Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Elhunyt Molnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosa

2022. október 6. 11:04
Életének 70. évében elhunyt Molnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosa, Veszprém kulturális életének egyik meghatározó alakja, a város Gizella-díjas kitüntetettje.

Molnár Sándor 1953-ban született Veszprémben. Kezdetben órásmesterként és ékszerészként dolgozott, 2005-ben vette át az „Utas és Holdvilág Antikváriumot” és lett a törzsközönségének vezetője. Az üzlet akkori törzsanyagát Molnár Sándor édesapjának könyvtára jelentette. Felismerte, hogy az elektronika világában különös értéke és hangulata van az igényesen nyomtatott, kötött ritkaságoknak.

Vezetése alatt az antikvárium kellemes beszélgetések, megnyugtató böngészések állandó színhelyévé vált a veszprémiek és a turisták számára egyaránt. Számos közönségtalálkozót szervezett írókkal, zenészekkel, színészekkel, közéleti személyiségekkel, elősegítve a város kulturális programjainak színesítését. Gyakori résztvevője volt jótékonysági akcióknak is, olvasókört indított, de zenerajongók számára is biztosított klubot. Olvasói számára olyan közösségi otthont teremtett, ahol a kultúra jegyében lehetett beszélgetni, vitázni, egyszóval ápolni a veszprémiséget és gazdagodni szellemileg.

Molnár Sándor elhivatott zenerajongó is volt. Üzletében a könyvek mellett nagyszámú bakelitlemez-gyűjteménnyel is rendelkezett, saját ízléséhez elsősorban a XX. század rockzenéje állt legközelebb, de a jazz-ben és blues-ban is megtalálta az elmélyülés szépségét.

Veszprém város 2017-ben munkásságan elismeréseként Gizella-díjjal tüntette ki.

Október 7-én, pénteken az antikváriumos jó barátja, Kilián László, veszprémi író szervez megemlékezést az Utas és Holdvilág Antikvárium előtt, melyre várják Sándor ismerőseit, barátait és tisztelőit.

 

Molnár Sándor az Ecoport magazinnak adta egyik utolsó nagy interjúját.

Kapcsolódó cikk
A könyv, aminek nem érünk a végére, a bakelit, ami sosem jár le
Létezik egy hely Veszprém belvárosában, ahol látszólag megáll az idő, pedig a valóságban pont hogy egy időutazásban lehet részünk, ahol mi választhatjuk ki, hogy melyik korszakba szeretnénk eljutni, az időgép üzemanyaga pedig az irodalom és a zene. Az Utas és holdvilág Antikvárium tulajdonosa pedig hű masinisztánk ezen az utazáson. Pont annyira világi, amennyire veszprémi sajátosság az Óváros tér melletti üzlethelyiség.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.