2023. február 2.
//
Karolina névnap

A felelős állattartásnak sok formája lehet

Második alkalommal rendezte meg a Virágzó Veszprém Egyesület a Mázli Napot a Barátság parkban, ahol a helyes állattartásról is információkat kaphattak a kutyabarátok.

A Mázli Nap ötlete még tavaly született meg azzal a céllal, hogy egy kicsit összehozza a lakótelepen élőket, akik között igencsak szép számmal akad kutyatartó. A siker akkor egyértelmű volt, így az is, hogy a rendezvény folytatódik és minden év szeptember-októberében összehívják a lakótelepen élő kutyás gazdákat – tudtuk meg Jung Edinától, a Virágzó Veszprém Egyesület elnökétől.

A program részeként ezúttal is rendeztek Agility ügyességi versenyt, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai őrző-védő bemutatót tartottak, a Lédien és a Betyársuli Kutyaiskola oktatói pedig arról meséltek, hogyan nevelhetjük engedelmességre a négylábúakat, mik a helyes viselkedési formák vagy éppen mire kell odafigyelni az étkezésnél. Kuriózumként pedig idén különleges kutyák bemutatójával is készültek a szervezők, ahol a valamilyen okból másnak számító – kicsit szebb, kicsit csúnyább, kicsit okosabb, kicsit kajlább –, de mindenképpen szerethető kutyákat ismerhették meg jobban a kilátogatók. Emellett a pavilonokban különböző kutyás kiegészítőket lehetett vásárolni, a finom falatokról a Haszkovó Betyárok gondoskodtak, de adománygyűjtést is szervezett az egyesület az Ultimátum és a Vackoló Állatvédő Egyesületnek, valamint a Fehér Holló Vadmentő Alapítványnak, akiket a tárgyi adományok mellett támogatói jegyekkel is lehetett segíteni.

A rendezvényre kilátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő, állatvédelemért és állatkertekért felelős kormánybiztos is, aki szerint azért is fontosak az ilyen napok, mert egyrészt építik a közösséget, másrészt a felelős állattartásra való figyelemfelhívás megtörténhet egy ügyességi bemutatón, egy rendőrségi bemutatón, akár egy beszélgetésen keresztül. Ugyanakkor érdemes leszögezni, hogy az is felelős állattartásnak számít, ha valaki a saját határait felismerve nem tart otthon állatot, ám rendszeresen végez például önkéntes munkát az állatvédő egyesületeknél.

A képviselő beszélt arról is, hogy bár még sok teendő áll előttünk, sok előrelépés is történt. „Szerencsére az állatvédelmet ma már nemcsak zárjuk be a kutya-macska-nyuszi háromszögbe, hiszen a haszonállatok és a vadon élő állatok védelme is nagyon fontos, és erre mind a civilek, mind a kormányzat részéről egyre nagyobb a figyelem. Sok szép eredményünk van már, például a büntető törvénykönyv szigorítása, a Nemzeti Állatvédelmi Tanács felállása, az Állatvédelmi Központ működése, Miskolcon pedig már állatvédelmi szakjogász képzés is választható, ami nagyon fontos lépés, hiszen a szakemberekre nagy szükség van. Persze van még bennünk elégedetlenség, lenne még mit tenni, de azt hiszem, jó úton haladunk” – osztotta meg gondolatait.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Környezetvédelmi versenyt szervezett óvodásoknak a Szilágyi Keresztény Iskola.
Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa
Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa
Európai polgárok nélkül nem létezhet Európa, és létre kell jönnie egy olyan európai belpolitikának, amely nem pusztán az európai intézményeket jelenti, hanem képviseli az európai embereket is - hangoztatta a területfejlesztési miniszter egy szakmai konferencián hétfőn Budapesten.