2023. június 9.
//
Félix névnap

Százhúsz nyugdíjas vett részt az egyetemi előadáson

A Nyugdíjas Egyetem harmadik szemesztere nagy lendülettel tért vissza a nyugdíjasok, valamint a szervezők életébe, továbbra is nagy az érdeklődés a Nyugdíjas Egyetem eseményei iránt, hiszen az október 12-i eseményen több mint 120 nyugdíjas vett részt.

Az eseményt Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja nyitotta meg. Beszélt az egyetem és az Északi Szomszédok Szövetkezet kapcsolatának kezdetéről, illetve felelevenítette, hogyan indították útnak az első rendezvénysorozatot. Tőle Gazsi Attila, a VOSZ alelnöke vette át a szót, aki az Északi Szomszédok Szövetkezet társadalmi felelősségvállalásának fontosságát emelte ki.

A tematikától eltérően két előadást is hallhattunk. Az első etap dr. Farkas András NyugdíjGuru News előadásával kezdődött, amiben beszélt az átlagéletkor kitolódásáról. Külön kiemelte az „ageizmus” fogalom megjelenését a köztudatban, amelynek jelentése életkorra vonatkozó diszkrimináció. Beszélt a nyugdíjrendszerek kialakulásáról és kialakításáról, illetve arról, hogy a magyarországi nyugdíjrendszerben milyen változásokért érdemes kampányolni.

A szünet után dr. Bak Klára, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi adjunktusa tárta fel a Szövetkezeti Kutatóintézet munkáját, és örömét fejezte ki a rendszer gördülékeny működése miatt.

Dolgos Attila, az Északi Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet elnöke köszöntötte a népes hallgatóságot és kiemelte, hogy a Szomszédok Szövetkezet számára mennyire fontos a társadalmi szerepvállalás, ami nemcsak a Nyugdíjas Egyetem szervezésében merül ki, hanem más közösségépítő programok létrehozásában is.  Továbbá örömét fejezte ki, hogy az idén a szövetkezet fennállásának 5. évfordulóját közösen ünnepelhették meg. Dr. Kővári Edit, a Pannon Egyetem egyetemi docense és Gulyás Barbara, az Északi Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet veszprémi területi vezetőjének segítségével külön díjazták azon szövetkezeti tagokat, akik a kezdetektől a szövetkezeten keresztül vállaltak munkát. 

A Szomszédok 5. születésnapja alkalmából a szervezők egy állófogadással készültek a résztvevők számára. A főszervezők biztosították a résztvevőket a további rendezvényekről, amelyek közül már több elérhető a megye másik városaiban is, nem csak a megyeszékhelyen. Ilyen például a GEN-Híd sorozat, amelyet legközelebb a jövő évben rendeznek meg.

A rendezvénysorozat célja a tudásvágy fenntartása, kielégítése mellett olyan szociális tér biztosítása, ahol a rendezvény részvevői új kapcsolatokat építhetnek, pár órára kiszakadhatnak a mindennapi rutinból. A következő előadást november 16-án rendezik meg.
 

vehir.hu

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.