról szóló előadást, a Petőfifjút. A költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából most majdnem minden kulturális intézményben Petőfiről van szó. Nézzük, hogyan dolgozta fel az életművét a Veszprémi Petőfi Színház. Videónkban bepillantottunk az alkotói folyamatba, de a közönséget sem hagytuk kérdések nélkül.
Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van
Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van
Az idei évben nem csupán az Európa Kulturális Fővárosa címet ünnepeljük, de Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is. Ennek apropóján a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Karaffa-drámatöredékének befejezésére. A sok nagynevű író közül Szálinger Balázs története nyert, szombat este pedig bemutatják a várva várt darabot. Ennek kapcsán kérdeztük az írót.
Petőfi élete színpadon
Petőfi élete színpadon
A Veszprémi Petőfi Színház névadójáról készült előadás, Petőfi kétszázadik születésnapja alkalmából. A Petőfifjút Szomor György állította színpadra.
Szavak nélkül is szórakoztat
Szavak nélkül is szórakoztat
Rendhagyó produkcióval készül a magyar kultúra napjára a Kabóca Bábszínház.