2023. február 2.
//
Karolina névnap

Öt nyelv köré épülnek a Vetési kulturális programjai

A Vetésiben tanított öt nyelv köré épül a gimnázium összművészeti kulturális programsorozata, amit az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával rendeznek meg.

Az őszi hónapokban színes programokkal várja az érdeklődőket a Vetési Albert Gimnázium. Az Európa Kulturális Fővárosa program pályázatán elnyert támogatás révén összművészeti kulturális rendezvényeket szerveznek. Az első programelemet múlt csütörtökön rendezték meg, amikor a M.É.Z. zenekar táncházába invitálták az érdeklődőket.

A programsorozat alapötletét az adta, hogy a Vetésiben tanított öt nyelvet a kultúrán keresztül is bemutassák a fiataloknak – tudtuk meg Simon Zsolt megbízott intézményvezetőtől. Az iskolában spanyol és francia kéttannyelvű tagozat működik, emellett angolt és németet tanulhatnak a diákok idegen nyelvként – a programsorozatban megjelenő ötödik nyelv pedig természetesen a magyar. 

A már említett táncházban a nyitó angol estet követően újabb alkalmak várják az érdeklődőket: október 27-én a Les Alouettes zenekar a francia, november 3-án a Vetési néptáncegyüttes a magyar, november 10-én Petres Ákos és Petresné Reiter Andrea a német, november 17-én a Latin trió a spanyol kultúrába ad betekintést. 

A tánc mellett november 24-én bemutatják az iskolában az Európa Hostel című kortárs színdarabot, melynek érdekessége, hogy szereplői az említett öt nyelven szólalnak meg. A tervek szerint a premier után a darabot más intézményekben is színpadra állítják. A képzőművészet szerelmeseit kiállítással várják, amelyet november 14-én nyitnak meg. Egy olyan alkotópályázatra beérkezett munkákat láthat a közönség, amelyben képzőművészeti alkotások feldolgozására, parafrázis készítésére kérték az általános és középiskolásokat.

Bár a Vetési a helyszíne ezeknek a programoknak, a rendezvényekkel nemcsak az iskola tanulóit, hanem az általános iskolák valamint a többi középiskola diákjait és a környéken élőket is igyekeztenk megszólítani. Simon Zsolt kérdésünkre elmondta: a Vetési e pályázaton kívül is jó kapcsolatot ápol a város intézményeivel, diákjaik rendszeresen látogatják a színházak előadásait, több tanulót is megmozgat a Filharmónia a Hangvillában, és az alma mater révén az Agóra tereit is élettel töltik meg minden évben a fiatalok.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Az osztály egy megfoghatatlan dolog, de időtálló az értéke
Az osztály egy megfoghatatlan dolog, de időtálló az értéke
Több másik veszprémi iskolával együtt a Vetési Albert Gimnáziumban is elballagtak a végzős diákok szombat délelőtt. Az ünnepségen a hagyományok szerint a búcsúzó osztályok feltűzték az iskola zászlajára a szalagot, valamint emléktáblát is elhelyeztek az udvaron az általuk választott idézettel.
Veszprémben is József Attilára emlékeztek
Veszprémben is József Attilára emlékeztek
Koszorúzással és a költő verseivel emlékeztek József Attilára születésének 117. évfordulóján a Vetési Albert Gimnázium előtt.
A Vetési leány tornacsapata nyerte az országos diákolimpiát
A Vetési leány tornacsapata nyerte az országos diákolimpiát
A veszprémi Vetési Albert Gimnázium tanulói remek eredményeket produkáltak a hétvégén Budapesten rendezett torna diákolimpia országos fináléjában.
Rendkívüli helyzetben a rendkívüli érettségi tapasztalatai
Rendkívüli helyzetben a rendkívüli érettségi tapasztalatai
A veszélyhelyzet ideje alatt az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy az idei érettségiket meg lehet-e egyáltalán tartani, és ha igen, akkor milyen óvintézkedések mellett. Mint ismeretes, végül az írásbeli vizsgákat engedélyezték, de csak szigorú higiéniai óvintézkedések betartása mellett. Veszprémi oktatási vezetőt és igazgatót kérdeztünk a tapasztalatokról.
Ontja a gólokat és profi szemléletből is példát mutat
Ontja a gólokat és profi szemléletből is példát mutat
Hivatásos labdarúgó szeretne lenni és BL-győzelemről álmodik a Veszprém FC USE tizenhat esztendős gólerős középpályása, Csizmadia Zsófia, aki szorgalmának, tehetségének és profi szemléletének köszönhetően már a korosztályos válogatottban is megcsillogtatta tudását.