Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 17. Laura
Veszprém
19°C
2024. június 17. Laura
Veszprém
19°C

Az épületek a Föld és a Nap gyermekei

2022. október 4. 11:58
Az építészet világnapja alkalmából rendeztek konferenciát a Táncsics Mihály Technikumban.

1998 óta október 6-án ünnepeljük az építészet világnapját, felhívva a figyelmet a mindennapjainkat meghatározó épített környezetre. A Táncsics iskolában egy pár nappal korábban, kedden tartottak hagyományos szakmai napot ennek kapcsán, ahol Hajdúné Medgyesi Andrea igazgatónő arról beszélt, hogy az épületek egyediek, egyszeriek és megismételhetetlenek, ahogy Frank Lloyd Wrigt mondta, a Föld és a Nap gyermekei, ezek megalkotása pedig nagy öröm.

Megnyitó beszédében Brányi Mária alpolgármester sorra is vette, Veszprém esetében melyek azok igazán meghatározó építészeti alkotások, amelyek formálják a megyeszékhely arculatát és az itt élők mindennapjait. A város Európa legkorább óta lakott területei közé tartozik, több mint 6000 éve folyamatosan éltek itt emberek. A Jutasi út-Munkácsy úti körforgalom megépítésénél például egy rézkori település nyomai kerültek elő, de a vár rekonstrukciójánál is találtak az. i. e. 2. évezredből leleteket. A kora középkor, a 10. század öröksége ma is velünk „él”: a Szent György-kápolna, a Szent Mihály székesegyház, a Szűz Mária apácakolostor romjai a völgyben, később a Gizella-kápolna fémjelzi ezt a korszakot.

Építészeti vonatkozásban nagyon erős korszak volt a 18. század, amikor a püspöki kormányzóság és rengeteg barokk épület épült a várban, köztük a Dubniczay-palota, a Bíró-Giczey-ház, a Simoga-ház vagy a Fecskendőház, valamint a Fellner Jakab által megálmodott várbeli épületek. Az Óváros tér környezete és a Szabadság tér épületei már a 19. századot idézik meg, ahogy a Megyeháza és a Városháza is.

Rendkívüli korszaka volt Veszprémnek a 20. század eleje: ekkor épült meg Medgyaszay István tervei alapján a vasbeton szerkezetű Laczkó Dezső Múzeum és a Petőfi Színház, emlékezetes a Bakonyi ház és természetesen a Viadukt is.

Bár a szocreál építészetről általában kevésbé jó véleménnyel vagyunk, nem panaszkodhatunk a Pannon Egyetem együttesére és az állatkert első épületeire sem.

De vannak meghatározó épületeink a közelmúltból is, ilyen a 2006 után elkészült Veszprém Aréna, a Hangvilla, az állatkert újabb fejlesztései, köztük az építészeti díjat is elnyert madárröpte és az elefántház, a megújult Kolostorok és Kertek, napjainkban pedig az északi iparterület közlekedésfejlesztése, a Zöldváros projekt beruházásai, a sportuszoda, a jövőben pedig a Püspökkert rehabilitációja hozhat fontos építészeti megoldásokat.

Példaértékű épületek ugyanakkor nemcsak a városunkban vannak, hanem például a Balatonnál – többek között erről is szó esett a szakmai nap előadásai között, akárcsak a veszprémi Várnegyed megújításáról, az állatkert Fejesvölgyi területének fejlesztéséről és az EKF infrastrukturális fejlesztéseihez kapcsolódó régészeti feltárásokról.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. tegnap 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. 2024. június 15. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.