2022. november 30.
//
András, Andor névnap

Az épületek a Föld és a Nap gyermekei

Az építészet világnapja alkalmából rendeztek konferenciát a Táncsics Mihály Technikumban.

1998 óta október 6-án ünnepeljük az építészet világnapját, felhívva a figyelmet a mindennapjainkat meghatározó épített környezetre. A Táncsics iskolában egy pár nappal korábban, kedden tartottak hagyományos szakmai napot ennek kapcsán, ahol Hajdúné Medgyesi Andrea igazgatónő arról beszélt, hogy az épületek egyediek, egyszeriek és megismételhetetlenek, ahogy Frank Lloyd Wrigt mondta, a Föld és a Nap gyermekei, ezek megalkotása pedig nagy öröm.

Megnyitó beszédében Brányi Mária alpolgármester sorra is vette, Veszprém esetében melyek azok igazán meghatározó építészeti alkotások, amelyek formálják a megyeszékhely arculatát és az itt élők mindennapjait. A város Európa legkorább óta lakott területei közé tartozik, több mint 6000 éve folyamatosan éltek itt emberek. A Jutasi út-Munkácsy úti körforgalom megépítésénél például egy rézkori település nyomai kerültek elő, de a vár rekonstrukciójánál is találtak az. i. e. 2. évezredből leleteket. A kora középkor, a 10. század öröksége ma is velünk „él”: a Szent György-kápolna, a Szent Mihály székesegyház, a Szűz Mária apácakolostor romjai a völgyben, később a Gizella-kápolna fémjelzi ezt a korszakot.

Építészeti vonatkozásban nagyon erős korszak volt a 18. század, amikor a püspöki kormányzóság és rengeteg barokk épület épült a várban, köztük a Dubniczay-palota, a Bíró-Giczey-ház, a Simoga-ház vagy a Fecskendőház, valamint a Fellner Jakab által megálmodott várbeli épületek. Az Óváros tér környezete és a Szabadság tér épületei már a 19. századot idézik meg, ahogy a Megyeháza és a Városháza is.

Rendkívüli korszaka volt Veszprémnek a 20. század eleje: ekkor épült meg Medgyaszay István tervei alapján a vasbeton szerkezetű Laczkó Dezső Múzeum és a Petőfi Színház, emlékezetes a Bakonyi ház és természetesen a Viadukt is.

Bár a szocreál építészetről általában kevésbé jó véleménnyel vagyunk, nem panaszkodhatunk a Pannon Egyetem együttesére és az állatkert első épületeire sem.

De vannak meghatározó épületeink a közelmúltból is, ilyen a 2006 után elkészült Veszprém Aréna, a Hangvilla, az állatkert újabb fejlesztései, köztük az építészeti díjat is elnyert madárröpte és az elefántház, a megújult Kolostorok és Kertek, napjainkban pedig az északi iparterület közlekedésfejlesztése, a Zöldváros projekt beruházásai, a sportuszoda, a jövőben pedig a Püspökkert rehabilitációja hozhat fontos építészeti megoldásokat.

Példaértékű épületek ugyanakkor nemcsak a városunkban vannak, hanem például a Balatonnál – többek között erről is szó esett a szakmai nap előadásai között, akárcsak a veszprémi Várnegyed megújításáról, az állatkert Fejesvölgyi területének fejlesztéséről és az EKF infrastrukturális fejlesztéseihez kapcsolódó régészeti feltárásokról.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
November 25-én rendezte meg a HybridCycle az első Trash Art meetupot a veszprémi Hangvillában. A rendhagyó rendezvényen sokszínű programok közül válogathattak kicsik és nagyok, egészen 19 óráig.
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
November 19-20-án zajlott a Minipályázatok első fordulójának zsűrizése: 113 pályázatból 58 nyertest választott az önkéntes társadalmi zsűri.
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Bár az időjárás csak a késő őszt idézi, dátum szerint már advent első hétvégéjét ünnepli a keresztény kultúrkör. Ehhez kapcsolódva Veszprémben a hagyományos adventi vásár programjait kibővítve idén már koncertsorozattal is készültek a belvárosban.