Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C

A fiatalok elvándorlásának csökkentése volt a célja az EDUCEO projektnek

2022. október 27. 18:12
Csütörtök délelőtt a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar és az IDEUM Education GmbH között létrejött EDUCEO című projektet zárták.

A projekt hivatalosan augusztus végén zárult, csütörtökön a Pannon Egyetem B épületében ismertették a részleteit. A célja az volt, hogy a felnövő generációk megismerjék a régióban működő cégek- és szolgáltatásportfóliójának működését, illetve, hogy a szűkebb környezet vonzóvá tételével csökkentsék a fiatalok munkakeresés miatti elvándorlást.

A rendezvényen részt vett Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter. Beszédében kitért arra, hogy amikor a Pannon Egyetem két évvel ezelőtt csatlakozott a modellváltók sorához, akkor az első elképzelésük az volt, hogy csak úgy, mint a nyugat-európai, amerikai, angolszász felsőoktatási trendeknél, a Pannon Egyetemen sem csupán a kiválóságot próbálják szolgálni, hanem részben a gazdaság, részben pedig a társadalom egyre szofisztikáltabb volta miatt az adott régiót, a térség közösségeit is.

Az egyetemeknek nagy szerepük van abban, hogy mennyire nyitottak, s miként teszik lehetővé, hogy a szerencsés adottságú családokból érkezők mellett a kevésbé szerencsésből érkezők is eljussanak az egyetemre és lehetőséget kapjanak, hogy képességeik alapján mérettessenek meg. Ugyanakkor felelősség az is, hogy milyen mértékben vándorolnak el a fiatalok, a szakemberek, és ezzel mennyire képesek biztosítani a térség életfeltételeit. Ne csak erősödjenek a helyi kötelékek, de legyenek tartósak is!

Abonyi JánosAbonyi János

Abonyi János, a Pannon Egyetem tudományos és stratégiai dékánhelyettese közös gondolkodásra hívta a megjelenteket, s feltette a kérdést: hogyan tehet még többet a Pannon Egyetem annak érdekében, hogy hozzájáruljon a régió gazdasági és társadalmi környezetének fejlesztéséhez.

A projekt során az általános iskolások részleteiben is megismerhették a régió gazdasági szervezeteinek, vállalatainak működését.

Senki sem lehet próféta a saját hazájában, fogalmazott Abonyi, utalva arra, hogy nem könnyű értékelni azt, ami körülöttünk van, így referenciát kell állítani annak érdekében, hogy felmutassuk a környezetünkben előforduló értékeket. Ha mindezt sikerül a fiatalok elé tárni, nagyobb az esély, hogy saját térségükben akarják majd megvalósítani saját magukat. Abonyi arra bíztatta a közönséget: legyünk próféták a saját hazánkban!

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja azt taglalta, mitől függ egy városnak a versenyképessége. Sok minden befolyásolja, így a lakhatás, a szolgáltatások, de legfőképpen az, hogy milyen elhelyezkedési lehetőségeket tud biztosítani a fiataloknak.

Bár a huszonegyedik század nemrég kezdődött, mégis számos globális kihívást állított elénk, ezekről a problémákról napi szinten szó esik.

Csillag szerint viszont kevesebbet beszélünk a lokális kihívásokról, noha hasonlóan fontos egy közösség életében, ez pedig a fiatalok elvándorlása. Sajnálatos trend és nem mostanában indult, de az ország fővárosközpontú, ezzel a kihívással szembe kell nézni; a szóban forgó projekt épp ezt szolgálja. Az iskolások valódi tapasztalatokat, átfogó képet kaphattak a projekt során.

Beszédet mondott még többek között Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója, aki humán oldalról közelítette a témát. Mindenki vágyik az otthonra, a nyugalomra, a békességre, valamint a sikeres életre. Kérdés, hogy ez hol valósulhat meg? A világ összement, a fiatalok sokfelé el tudnak jutni, ehhez pedig rengeteg információ áll a rendelkezésükre. Cél, hogy az otthon, a biztos jövő saját térségükben valósulhasson meg.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről A cserkészet magyarországi történetéről szóló könyvet mutattak be a Mathias Corvinus Collegium veszprémi épületében pénteken.    ma 14:29 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. ma 14:16 Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. tegnap 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.