2023. június 3.
//
Klotild névnap

Korán kezdik az állatvédelmet

Egy hetes rendezvénysorozatot szervezett a Veszprémi Dózsa György Általános Iskola az állatok világnapja alkalmából, melyet szerdán a rajzpályázatuk díjátadójával koronáztak meg.

Az intézmény régóta elkötelezett a természet védelméért: ökoiskolaként és állatvédő általános iskolaként is ismertek, utóbbi kapcsán pedig úgy döntöttek, nemcsak egy napon keresztül ünneplik az állatok világnapját, hanem egy teljes rendezvénysorozatot húznak fel köré. Az elmúlt egy hétben a gyerekek találkozhattak állatorvossal, kutyakozmetikussal, valamint erdész szakemberrel is, emellett a diákok részt vehettek az otthoni kis kedvenceket bemutató kiállításon, illetve jótékonysági vásárt rendeztek, melynek bevételéből a Veszprémi Állatkert egyik lakóját, a vörös pandát szeretnék örökbefogadni, ezzel támogatva a zoot.

A témához kapcsolódóan továbbá egy rajzpályázatot is hirdettek, a modernizáció jegyében pedig digitális anyagokkal és videókkal is versenybe lehetett szállni. A felhívás nagy sikert aratott: több mint 100 pályamű érkezett be, amelyeket aztán szakértő zsűri bírált, majd később az alkotásokat szabadon megtekinthette bárki az október 12-ei eredményhirdetést követően.

A díjakat Török László, a Veszprémi Állatkert ügyvezető igazgatója és Ovádi Péter országgyűlési képviselő, állatvédelemért felelős kormánybiztos adta át, aki köszönetét fejezte ki az iskolának, hiszen a felelős állattartásra nevelést a legjobb már gyerekkorban elkezdeni, ám ehhez szükséges a tanárok támogatása, akik rávilágítanak a témára, és természetesen a gyerekek fogadóképessége is. Török László szerint ehhez a legfontosabb eszköz valóban az oktatás, amelyet az állatkert is vállal a maga eszközeivel: Csizmadia Károly zoopedagógusának foglalkozásai például gyakorlatilag teltházzal mennek, de fontos a háziállatok megfelelő tartására való figyelemfelhívás is, amelyre a jövőben komolyabb projektet is épít az állatkert.

Addig is azonban szeretettel várják a nebulókat a zoo falai között, immár mint egy lakójuk „gazdáját” is, hiszen az eredményhirdetést követően az iskola közössége ünnepélyes keretek között átvehette a Veszprémi Állatkert oklevelét, mely igazolja, hogy a következő egy évre a vörös pandák örökbefogadói lettek.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.