Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Anyagba kalapált extázis – Diénes Attila 80

2022. október 18. 4:00
Kétpólusú világ címmel részleges életmű-kiállítás nyílt Diénes Attila alkotásaiból. A nemrég nyolcvanadik születésnapját ünneplő szobrász művei a Dubniczay-palotában láthatóak.

A tárlat szombati megnyitóján elsőként Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, s kifejezte örömét, amiért a kiállítás megvalósulhatott; az ötlet megálmodója Herth Viktória, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese volt.

A tárlatot Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg, beszédében kitért Diénes Attila ars poétikájára. Hamar megtudtuk, az ellentétek régóta foglalkoztatják Diénest.

A művész rendszeresen kommentárokkal kíséri tevékenységeit, számos kiadványban olvashatóak olyan anyagok, melyek a teljes életműhöz adnak kulcsot.

"A szobor átszellemült anyag, csiszolt felületre száradt érzelem, kristállyá dermedt életérzés, amelynek anyagiasága csak megjelenésében igaz."

Wehner úgy fogalmazott, mély gondolati vonatkozásai mellett költői ihletettsége is lenyűgözi a befogadót. Műveinek formavilágával a modern szobrászat klasszikus hagyományaihoz kapcsolódik, miközben absztrakt műveivel megújítja annak szellemét.

A Munkácsy-díjas művész Kétpólusú világ című kiállítása december 4-ig látogatható.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja gyászhír Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja A Buenos Aires-i rendőrség tájékoztatása szerint 31 éves korában elhunyt Liam Payne, a One Direction zenekar tagja, miután kizuhant egy helyi hotel harmadik emeletéről.  tegnap 12:00 Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára tíz évvel ezelőtt hozta létre az Amigos a gyerekekért Alapítványt, a kórházban fekvő gyerekeket segítő nonprofit szervezetet. tegnap 21:45 Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Kedd délután volt a Jóra való buzgóság című előadás bemutatója, melyet a szabadságvesztésüket a veszprémi bv. intézetben töltő fogvatartottak mutattak be. A darabot Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő szakmai irányításával állították színpadra, és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság színháztermében mutatták be. 2024. október 16. 15:18 Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT kultúra Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT Már három éve pezsegteti Veszprém belvárosának kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT brunch-bisztró, ahol az születésnapi hétvége során új kiállítással és zenei élményekkel is lehetett találkozni, miközben konyhában és a pultban sem volt megállás egy pillanatig sem. 2024. október 14. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.