Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

'Vedd át az irányítást!'

2022. október 1. 16:12
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.

Szombaton délelőtt a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főbejárata elől indult a séta, amelyen a szervező Fagyöngy Egyesület tagjai mellett további pártoló tagok, a kórház orvosai, városvezetők, a Veszprémi Petőfi Színház tagjai és a Padányi Katolikus Iskola diákjai közül is többen részt vettek. A séta célja idén sem volt más, mint a korábbi években: felhívni a figyelmet a rendszeres szűrésekre, amelyekkel jelentősen javítható azoknak az esélyei, akiknek a mellében alakul ki daganatos megbetegedés.

A séta elején a megyei kórház részéről dr. Lang Zsuzsanna, orvosigazgató szólt a megjelentekhez. Ő korábbi évek statisztikáival szemléltette, hogy arányaiban milyen sok embert érint a daganat ezen formája. Elmondta, 2020-as adatok szerint a világon 7,3 millió embernél diagnosztizálták a betegséget, 685 ezren pedig sajnálatosan nem élték túl.

Éppen ezért az orvosigazgató is kiemelte a mammográfiai, valamint az önvizsgálatok fontosságát, ami egyszerű, gyors, fájdalommentes, viszont nagyon sokat segíthet a betegség idejében történő felismerésében, valamint hozzátette, hogy a magyar kormány már több hasznos figyelemfelhívó programot is indított ennek érdekében.

Veszprém város képviseletében Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Porga Gyula, polgármester is részt vett a sétán, utóbbi beszédében méltatta a Fagyöngy Egyesület munkáját, melynek vezetője Lángné Janni Gitta már egy évtizede szervezi meg ezeket a prevenciós megmozdulásokat.

Porga Gyula elmondta, ha az elmúlt 10 évben minden alkalommal, ha csupán egy hölgy is ennek köszönhetően ment el vizsgálatra és fedezték fel időben az elváltozást, azzal 10 életet mentettek meg csak a közösségi megmozdulás erejével.

A résztvevők ezután a kórház elől a Kossuth utcára sétáltak át, ahol a Veszprémi Petőfi Színház színművészei tartottak előadást.

Hogy az efféle prevenció és szemléletformálás mennyire fontos és mennyi munka áll még az egészségügyi dolgozók és a civil szervezetek előtt, arra jó példa egy szürke Hondában ülő türelmetlen autós megnyilvánulása, aki a rendőri irányítás ellenére hangos dudálással jelezte érdektelenségét az üggyel szemben, amíg a sétán résztvevők átkeltek a belvárosi körforgalomnál.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.