Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A vírusirtó használatáról és kiválasztásáról, egyszerűen

2022. október 18. 11:24

Ahogy a világ egyre jobban megnyílik előttünk az internetnek hála, úgy kell egyre jobban odafigyelni a ránk leselkedő veszélyekre. Sajnos az online tevékenykedés korántsem veszélytelen, ugyanis digitális kártevők, vírusok és egyéb veszély várhat ránk. 

Fontos a tudatos böngészés, ne nyissunk meg olyan lapokat, amik gyanúsak, de érdemes egy védőhálót is kiépíteni: ez a vírusirtó.

Hogyan lehet nekem is vírusirtóm?

Ha humorosan szeretnénk megfogalmazni, azt mondanánk, hogy olyan egyszerű beszerezni a védelmet, mint “elkapni” a vírust magát. Ez tulajdonképpen így is van, hisz rengeteg vírusirtó található a piacon, amelyeket folyamatosan frissítenek a gyártók. Elég csak felmenni egy ezzel foglalkozó szolgáltató weboldalára, mint amilyen a Szoftver24.hu, és perceken belül megrendelhető a vírusirtó

Visszatérve a folyamatos frissítésre: erre azért van szükség, mert a kártevők is folyamatosan fejlődnek. Mind a vírusok, mind az ellenük alkalmazott védelem hozzávetőlegesen egyidős az internettel. Kezdő internetezőknek kifejezetten ajánlott a vírusirtó alkalmazása, és itt is oda kell figyelnünk a forrásra, nem csak a szörfözés során.

Kell nekem ez egyáltalán?

Igen, határozottan szükség van vírusirtóra. Naponta több veszéllyel találkozunk anélkül, hogy tudomást vennénk róla. Sőt, a legtöbb esetben az se tűnik fel, ha a számítógép “megbetegszik”. 

Sok vírus tűnik ártalmatlannak, amely “csak” az internetezési, digitális jelenlétünkről gyűjt adatot a hozzájárulásunk nélkül. Ettől egy fokkal kellemetlenebb, amikor kéretlen reklámokat dobál fel folyamatosan a vírus, hogy így vegyen rá minket különböző vásárlásokra. Ki lehet lépni belőlük vagy az X-re kattintani, de hosszútávon kifejezetten zavaróak tudnak lenni.

Kifejezetten károsak azok, amelyek már érzékeny adatokat továbbítanak rólunk nemkívánatos kezekbe, például személyes adatokat, mint a lakcím vagy a bankkártyával kapcsolatos információk. Ugyanúgy idetartoznak azok is, amelyek rontják számítógépünk teljesítményét, fájlokat törölnek le vagy korlátozzák a hozzáférést az egész géphez. 

Ennél több érv nem is nagyon kell ahhoz, hogy lássuk, vírusirtóra igenis szükség van, és mint az emberi egészség megőrzése szempontjából, úgy itt is a megelőzésen van a hangsúly. Ha már bent van a kártevő, megvan rá az esély, hogy az utólagos irtás nem hoz eredményt. Ne okozzunk saját magunknak kellemetlen órákat, napokat, előzzük meg már most ezeket a helyzeteket.

Ingyenes vagy fizetős terméket használjak?

Ha már elkezdtük a böngészést, akkor láthatjuk, hogy vannak díjmentes vírusirtók, valamint fizetős példányok is. Az ingyenes verziók előnye, hogy nem jár különösebb költséggel, de a hátránya az, hogy a használata sokszor körülményes, kellemetlen a felugró ablakok miatt, valamint nem nyújt teljes körű védelmet. Ezzel szemben egy prémium vírusirtóban megvan mindaz, ami a tökéletes védelemhez kell.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.