Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C

A felelős állattartásnak sok formája lehet

2022. október 9. 10:55
Második alkalommal rendezte meg a Virágzó Veszprém Egyesület a Mázli Napot a Barátság parkban, ahol a helyes állattartásról is információkat kaphattak a kutyabarátok.

A Mázli Nap ötlete még tavaly született meg azzal a céllal, hogy egy kicsit összehozza a lakótelepen élőket, akik között igencsak szép számmal akad kutyatartó. A siker akkor egyértelmű volt, így az is, hogy a rendezvény folytatódik és minden év szeptember-októberében összehívják a lakótelepen élő kutyás gazdákat – tudtuk meg Jung Edinától, a Virágzó Veszprém Egyesület elnökétől.

A program részeként ezúttal is rendeztek Agility ügyességi versenyt, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai őrző-védő bemutatót tartottak, a Lédien és a Betyársuli Kutyaiskola oktatói pedig arról meséltek, hogyan nevelhetjük engedelmességre a négylábúakat, mik a helyes viselkedési formák vagy éppen mire kell odafigyelni az étkezésnél. Kuriózumként pedig idén különleges kutyák bemutatójával is készültek a szervezők, ahol a valamilyen okból másnak számító – kicsit szebb, kicsit csúnyább, kicsit okosabb, kicsit kajlább –, de mindenképpen szerethető kutyákat ismerhették meg jobban a kilátogatók. Emellett a pavilonokban különböző kutyás kiegészítőket lehetett vásárolni, a finom falatokról a Haszkovó Betyárok gondoskodtak, de adománygyűjtést is szervezett az egyesület az Ultimátum és a Vackoló Állatvédő Egyesületnek, valamint a Fehér Holló Vadmentő Alapítványnak, akiket a tárgyi adományok mellett támogatói jegyekkel is lehetett segíteni.

A rendezvényre kilátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő, állatvédelemért és állatkertekért felelős kormánybiztos is, aki szerint azért is fontosak az ilyen napok, mert egyrészt építik a közösséget, másrészt a felelős állattartásra való figyelemfelhívás megtörténhet egy ügyességi bemutatón, egy rendőrségi bemutatón, akár egy beszélgetésen keresztül. Ugyanakkor érdemes leszögezni, hogy az is felelős állattartásnak számít, ha valaki a saját határait felismerve nem tart otthon állatot, ám rendszeresen végez például önkéntes munkát az állatvédő egyesületeknél.

A képviselő beszélt arról is, hogy bár még sok teendő áll előttünk, sok előrelépés is történt. „Szerencsére az állatvédelmet ma már nemcsak zárjuk be a kutya-macska-nyuszi háromszögbe, hiszen a haszonállatok és a vadon élő állatok védelme is nagyon fontos, és erre mind a civilek, mind a kormányzat részéről egyre nagyobb a figyelem. Sok szép eredményünk van már, például a büntető törvénykönyv szigorítása, a Nemzeti Állatvédelmi Tanács felállása, az Állatvédelmi Központ működése, Miskolcon pedig már állatvédelmi szakjogász képzés is választható, ami nagyon fontos lépés, hiszen a szakemberekre nagy szükség van. Persze van még bennünk elégedetlenség, lenne még mit tenni, de azt hiszem, jó úton haladunk” – osztotta meg gondolatait.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről A cserkészet magyarországi történetéről szóló könyvet mutattak be a Mathias Corvinus Collegium veszprémi épületében pénteken.    ma 14:29 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. ma 14:16 Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. tegnap 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.