2023. március 24.
//
Gábor névnap

Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére

Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.

Elsőként Csík Richárd önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket, Tata város önkormányzatának külön köszönetet mondva. Az építész életében kiemelt szerepet játszott Tata, halála is ott érte. A kiállítást dr. Tevesz Mária (Laczkó Dezső Múzeum) művészettörténész és Stegmayer Máté (Kuny Domonkos Múzeum, Tata), történteti muzeológus nyitotta meg. A királynék városához olyan jelentős munkái kötötték, mint az Érseki Palota, mely 1765-1776 között épült meg, Fellner tervei alapján.

Fellner Jakab az 1760-as években vált ismert és keresett építésszé. Az uradalmi építkezések és főúri kastélyok tervezésén túl számos megbízást kapott magasabb egyházi körökből is.

Koller Ignác veszprémi püspök a tatai várkastély terveinek hatására kérte fel a püspöki palota megtervezésére, felépítésére. A palota végül Fellner főműve lett.

A veszprémi várban több épület az ő terveinek köszönhetően jött létre, így az aggpapok otthona és a szeminárium épülete is, Fellner munkássága így alapvetően határozza meg a veszprémi vár ma is ismert látképét.

A Városháza aulájában megtekinthető kiállítás október 14-ig várja az érdeklődőket.

Szabó Eszter

További cikkek

Az épületek a Föld és a Nap gyermekei
Az épületek a Föld és a Nap gyermekei
Az építészet világnapja alkalmából rendeztek konferenciát a Táncsics Mihály Technikumban.
Makovecz Imre munkásságát bemutató installáció díszíti a Kossuth utcát
Makovecz Imre munkásságát bemutató installáció díszíti a Kossuth utcát
A veszprémi járókelők két héten keresztül a Kossuth utca szívében tekinthetik meg a Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész munkássága előtt tisztelgő oszlopot.
Családias, szakrális és közösségi –alumínium változatos funkcióban
Családias, szakrális és közösségi –alumínium változatos funkcióban
Átadták a PREFA 2020. és 2021. évben „Fémlemezfedések az építészetben“ mottóval meghirdetett országos versenypályázata díjait. A két pályázatra összesen 34 mű érkezett és ezek közül kilencet díjazott a zsűri. A legjobbakat bemutató összevont eredményhirdetést online is közvetítették az érdeklődőknek.
Balatoni kerítések nyomában
Balatoni kerítések nyomában
Formákon túl címmel indul a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hatásterületeit bemutató kampány első epizódja. A sorozat célja, hogy bemutassa az EKF program olyan területeit, amelyek csak lazán kötődnek a klasszikus kulturális területhez, de mégis szerves részét képezik annak. A sorozat első része az 1960-as és ’70-es években épült nyaralók, érdekes formájú kerítésein keresztül az építészet területére enged betekintést.
Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra
Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra
Az EU Mies-díj 2022-es jelöltjei közé bekerült a veszprémi “Az arc, a medence, két torony és egy rom” projekt is.