Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Főbb szempontok a tökéletes talpbetét kiválasztásához

2022. október 12. 13:04

Számos oka lehet annak, ha valaki talpbetét beszerzését tervezi. Lábfájdalom enyhítésére, sporttevékenységhez, esetleg a cipőben elhasználódott betét cseréje miatt szükségessé válhat az új megvásárlása. 

Miután rengeteg termék áll rendelkezésre a boltokban, így nehéz feladatnak tűnhet a megfelelő modell kiválasztása. Útmutatónk segítségével Ön is könnyebben tud majd eligazodni a talpbetétek választékában.

A legfontosabb szempontok

Akármilyen típusú talpbetétre lesz szüksége, néhány alapvető szempontot mindenképpen figyelembe kell vennie a választás előtt. A Netpolc széles talpbetét kínálatában például könnyedén kereshetünk a méret, a márka, a szín alapján egyaránt. Az elsődleges, amire a kiválasztást alapozni kell, a pontos méret meghatározása. 

A talpbetétek többségét úgy készítik a gyártók, hogy univerzálisan, többféle méretű lábra is használhatóak legyenek. Ezeket a modelleket használat előtt a kívánt lábméretre vágva tudjuk a cipőbe helyezni. Más típusú talpbetétek esetében S, M, L méretezést találunk, melyek szintén a lábméretre vághatóak. 

A típusokról

A négy legelterjedtebb anyag, melyből a talpbetétek készülnek a következők:

  • Hab
  • Gél
  • Parafa
  • Bőr

Mindegyiknek megvan a maga előnye, és a kiválasztott anyag fajtája főként a saját preferenciánkon alapul. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a habalapú talpbetétek elsősorban az ütések csillapítására, alátámasztásra alkalmasak. Az antibakteriális és nedvszívó változatok kiválóak egész napos viseletre. A memóriahabos betétek a modern technológia vívmányai, ergonómikus kialakításúak, és tökéletesen alkalmasak a láb formájának felvételére.

A gél termékek puhán ölelik körbe a lábat, és elsősorban az ütéselnyelésben jeleskednek. Főként a futócipőkben használják. A parafa jól megtámasztja a lábunkat, míg a bőrt azoknak ajánljuk, akik vékony zokniban, harisnyában töltik a nap nagy részét, mert a bőr talpbetét jól párnázott, és az érzékeny talpnak kellemes alapot biztosít.

Speciális talpbetétek

Egyes élethelyzetekben szükségessé válhat a speciális talpbetétek használata. A hideg időjárási körülmények elviselésére egy vékonyabb cipő is alkalmas lehet, ha polár talpbetéttel egészítjük ki. A latex alap, mely jól elnyeli a lábat érő lökéshullámokat, kiegészítve a polár, puha és meleg fedőréteggel, jól szigetel a hideg talajon.

Szintén hasznos az alumínium talpbetét a hűvös téli napokon, miután a speciális réteggel bevont betét kiválóan szigetel, a hőt a lábbeliben tartja. Természetesen az alumíniumréteg kerül a betét aljára, míg a lábbal érintkező réteg gyapjúból készült, extra kényelmet biztosítva a talpaknak.

Atlétikai és sport talpbetétek

A sportoláshoz használt cipőkben lévő talpbetétek jóval műszakibb kialakításúak, mint egy hagyományos darab. Általában egy adott sporttevékenység funkcióihoz igazodik a forma és a betét anyaga. A futóknak például párnázott sarok és lábfej rész szükséges, valamint egy lábtámasztó rendszer kell, mely a teljes lábfej mozgását segíti. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.