2022. december 6.
//
Miklós névnap

Iskolák és óvodák udvarát díszítik a továbbiakban a városi tulipánok

2022. október 26. 12:00
Veszprém-szerte mintegy tízezer tulipánhagymát ültetnek el az iskolákban és az óvodákban novemberig az újrahasznosítás jegyében.

Tavasszal az egyik legpompásabb látványt jelentik a városban a virágba borult parkok, a tulipánok kavalkádja a járdaszigetekben. Az egységes összképhez azonban szükség van arra, hogy minden évben friss hagymák kerüljenek a földbe, ugyanakkor kár lenne az egyébként még jó állapotú hagymákat hulladékként kezelni.

A VKSZ Zrt. éppen ezért találta ki, hogy a városi zöldfelület gondozásban megjelenő alapanyagokat jó célra ajánlja fel és továbbhasznosítja, amelyek aztán ugyanúgy a környezet szépítéséhez járulnak hozzá: a földből kikerülő tulipánhagymákat az óvodák, általános iskolák, adott esetben középiskolák kapják meg.

Kedden például a Csillag úti óvodában ültethették el a gyerekek a virágokat, ahol Temesvári Balázs, a közüzemi szolgáltató vezérigazgatója elmondta, társadalmi felelősségvállalás programjuk kiemelt feladata a városi közösség érzékenyítése, amelyre a legifjabbak különösen fogékonyak.

Brányi Mária alpolgármester, a választókerület önkormányzati képviselője szerint ez a tevékenység ráadásul ahhoz is hozzájárul, hogy a gyerekek jobban megismerjék a környezetüket, tisztelet alakuljon ki bennük iránta, hiszen minél fiatalabb korban alapozódik meg a környezetszépítés iránti igényük, annál tartósabb marad az felnőtt korukban is. Sok kisgyereknek azonban a saját, otthoni környezetében a lakóhelyi sajátosságok miatt nincs lehetősége a kertészkedésre, a komolyabb növényismeretre, a haszon- és dísznövények ültetésének, nevelésének elsajátítása azonban mindenki számára hasznos lehet. Közben pedig a természettudatos nevelés mellett a közösségépítés is megvalósul, mely a Cselekvő Közösségek program célja.

A tulipánok az árvácskák társaságában díszítik majd a Csillag úti óvoda udvarátA tulipánok az árvácskák társaságában díszítik majd a Csillag úti óvoda udvarát

Az esemény támogató partnere a BABAKO Egyesület is: az általuk működtetett zöldkoordinátori hálózat mintegy 50 pedagógust foglal magába, ők azok, akik a VKSZ Zrt. hat éve létrehozott programjában is segítenek. Mint Szűcs Attilától, az egyesület elnökétől megtudtuk, a tulipánhagyma ültetés az egyik legsikeresebb programjuk az iskolai és óvodai környezet támogatását illetően: az idei programban az összes helyi óvoda és általános iskola, valamint két középiskola részvételével legkevesebb 3000 gyereket sikerült bevonniuk a projektbe.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Kérdőíves felmérésbe kezdett a VKSZ a szolgáltatásaival kapcsolatban
Kérdőíves felmérésbe kezdett a VKSZ a szolgáltatásaival kapcsolatban
A kérdőívet 2023. március 12-ig lehet kitölteni, a felmérésben résztvevők között pedig nyereményeket sorsol ki a szolgáltató.
Sílécet a Háncs utcából!
Sílécet a Háncs utcából!
Hat éve működik a Síbörze Veszprém a megyeszékhelyen. Az a kis garázsvállalkozás, aminek tulajdonosa, Rádai Ferenc azért dolgozik, hogy a sísportokban rejlő élményeket ne csak a felső osztály tagjai, hanem széles körben is élvezhessék az emberek. A bolt most új helyre költözött, a garázsfeeling megszűnt, viszont az ő elhivatottsága és az általa nyújtott szolgáltatások mit sem változtak.
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
Idén is nagy érdeklődés mellett szervezték meg a Mikulás-futást, amelyen közel 300-an indultak a Csatár-hegy lábától a Tekeres-völgyön át a különböző távokra vasárnap délelőtt.
Sok turista látogat télen a Balatonra, de jobban ki lehetne használni az adventi időszakot turisztikai szervezetek szerint
Sok turista látogat télen a Balatonra, de jobban ki lehetne használni az adventi időszakot turisztikai szervezetek szerint
Decemberben ugyan több ezer turistát várnak a Balatonra a térség turisztikai szakemberei, de úgy vélik, hogy a balatoni települések összefogásával, a finn modellhez hasonló Mikulás-projekttel jobban ki lehetne használni az adventi időszakot.