Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C

Hogyan beszéljünk a gyerekeknek a halálról?

2022. november 1. 10:13
Elkerülhetetlen, hogy a gyerekek előbb-utóbb szembesüljenek az elmúlással: akár a saját életükben történő veszteségek, akár a mesék világán keresztül. De mit tegyen, hogyan válaszoljon a szülő a nehéz kérdésekre?

Egészen a huszadik század derekáig fel sem merült a kérdés: hogyan beszéljünk a gyerekeknek a halálról? Az elmúlás a mindennapok része volt, az elhunytakat saját otthonukban ravatalozták fel, a gyerekek mindent láttak. Sőt, szomorú igazság, hogy az orvostudomány robbanásszerű fejlődése, a mindenki számára elérhető gyógyszerek és a védőoltások előtt a halál elsősorban a gyerekeket sújtotta. Ha átlapozzuk a 19. századi halotti anyakönyveket, azzal szembesülünk, hogy a halálesetek felében öt évnél fiatalabb az áldozat – szinte minden felnőtt elvesztette egy vagy több testvérét gyerekkorában. 

Az elmúlt száz-százhúsz évben az emberiség jelentősen visszaszorította a halálozást, kitoltuk az élettartamunkat, és ezzel együtt a halál eltűnt a mindennapokból, tabutémává vált. Sokak számára  fejtörést okoz, hogyan beszéljenek a gyerekeknek az elmúlásról.

Az első és legfontosabb tanács, amit a pszichológusok gyakran elmondanak: ha veszteség ér minket, ne fojtsuk el az érzéseinket. Nem baj, ha a gyerek látja, hogy szomorúak vagyunk, sírunk. A kicsik így is, úgy is tisztában vannak vele, hogy valami nincs rendben. Ha meg akarjuk kímélni őket a fájdalmunktól, azzal olyan példát mutatunk, hogy az érzéseinket nem kimutatni, hanem elfojtani kell. Egészségesebb, ha azt tanulják meg, hogy szabad szomorúnak lenni, szabad gyászolni, az érzések feldolgozásának módja az, ha megéljük őket.

Illusztráció: Jordan Whitt on UnsplashIllusztráció: Jordan Whitt on Unsplash

Ha már szóba került az érzelmek feldolgozása: a gyerekek a játékon, mozgáson keresztül tudják kifejezni magukat, éppen ezért nem kell aggódni, ha a kicsik játékában megjelenik a halál, esetleg a babáikkal, figuráikkal újra és újra eljátsszák a temetésen látottakat: ők így tudják feldolgozni az érzéseiket. 

A mesék is sokat segíthetnek: találunk a könyvesboltokban olyan kiadványokat, amiket kifejezetten a gyerekek számára írtak, hogy a mesék világán keresztül az ő szintjükhöz mérten magyarázzák el bennük az elmúlást. De a nem célirányosan felvilágosító jellegű történetek is nyújthatnak megoldókulcsot a kicsiknek. A Pixar animációs filmje, a Coco arra tanít, hogy amíg emlékezünk rájuk, elvesztett szeretteink nem tűnnek el teljesen. A Disney klasszikusa, az Oroszlánkirály többféle megközelítést is nyújt: beszél arról, hogy őseink a csillagok közül néznek le ránk, felhívja a figyelmünket arra, hogy az emlékezés révén velünk maradnak, és hogy mindig ott élnek bennünk, hordozzuk őket a mozdulatainkban, hanglejtésünkben, tetteinkben. 

Az általános tanács az, hogy ne titkolózzunk. Beszéljünk őszintén az elmúlásról, mert az ismeretlen még félelmetesebb a kicsik számára. Merjük kimutatni az érzéseinket, hogy gyerekeink ne elfojtásokkal küzdő felnőtté váljanak. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. tegnap 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.