Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 28. Emil, Csanád
Veszprém
19°C
2024. május 28. Emil, Csanád
Veszprém
19°C

Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban

2022. október 1. 9:22 // Forrás: Miskolci Egyetem
Hiánypótló, az országban egyedülálló állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.

A felsőoktatásban elindult modellváltás egyik legfontosabb, jövőbe mutató hozadéka, hogy megteremti a lehetőségét az egymástól akár teljesen különböző tudományterületeken tevékenykedő intézmények közötti együttműködésre. Az egyetemek partnerségben, egymást is segítve érzékenyebben és rugalmasabban tudnak viszonyulni azokhoz az elvárásokhoz, amit a tágabb közösség, a társadalom fogalmaz meg irányukban. Határterületeken támogathatják egymás munkáját: szakmai, oktatási tudományos-kutatási programokban, közös tananyagfejlesztésben.

Példaértékű e tekintetben a Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem között idén februárban megkötött együttműködési megállapodás, amelynek köszönhetően Magyarországon először a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán indulhat el egy hiánypótló szak, az állatvédelmi szakjogászképzés.

„Az állatvédelem napjainkban nem csak erkölcsi feladat, hanem társadalmi szinten elvárt tevékenység. Nem csak törvényekkel szabályozott jogintézmény, hanem különböző tudományágakon átívelő terület” – fogalmazott az első kurzus hallgatóit köszöntő Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolciensis Alapítvány kuratóriumának elnöke a Miskolci Egyetemen.

A szakági képzés jelentőségére utalva elmondta: a kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy tovább javítson az állatok helyzetén, ezért az elmúlt héten benyújtotta a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. Az alapítvány fő céljai között szerepel a civil állatvédő szervezetek munkájának támogatása mellett az is, hogy ráirányítsa a figyelmet a felelős állattartásra.

„A hazai egyetemi oktatásban mérföldkőnek számít az állatvédelmi szakjogászképzés elindítása, ezzel párhuzamosan az állatvédelmi szakállatorvosok oktatása az Állatorvostudományi Egyetemen. Ezek a kurzusok olyan komplex ismereteket nyújtanak a szakterületről, amik Magyarországon ma máshol nem érhetőek el” – hangsúlyozta az eseményen Ovádi Péter, állatvédelmi kormánybiztos. A tématerület újdonságát és népszerűségét jelzi, tette hozzá, hogy a szeptemberben indult kurzusokra rekordszámban jelentkeztek. Meglátása szerint a specializálódott szakembergárda hozzájárulhat a hazai állatvédelemi szemlélet és közösségi gondolkodás formálásához.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. 2024. május 22. 14:43 Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. 2024. május 21. 13:26 Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. 2024. május 6. 16:31 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. 2024. április 28. 8:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.