2022. december 6.
//
Miklós névnap

A fiatalok elvándorlásának csökkentése volt a célja az EDUCEO projektnek

Csütörtök délelőtt a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar és az IDEUM Education GmbH között létrejött EDUCEO című projektet zárták.

A projekt hivatalosan augusztus végén zárult, csütörtökön a Pannon Egyetem B épületében ismertették a részleteit. A célja az volt, hogy a felnövő generációk megismerjék a régióban működő cégek- és szolgáltatásportfóliójának működését, illetve, hogy a szűkebb környezet vonzóvá tételével csökkentsék a fiatalok munkakeresés miatti elvándorlást.

A rendezvényen részt vett Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter. Beszédében kitért arra, hogy amikor a Pannon Egyetem két évvel ezelőtt csatlakozott a modellváltók sorához, akkor az első elképzelésük az volt, hogy csak úgy, mint a nyugat-európai, amerikai, angolszász felsőoktatási trendeknél, a Pannon Egyetemen sem csupán a kiválóságot próbálják szolgálni, hanem részben a gazdaság, részben pedig a társadalom egyre szofisztikáltabb volta miatt az adott régiót, a térség közösségeit is.

Az egyetemeknek nagy szerepük van abban, hogy mennyire nyitottak, s miként teszik lehetővé, hogy a szerencsés adottságú családokból érkezők mellett a kevésbé szerencsésből érkezők is eljussanak az egyetemre és lehetőséget kapjanak, hogy képességeik alapján mérettessenek meg. Ugyanakkor felelősség az is, hogy milyen mértékben vándorolnak el a fiatalok, a szakemberek, és ezzel mennyire képesek biztosítani a térség életfeltételeit. Ne csak erősödjenek a helyi kötelékek, de legyenek tartósak is!

Abonyi JánosAbonyi János

Abonyi János, a Pannon Egyetem tudományos és stratégiai dékánhelyettese közös gondolkodásra hívta a megjelenteket, s feltette a kérdést: hogyan tehet még többet a Pannon Egyetem annak érdekében, hogy hozzájáruljon a régió gazdasági és társadalmi környezetének fejlesztéséhez.

A projekt során az általános iskolások részleteiben is megismerhették a régió gazdasági szervezeteinek, vállalatainak működését.

Senki sem lehet próféta a saját hazájában, fogalmazott Abonyi, utalva arra, hogy nem könnyű értékelni azt, ami körülöttünk van, így referenciát kell állítani annak érdekében, hogy felmutassuk a környezetünkben előforduló értékeket. Ha mindezt sikerül a fiatalok elé tárni, nagyobb az esély, hogy saját térségükben akarják majd megvalósítani saját magukat. Abonyi arra bíztatta a közönséget: legyünk próféták a saját hazánkban!

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja azt taglalta, mitől függ egy városnak a versenyképessége. Sok minden befolyásolja, így a lakhatás, a szolgáltatások, de legfőképpen az, hogy milyen elhelyezkedési lehetőségeket tud biztosítani a fiataloknak.

Bár a huszonegyedik század nemrég kezdődött, mégis számos globális kihívást állított elénk, ezekről a problémákról napi szinten szó esik.

Csillag szerint viszont kevesebbet beszélünk a lokális kihívásokról, noha hasonlóan fontos egy közösség életében, ez pedig a fiatalok elvándorlása. Sajnálatos trend és nem mostanában indult, de az ország fővárosközpontú, ezzel a kihívással szembe kell nézni; a szóban forgó projekt épp ezt szolgálja. Az iskolások valódi tapasztalatokat, átfogó képet kaphattak a projekt során.

Beszédet mondott még többek között Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója, aki humán oldalról közelítette a témát. Mindenki vágyik az otthonra, a nyugalomra, a békességre, valamint a sikeres életre. Kérdés, hogy ez hol valósulhat meg? A világ összement, a fiatalok sokfelé el tudnak jutni, ehhez pedig rengeteg információ áll a rendelkezésükre. Cél, hogy az otthon, a biztos jövő saját térségükben valósulhasson meg.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Sílécet a Háncs utcából!
Sílécet a Háncs utcából!
Hat éve működik a Síbörze Veszprém a megyeszékhelyen. Az a kis garázsvállalkozás, aminek tulajdonosa, Rádai Ferenc azért dolgozik, hogy a sísportokban rejlő élményeket ne csak a felső osztály tagjai, hanem széles körben is élvezhessék az emberek. A bolt most új helyre költözött, a garázsfeeling megszűnt, viszont az ő elhivatottsága és az általa nyújtott szolgáltatások mit sem változtak.
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
Idén is nagy érdeklődés mellett szervezték meg a Mikulás-futást, amelyen közel 300-an indultak a Csatár-hegy lábától a Tekeres-völgyön át a különböző távokra vasárnap délelőtt.
Sok turista látogat télen a Balatonra, de jobban ki lehetne használni az adventi időszakot turisztikai szervezetek szerint
Sok turista látogat télen a Balatonra, de jobban ki lehetne használni az adventi időszakot turisztikai szervezetek szerint
Decemberben ugyan több ezer turistát várnak a Balatonra a térség turisztikai szakemberei, de úgy vélik, hogy a balatoni települések összefogásával, a finn modellhez hasonló Mikulás-projekttel jobban ki lehetne használni az adventi időszakot.
Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény
Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény
Meggyújtották Veszprém adventi koszorújának második gyertyáját, a remény szimbólumát.