Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C

Generációs kapcsolódásra van szükség

2022. október 14. 21:03
Hamarosan megújulhat Veszprém idősügyi stratégiája, melyet csütörtökön a Veszprém Városi Idősügyi Tanács véleményezett, mielőtt a közgyűlés elé kerülne.

A korábbi koncepció felülvizsgálatában a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola munkatársai segítettek, akik az elmúlt tíz év változásait is megvizsgálták a közel nyolcvan oldalas anyag elkészítése során többek között az intézményi ellátottság, a kultúra, a közlekedés és az egészség terén.

Leveleki Magdolna, a vizsgálat koordinátora úgy látja, mostanra a város lakossága elöregedőben van: míg korábban más megyei jogú városokhoz képest a születési szám magasabb volt, mostanra az elvándorlási hullám itt is megtette hatását. Igaz, ez sok esetben azt jelenti, hogy az emberek az agglomerációba költöztek, ugyanakkor életvitelszerűen továbbra is Veszprémhez kötődnek.

Ugyanakkor a változás mindenképpen azt jelenti, hogy érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az idősekre és ennek megfelelően új elemeket behozni a város fejlesztésébe, akár az intézményi ellátottság, akár a közlekedés terén.

A tanács résztvevői szerint a legfontosabb küldetés a generációs kapcsolatok erősítése. Török Lajos alelnök szerint ennek például a nyugdíjasok elérésénél is elsődleges szempontnak kellene lennie. Jelenleg mintegy 14 ezer nyugdíjas él a városban, közülük több mint 800-an katonai nyugállományúak, ám a polgári nyugdíjas szervezetekhez csak mintegy 15% kapcsolódik, a többi 85%-ról azonban gyakorlatilag alig vannak információink, holott az életük is fontos, őket is kellene reprezentálni.

Tény persze, hogy a most vagy nemrégiben nyugdíjba vonulók sok esetben már máshogy gondolkodnak, ezért őket másként is kell megszólítani, de jó lenne például egy olyan rendezvény, ahol a jövő nyugdíjasai találkozhatnak a mostani nyugdíjasokkal és megismerhetnék őket, a klubjaikat, életvitelüket, leolvasztva ezzel az előítéleteket is, amelyek sokszor hozzájuk tapadnak. De a generációk találkozásának a toborzásnál más szempontból is fontos szerep juthatna: tapasztalatok szerint sokkal népszerűbbek azok a programok, amelyeken az idősek például az unokáikkal vehetnek részt. Emellett a fiatalok segítségére olyan hétköznapi helyzetekben is szükség lenne, mint a mozgás támogatása: hiába vannak ugyanis például remek fitnesz parkok a városban, egy idős ember egyedül ritkán megy le kipróbálni az eszközöket.

A résztvevők észrevételei szerint nagyon nagy szükség lenne további otthonokra is, akár a klasszikus nyugdíjas otthonokon túlmutató nyugdíjasok házára is, ahol idősebbek társas környezetben élhetnek, illetve adott esetben az ápolás is jobban megoldott. Ennek fontosságát Hegedűs Barbara alpolgármester, az Idősügyi Tanács elnöke is elismerte: gondolkodnak a városvezetéssel további helyek létesítéséről a szociális intézményekben, egyelőre azonban forráshiánnyal küzdenek.

Érdemes azonban azt is látni, hogy sok idős ember szeretne aktív maradni, vagy adott esetben a nyugdíját kiegészíteni: ezt illetően nagyon jó lehetőségek vannak, azonban a nyugdíjas szövetkezetnek még nem elég nagy az ismertsége, holott ez sokat lendítene azon is, hogy ne csak könnyű fizikai munkára alkalmazzák az időseket, hanem akár a szakértelmüket is figyelembe vevő, nagyobb szellemi kihívást jelentő pozíciókban, például pedagógusként, könyvtárosként.

Az új javaslatcsomagot év végén, 2023 elején tárgyalhatja a közgyűlés.

Bertalan Melinda
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. ma 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. ma 16:07 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.