2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Amikor egy iskolában több kreatív civil egyesület összefog, létrejön a Támogató iskola

Kísérleti projektnek indul, de vesztenivalója így sincsen a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban életre hívott új kezdeményezésnek. A Támogató iskola nevű projektben több helyi civil szervezet hangolja össze a kreatív munkáját annak érdekében, hogy erősítsék a tanár-diák közösségeket, valamint még jobb körülményeket teremtsenek az iskolában.

A Covid-19 járvány utóhatásai, valamint a világban tapasztalható negatív folyamatok összessége egyaránt azt eredményezik, hogy közösségek széthullanak, az egyének befelé fordulnak, magányosak lesznek és kiégnek. Ez pedig még olyan közösségekben is felüti a fejét, mint egy iskola, ahol pont, hogy az egymással való kooperáció, a közös gondolkodás lenne az, ami előre viszi a tanárokat és a diákokat egyaránt.

Erre a társadalmi kihívásra próbál most választ adni helyi szinten három civil egyesület, akik a VSZC Jendrassik-Venesz Technikum közösségét bevonva, az iskola helyszínén valósítják meg különböző projektjeiket, összefoglalóan pedig életre hívták a Támogató iskola kezdeményezést.

A Szabad Sajtó Egyesület, a Design és Egészség Modell (DEMO) Egyesület és a kultúrAktív Egyesület kiegészülve az iskola diákönkormányzatával most arra vállalkoztak, hogy összehangolják a tevékenységüket és mintaprojektjeiket közösen valósítják meg azért, hogy egy lökést adjanak az iskola közösségének megerősítésében és így védekezzenek a mindennapos monotonitás és kiégés ellen.

Pethő Imre (a kép jobb szélén), a Szabad Sajtó Egyesület elnökePethő Imre (a kép jobb szélén), a Szabad Sajtó Egyesület elnöke

A projekt lényegét három pillérrel lehet legjobban bemutatni, mondta el Pethő Imre, a Szabad Sajtó Egyesület elnöke, egyébként az iskola egyik oktatója és a mostani ötletgazda a szerdai bemutatkozó sajtótájékoztatón. Ezek a pillérek a megismerés, a megerősítés és a minőségi megoldás.

Azaz azt szeretnék elérni, hogy a rohanó világ ellenére a közösségek tagjai ismerjék meg jobban egymást, a negatív üzenetek helyett törekedjenek arra, hogy a pozitívumokat emeljék ki egymás tevékenységével kapcsolatban, ezek együtt pedig kialakítják azt a megerősítő környezetet, amiben jobban és hatékonyabban lehet majd dolgozni, tanárként és diákként egyaránt.

Pethő Imre felhívta arra is a figyelmet, hogy az ilyen jellegű megközelítése a közös munkának a startupok világában már régóta bevett és hatékony, most ezt az üzleti világban ismert eljárást szeretnék átültetni az iskolai közösségbe is.

Hogy milyen eszközökkel, pontosabban milyen projekteken keresztül, arra szintén fény derült a sajtótájékoztatón.

A Szabad Sajtó Egyesület a „Zenél a város” című projektjét viszi be az együttműködésbe, ezen keresztül jendrassikos diákoknak szeretnének bemutatkozási lehetőséget adni, akik zenélnek valamilyen zenekarban.

A DEMO Egyesület a STAMP nevű projektjét hozza el az iskolába, ezen belül a Participi Veszprém névre hallgató közösségi társasjáték tervezését.

A kultúrAktív Egyesület pedig arra vállalkozik, hogy a Jendrassik-Venesz iskola udvarát a diákokkal és tanárokkal gondolják újra, azaz megvizsgálják, hogy hol és milyen lehetőségek mentén lehetne úgy fejleszteni egyszerűen, mégis hatékonyan, hogy az tovább erősítse az itteni közösségeket.

Berta Barna és Szénási Panna a DEMO Egyesület és kultúrAktív Egyesület részérőlBerta Barna és Szénási Panna a DEMO Egyesület és kultúrAktív Egyesület részéről

Végezetül elhangzott, hogy a diákönkormányzat is bekapcsolódik a projektbe, ők egy díjat terveznek alapítani, amivel minden évben szavazás alapján a legjobb tanárt ismerik el, közelebb hozva ezzel is a diákok és az oktatógárda közösségeit.

Bár az egyesületek különböző területeken mozognak, jelen esetben összeköti őket, hogy egyaránt az Európa Kulturális Főváros program keretében valósítják meg ötleteiket. Erre is pozitívumként hívta fel a figyelmet Szabó Zoltán, a VSZC Jendrassik-Venesz Technikum igazgatója, aki hozzátette: a projektek által olyan képességekre is szert tehetnek a diákok, mint a kooperáció, akár több területen is, ezek pedig mindenképpen segítenek majd a későbbi munkaerőpiacon nekik.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő a jendrassikos diák önkormányzat vezetőivelOvádi Péter, országgyűlési képviselő a jendrassikos diák önkormányzat vezetőivel

A sajtótájékoztatón részt vett Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, ő azt mondta, már most nyertes a Jendrassik közössége azzal, hogy elindult ez a közös gondolkodás. Az EKF kapcsán pedig megemlítette, jó látni, hogy amikor Veszprém egy ilyen lehetőséggel találkozik, akkor a helyi civilek jól tudnak élni a lehetőséggel.

A Támogató iskola projekt most veszi kezdetét és a megvalósítói azt ígérték, tavasszal már látható eredményekkel is szolgálnak majd.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.