Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 22. Cecília
Veszprém
2°C
2024. november 22. Cecília
Veszprém
2°C

Vízben oldódó vitaminok - Mit kell tudni róluk és mire figyeljünk

2022. október 24. 12:31
A szervezetnek szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre egyaránt az egészséges működéshez és a betegségek elkerüléséhez. Mindez könnyen kivitelezhető a sokoldalú táplálkozás, a mindennapos testmozgás, a stresszmentes élet és a megfelelő mennyiségű pihenés mellett.

Azonban a mai élelmiszerek már nem tartalmaznak annyi tápanyagot, amennyire az emberi szervezetnek szüksége lenne, így érdemes a vitaminokat külön forrásból, kapszulák, cseppek, porok vagy folyadékok formájában bevinni. Vitaminok tekintetében léteznek a zsírban oldódó, valamint a vízben oldódó vitaminok, amelyek közül az utóbbi csoport kerül jelen bejegyzésben bemutatásra.

A vízben oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminokkal szemben a vízben oldódó vitaminok csoportja jóval nagyobb. Ide sorolható a c vitamin, a folsav, azaz B9, a biotin, azaz B7, a niacin, azaz B3, valamint a pantoténsav, azaz B5 és a B12. Mindezek a vitaminok megtalálhatók a Kalmia kínálatában is, számos formátumban. A vízben oldódó vitaminok nem képesek elraktározódni, így a vizelettel viszonylag gyorsan kiürülnek a szervezetből. Ennek függvényében pedig napi szinten szükséges pótolni ezen értékes anyagokat. 

A C vitamin hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez, úgy, hogy növeli a fehérvérsejtek számát, felveszi a harcot a szervezetet támadó kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben, valamint fokozza a fehérvérsejtek működését is. Hozzájárul a fogíny és az erek egészségéhez, valamint képes csökkenteni a könnyebb lefolyású megbetegedések, mint a meghűléses vagy a nátha tüneteit. Az ideális napi szükséglet 100-150 mg, azonban megbetegedés esetében 500 mg fölé is emelhető az érték. A C vitamin hő- és fémérzékeny is, így érdemes műanyag vagy fakanalat használni, amikor C vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk.

A b vitaminok hasznossága

A kifejezetten hasznos b12 vitamin az egyetlen olyan b vitamin fajta, amelyet képes tárolni a szervezet, akár hosszabb távon is. Szerves szerepe van a DNS- és RNS-szintézisben, valamint a vörösvértestek felépítésében egyaránt. Azonban érdemes tudni, hogy csak megfelelő mennyiségű gyomorsav és a gyomorfal sejtjei által termelt fehérje jelenléte esetében tud hatékonyan felszívódni. A B12 vitamin megtalálható húsokban, tojásban, tejtermékekben egyaránt. Vegán táplálkozás esetében érdemes mielőbb megfelelő mennyiségben pótolni a B12 vitamint kapszula formájában, hiszen hiányállapot léphet fel a szervezetben. 

A B6 vitamin elsődleges szerepe a fehérje-, zsír- és szénhidrát metabolizmusban ismert. Hiánya okozhat bőrproblémákat, valamint megnövekedett feszültségérzetet, ingerlékenységet egyaránt. Megtalálható a következő élelmiszerekben: máj, tojás, tejtermékek és hüvelyesek. Abban az esetben, ha nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás történt, az egyén dohányzik vagy fogamzásgátlót szed, akkor mindenképpen érdemes megnövelni a B6 vitamin fogyasztást. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.