2022. december 2.
//
Melinda névnap

Döntött az önkormányzat, ezeket a korlátozásokat vezetik be a fűtési időszakra

2022. október 27. 9:04
Bezárnak több kulturális intézményt, csökkentik a hőmérsékletet a sportlétesítményekben, lekapcsolják a díszkivilágítást.

A közgyűlés csütörtökön döntött az Energetikai Tanács által javasolt intézkedésekről, amelyekkel az önkormányzat az energiaválság miatt megnövekedett költségeit igyekszik mérsékelni. 

Ezek szerint:

 • bezárnak több önkormányzati tulajdonú épületet a fűtési időszakra. Ilyen az SZMT-székház, a Mártírok útja 11. szám alatti irodaház, a Dimitrov, a Március 15. utcai uszoda. Ahol szükséges, ott minimális szinten fenntartják a fűtést, hogy az épület ne szenvedjen fagykárokat.
   
 • 15 fokos hőmérsékletet tartanak fenn a sportlétesítményekben, így a Március 15. utcai csarnokban és a stadionban. A Jutasi úti műfüves pályáknál nem üzemelik be a sátrat. 
   
 • Az óvodák és bölcsődék a téli szünet idején, december 22-től január 6-ig nem külön-külön biztosítanak gyermek-felügyeletet, az ügyeletet egy-egy kijelölt intézmény látja majd el a teljes városra vonatkozóan.
   
 • Az önkormányzat igazgatási szünetet rendel el a 2022. december 27. napjától 2023. január 6. napjáig tartó időszakra.
   
 • Bezár a VKTT Dózsavárosi Idősek klubja.
   
 • Bezárnak több kulturális intézményt: a Jutaspuszta Közösségi Házat, Kádárta Közösségi Házat, Gyulafirátót Helytörténeti Múzeumot. 
   
 • Nyitva marad ugyanakkor az Agóra, ami befogadhatja a bezárt intézményekben működő civil csoportokat. 
   
 • Csökkentett nyitvatartás mellett működik több kulturális intézmény: a Gyulafirátót Művelődési Ház hétköznap délutánonként este nyolcig; a Gyulafirátót Művelődési Ház könyvtára heti kétszer tart nyitva 3-3 órában. 
   
 • Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyitva tartása 3 napra korlátozódik, szerda-csütörtök-péntek 9-18 óráig. A Komakút téri épületszárnyban működő részlegek átköltöznek az Iskola utcai épületszárnyba. A Dózsa és a Március 15. úti klubkönyvtár bezár, a Cholnoky klubkönyvtár nyitva marad.
   
 • A Petőfi színház nemrég elkészült új épületét nem használják tavaszig. Bezárják a Latinovits Bujtor Játékszínt és a Műhelyházat.
   
 • A Laczkó Dezső Múzeum minden épületében a temperáló fűtést tartják fenn. Nem látogatható a Várbörtön, a Tűztorony, a Várkapu és a főépület sem.
   
 • A Művészetek Háza november 30-án bezár, és 2023. január 18-án nyit ki a látogatók számára. November 30-ig az intézmény szombaton és vasárnap látogatható. 
   
 • Lekapcsolják a díszkivilágítást, minimalizálják a karácsonyi vásárt és a fényeket.
   
 • A VKSZ Zrt. naponta ellenőrzi az intézmények energia-felhasználását, a cél a 21 fokos hőmérséklet fenntartása.

Amennyiben maradéktalanul sikerül teljesíteni a tervezett intézkedéseket, úgy a földgáz esetén bruttó 396 millió Ft, villamos energia esetén bruttó 492 millió Ft, távhő esetén pedig bruttó 238 millió Ft, ami mindösszesen 1,1 milliárd forint megtakarítást jelenthet az önkormányzatnak. 

vehir.hu

További cikkek

A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
Az elhibázott brüsszeli szankciókról és a magyar kormány erre adott válaszairól tartott közös sajtótájékoztatót Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán délután Veszprémben. A sajtótájékoztatón bemutatták a legújabb nemzeti konzultáció témaköreit is, valamint kiderült, miért fontos az, hogy minél többen részt vegyenek a kitöltésében.
Felmérte az elért megtakarításokat az Energetikai Tanács
Felmérte az elért megtakarításokat az Energetikai Tanács
Már most látszanak az első eredményei annak, hogy a város visszafogta az energiafelhasználását – derült ki az Energetikai Tanács beszámolójából a novemberi közgyűlésen csütörtökön.
Önálló energiaügyi minisztériumot hoz létre a kormány
Önálló energiaügyi minisztériumot hoz létre a kormány
Önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról döntött a kormány - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn.
Az önkormányzat segítő kezet nyújtana a postabezárások elkerüléséért
Az önkormányzat segítő kezet nyújtana a postabezárások elkerüléséért
A Magyar Posta energiatakarékossági intézkedései révén november 12-től négy veszprémi postahivatal szünetelteti a működését – az intézkedés nem jár elbocsátásokkal. Az önkormányzat közbelépne, hogy nyitva maradhassanak a hivatalok.
KORMÁNYINFO: Bővül az árstop, befagyasztják a rendszerhasználati díjakat
KORMÁNYINFO: Bővül az árstop, befagyasztják a rendszerhasználati díjakat
A kormány úgy döntött, extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre. Emellett a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig - jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón, Budapesten.