Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-1°C

Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban

2022. október 1. 9:22 // Forrás: Miskolci Egyetem
Hiánypótló, az országban egyedülálló állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.

A felsőoktatásban elindult modellváltás egyik legfontosabb, jövőbe mutató hozadéka, hogy megteremti a lehetőségét az egymástól akár teljesen különböző tudományterületeken tevékenykedő intézmények közötti együttműködésre. Az egyetemek partnerségben, egymást is segítve érzékenyebben és rugalmasabban tudnak viszonyulni azokhoz az elvárásokhoz, amit a tágabb közösség, a társadalom fogalmaz meg irányukban. Határterületeken támogathatják egymás munkáját: szakmai, oktatási tudományos-kutatási programokban, közös tananyagfejlesztésben.

Példaértékű e tekintetben a Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem között idén februárban megkötött együttműködési megállapodás, amelynek köszönhetően Magyarországon először a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán indulhat el egy hiánypótló szak, az állatvédelmi szakjogászképzés.

„Az állatvédelem napjainkban nem csak erkölcsi feladat, hanem társadalmi szinten elvárt tevékenység. Nem csak törvényekkel szabályozott jogintézmény, hanem különböző tudományágakon átívelő terület” – fogalmazott az első kurzus hallgatóit köszöntő Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolciensis Alapítvány kuratóriumának elnöke a Miskolci Egyetemen.

A szakági képzés jelentőségére utalva elmondta: a kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy tovább javítson az állatok helyzetén, ezért az elmúlt héten benyújtotta a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. Az alapítvány fő céljai között szerepel a civil állatvédő szervezetek munkájának támogatása mellett az is, hogy ráirányítsa a figyelmet a felelős állattartásra.

„A hazai egyetemi oktatásban mérföldkőnek számít az állatvédelmi szakjogászképzés elindítása, ezzel párhuzamosan az állatvédelmi szakállatorvosok oktatása az Állatorvostudományi Egyetemen. Ezek a kurzusok olyan komplex ismereteket nyújtanak a szakterületről, amik Magyarországon ma máshol nem érhetőek el” – hangsúlyozta az eseményen Ovádi Péter, állatvédelmi kormánybiztos. A tématerület újdonságát és népszerűségét jelzi, tette hozzá, hogy a szeptemberben indult kurzusokra rekordszámban jelentkeztek. Meglátása szerint a specializálódott szakembergárda hozzájárulhat a hazai állatvédelemi szemlélet és közösségi gondolkodás formálásához.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Az alacsony hőmérséklet számos állatfajra jelentős hatással lehet, beleértve a háziállatokat, a haszonállatokat és a vadon élő állatokat is, ezért ebben az időszakban fokozott figyelmet igényelnek – nyilatkozta Ovádi Péter, állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. 2023. november 23. 9:46 Betiltanánk a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon Betiltanánk a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon Társadalmi egyeztetésre bocsátották az a tervezet, amely szerint egyes kedvtelésből tartott állatokat tilos lesz állatvásárokon értékesíteni – ideértve a saját tenyésztésből származó egyedeket, a házi szaporulatokat is. A módosítás a kutyák, a házi macskák és a madarak vadon befogott egyedeit érinti. 2023. november 21. 16:19 Parlamenti csoport alakult az állatok védelme érdekében Parlamenti csoport alakult az állatok védelme érdekében A Parlamentben a mai napon az állatvédelem kiemelt fókuszban volt: Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy képviselőtársaival létrehozzák a Közös ügyünk az állatvédelem parlamenti csoportot. 2023. november 20. 12:34 Több mint 250 ezren vettek részt az idei Állatvédelmi Témahéten Több mint 250 ezren vettek részt az idei Állatvédelmi Témahéten Több mint 250 ezer gyerek vett részt az október 2. és 15. között megrendezett állatvédelmi témahéten. 2023. október 16. 13:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.