Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban

2022. október 1. 9:22 // Forrás: Miskolci Egyetem
Hiánypótló, az országban egyedülálló állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.

A felsőoktatásban elindult modellváltás egyik legfontosabb, jövőbe mutató hozadéka, hogy megteremti a lehetőségét az egymástól akár teljesen különböző tudományterületeken tevékenykedő intézmények közötti együttműködésre. Az egyetemek partnerségben, egymást is segítve érzékenyebben és rugalmasabban tudnak viszonyulni azokhoz az elvárásokhoz, amit a tágabb közösség, a társadalom fogalmaz meg irányukban. Határterületeken támogathatják egymás munkáját: szakmai, oktatási tudományos-kutatási programokban, közös tananyagfejlesztésben.

Példaértékű e tekintetben a Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem között idén februárban megkötött együttműködési megállapodás, amelynek köszönhetően Magyarországon először a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán indulhat el egy hiánypótló szak, az állatvédelmi szakjogászképzés.

„Az állatvédelem napjainkban nem csak erkölcsi feladat, hanem társadalmi szinten elvárt tevékenység. Nem csak törvényekkel szabályozott jogintézmény, hanem különböző tudományágakon átívelő terület” – fogalmazott az első kurzus hallgatóit köszöntő Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolciensis Alapítvány kuratóriumának elnöke a Miskolci Egyetemen.

A szakági képzés jelentőségére utalva elmondta: a kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy tovább javítson az állatok helyzetén, ezért az elmúlt héten benyújtotta a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. Az alapítvány fő céljai között szerepel a civil állatvédő szervezetek munkájának támogatása mellett az is, hogy ráirányítsa a figyelmet a felelős állattartásra.

„A hazai egyetemi oktatásban mérföldkőnek számít az állatvédelmi szakjogászképzés elindítása, ezzel párhuzamosan az állatvédelmi szakállatorvosok oktatása az Állatorvostudományi Egyetemen. Ezek a kurzusok olyan komplex ismereteket nyújtanak a szakterületről, amik Magyarországon ma máshol nem érhetőek el” – hangsúlyozta az eseményen Ovádi Péter, állatvédelmi kormánybiztos. A tématerület újdonságát és népszerűségét jelzi, tette hozzá, hogy a szeptemberben indult kurzusokra rekordszámban jelentkeztek. Meglátása szerint a specializálódott szakembergárda hozzájárulhat a hazai állatvédelemi szemlélet és közösségi gondolkodás formálásához.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Cápa a veszprémi menhelyen közélet Cápa a veszprémi menhelyen A kiváló veszprémi úszó, Rasovszky Kristóf - avagy a Balatoni Cápa - feleségével közösen látogatta meg a hétvégén a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központ lakóit.  2024. március 3. 8:32 Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. 2024. február 29. 14:05 A kormánybiztos a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet a Macskák Világnapján A kormánybiztos a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet a Macskák Világnapján Ma ünnepeljük a Macskák Világnapját, mely kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a felelős állattartás fontosságára – hangsúlyozta Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. A macskák egészségének és jóllétének biztosítása nemcsak szeretetet és odafigyelést igényel, hanem megfelelő gondoskodást és elővigyázatosságot is kíván az állattartóktól. 2024. február 17. 9:56 Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket állatvédelem Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Nem szokványos felütéssel indult a Boribon nyaral című gyermekelőadás a Thália Színház Arizona Stúdió színpadán szombat délelőtt: Gregor Bernadett, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi tagja, érdemes művész kutyái, Whisky és Lulu jelenlétében mesélt a felelős állattartásról a megjelent gyerekeknek és szüleiknek. Az esemény újabb színművészek bekapcsolódásával a következő hónapokban többször, összesen tíz alkalommal megismétlődik majd az Alapítvány és a Színház mintaprogramja keretében, illetve hamarosan más színházak csatlakozása is várható. 2024. február 10. 15:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.