Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
21°C
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
21°C

Ezeket a hibákat ne kövesd el a forgalmi vizsgán!

2022. október 12. 13:06

A forgalmi vizsga egy fontos esemény, hiszen itt dől el, hogy a vizsgabiztos alkalmasnak talál-e minket a vezetésre vagy sem. Ideális esetben eleget tanultunk és gyakoroltunk ahhoz, hogy jól vizsgázzunk és végre a kezünkben tarthassuk a hőn áhított jogosítványt.

Ahhoz azonban, hogy ez megtörténhessen, mindenre nagyon kell figyelni. Elég ugyanis egy óvatlan pillanat, amikor valami elkerüli a figyelmünket, és a vizsgabiztos sikertelenre értékeli a vizsgát. Ebben az esetben vizsgát kell ismételnünk.  Most megmutatunk neked három fontos bukási okot, amit nagyon gyakran elkövetnek a vizsgázók. 

Ha Baranya megyében szeretnél vezetni tanulni, akkor figyelmedbe ajánljuk a BD Autósiskolát Pécs városában. Itt a KRESZ és a forgalmi vizsgát is megcsinálhatod méghozzá úgy, hogy profi oktatók készítenek fel. Ha szorgalmasan tanulsz és a gyakorlatban is odafigyelsz, akkor itt minden lehetőség adott ahhoz, hogy hamar jogosítványtulajdonos legyél. 

Későn vagy egyáltalán nem állsz meg

Az egyik legnagyobb hiba, amit vezetés közben elkövethetsz az az, hogy nem állsz meg azokon a helyeken, ahol ez kötelező. Gondolunk itt például az útkereszteződésekre, ahol “ Állj elsőbbségadás kötelező” tábla figyelmeztet a megállásra vagy a gyalogos átkelőhelyekre. Itt szintén meg kell állnod, ha egy járókelő át szeretne menni az úttesten. 

Nemcsak az számít hibának, ha nem állsz meg, hanem az is, ha későn teszed ezt. Ez azt jelzi, hogy lankadt a figyelmed, és nem vetted észre időben a közúti jelzéseket. Ez még akkor is fontos, ha nem történt baj, az autóvezetéshez ugyanis nélkülözhetetlen a folyamatos és kiélezett figyelem.

Túl lassan haladsz az autóval

Mielőtt azt gondolnád, hogy csak a túl gyors haladás számít hibának, szólunk, hogy ez nem egészen így van. A túl lassú haladás miatt is lehet sikertelen a forgalmi vizsgád, ezzel ugyanis akadályozod a forgalmat az úttesten. Ha lakott területen 70 km/h órás sebességet engedélyező táblát látsz, akkor ne haladj 50 km/h-val.

Átmész a záróvonalon

Végül pedig azzal is elronthatod a vizsgádat, hogy nem figyelsz a záróvonalra, és véletlenül ráhajtasz az autóval. A leggyakrabban akkor fordul elő ez a hiba, amikor a vizsgázónak sávot kell váltania. Ilyenkor ugyanis annyira leköti a figyelmét a művelet, hogy nem veszi észre a záróvonal jelzést.

A másik gyakori eset, amikor megelőzöd az előtted haladó autót. A vizsgázó figyelme ilyenkor a menetirány-szerinti bal oldalra irányul. Maga az előzés művelete is nagy koncentrációt igényel, hogy időben kezdd meg az előzést, aztán pedig biztonságosan visszatérj elé. Ha viszont közben záróvonalat lépsz át, akkor sikertelen lesz a vizsga még abban az esetben is, ha az előzés tökéletes volt.

Láthatod, hogy a forgalmi vizsgán sok mindenre oda kell figyelned, ha sikeresen akarsz teljesíteni rajta. Gyakran előfordul, hogy apróságokon múlik a dolog. Például azon, hogy a megfelelő időben állsz-e meg, a megfelelő sebességgel haladsz-e, vagy hogy a megfelelő távolságra vagy-e a záróvonaltól. Ezekről se feledkezz meg, ha sikeresen szeretnéd zárni az autóvezetői tanfolyamot!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.