2022. december 6.
//
Miklós névnap

Ovádi: a lelkeken nem fog a puskagolyó

2022. október 23. 8:57
Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek pénteken Hajmáskéren.

A település művelődési házában a Gábor Áron Általános Iskola tanulói és a Vadgesztenye népdalkör műsorával emlékeztek meg a szabadságharc hőseiről. 

Az ünnepség szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt, aki rámutatott: 1956. október 23. sokkal többet jelent egy dátumnál vagy történelmi eseménynél: az akkori történések a mai napig kísérnek minket, hiszen amikor egy idegen hatalom próbálja meg elvenni a szabadságot, az összekovácsolja a nemzetet. Ovádi hozzátette: azok a népek, amelyeknek nem kellett megvívniuk a saját szabadságukért, nem értik, mi miért nem hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk. 

A képviselő azt mondta: 1956-ban együtt dobbant a nemzet szíve, nem számított, hogy tanár vagy munkás, fővárosi vagy hajmáskéri volt-e az, aki kiállt a szabadságért. Mint mondta, a puskagolyó ugyan kiolthat egy életet, de a lélek ellen mit sem érnek a fegyverek, a szabadságvágy 1956 után is ott élt az összes magyar lakásban, még ha csak suttogva beszléhettünk is róla, a magyarok nem felejtették el annak a dicsőséges 12 napnak az emlékét.  

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról.
Porga: a veszprémiek békét akarnak
Porga: a veszprémiek békét akarnak
A Megyeház téren emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira és hőseire Veszprémben vasárnap este. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet.
Katanics: szót kell emelni, ha egy nép szabadságára törnek
Katanics: szót kell emelni, ha egy nép szabadságára törnek
Az 1956-os forradalom és szabadságharc Gyulafirátóton elhunyt – noha nem gyulafirátóti – áldozatairól emlékeztek meg vasárnap délután a település alsó temetőjében.
Orbán: ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte
Orbán: ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte
Méltók akarunk lenni Mindszenty bíboros közösségépítő örökségéhez, és az 56-os hősök halált megvető bátorságához, ki akarjuk használni azt a lehetőséget, hogy ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Zalaegerszegen, a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján.
Polgárdy: 1956 mutatta az irányt, amikor szabadságot és demokráciát teremtettünk
Polgárdy: 1956 mutatta az irányt, amikor szabadságot és demokráciát teremtettünk
A megyei rendőr-főkapitányság épületében emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról a Magyar Vidék ’56-os szervezet és Az ’56-os Forradalom és Szabadságharc Emlékéért Alapítvány szombat délelőtt.