Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tiszta vizet öntetnének a pohárba a Bakony Művek területén

2022. november 2. 16:00
Kisajátítaná az egykori Bakony Művek területén található utakat és víziközmű-hálózatot az önkormányzat, hogy ezzel oldja fel az ott működő cégek közötti ellentétet.

Az ügy tavaly kezdődött, amikor az FKM TEAM Kft. kezdeményezte az egykori Bakony Művek területén található, a cég tulajdonában lévő telkek átminősítését. Az ingatlanokat korábban lakóövezetbe sorolta az önkormányzat, a cég azonban gazdasági tevékenységét szerette volna bővíteni – ehhez kellett volna a telkeket gazdasági-kereskedelmi övezetbe átminősíteni. 

Az önkormányzat közgyűlése 2021 márciusában döntött arról, hogy településrendezési szerződést köt a társasággal. Az önkormányzat vállalta, hogy elvégzi a kért módosításokat az ingatlanokra vonatkozóan, a vállalkozó pedig azt, hogy az eljárás költségeit megtéríti, és a telkén keresztülvezető magánutat – amely több más vállalat megközelíthetőségét biztosítja – saját költségén felújítja 2022. december 31-ig. 

A szerződés betartása azonban idén nyár végére ellehetetlenült. Az FKM Team kft. késlekedve nyújtotta be a folyamathoz szükséges környezeti vizsgálat és értékelés dokumentációját. Közben a tulajdonában lévő utat az önkormányzat tudta nélkül értékesítette a Bakony Cseri Kft-nek, aki nem áll szerződéses jogviszonyban az önkormányzattal. A területen szeptemberig nem kezdődött el az útfelújítás, az önkormányzat nem kapott információt arról, hol tart ez a folyamat, márpedig a vállalt, év végi határidő egyre közeleg. 

Időközben az FKM Team Kft. kapcsolata is jelentősen megromlott az egykori Bakony Művek területén működő többi céggel. Ezek telephelyei ugyanis csak az FKM Team kft. (és a Bakony Cseri Kft.) tulajdonában lévő úton keresztül közelíthetők meg, és a víziközmű-szolgáltatáshoz is az FKM Team tulajdonában lévő vezetékeken keresztül férnek hozzá úgy, hogy a főmérő az FKM Teamhez tartozik, a többi cég mellékvízmérőn keresztül csatlakozik a hálózathoz. 2021-ben a felhalmozódott vízdíjhátralék vitát szült a felek között, az FKM Team pedig mind a víz-, mind az úthasználatot feltételekhez kötötte volna a többi cég számára. 

A szeptember végi önkormányzati közgyűlésen több érintett cég képviselői is jelen voltak. Horváth Balázs  a CoreComm Si Kft-től arra hívta fel a figyelmet, hogy a területen korábban milliárdos beruházásokat végrehajtó cégek nem fejlődhetnek tovább anélkül, hogy az út- és a vízhálózat önkormányzati kézbe kerüljön. A CoreComm Si több mint kétszáz új munkavállaló alkalmazását, a termelés megsokszorozását tervezi a következő években, ehhez pedig elképzelhetetlen a szükséges infrastruktúra biztosítása. “Mi úgy dolgozunk most száztíz emberrel, hogy két hónapja nincs sem vizünk, sem pedig szennyvizünk” – jegyezte meg Horváth Balázs, aki azt kérte, hogy a vízszolgáltatás azonnali helyreállításának lehetőségét és feltételeit is vizsgálják meg.  A Thun Hungary Kft. képviseletében Molnár Bernadett szólalt fel. Jelezte: ha le kellene állniuk a termeléssel, két hét alatt tönkremennének. 145 emberrel szeptember 20. óta ivóvíz nélkül dolgoznak, holott a zuhanyzás lehetőségét is biztosítaniuk kell. Éppen ezért tartanak attól, hogy a  munkavállalók elpártolnak majd a vállalattól.

A cégek a csapdahelyzetből egyetlen kiutat látnak: ha mind az út, mind a vízvezeték önkormányzati tulajdonba kerül egy kisajátítási eljárás eredményeként, és addig is birtokvédelmi eljárást indítottak az FKM Team ellen, illetve közbenjárásra kérték a városvezetést is. Az érintett cégek vállalták azt is, hogy a kisajátítás költségeit és az út felújítását megfizetik – több mint százmillió forintos kártalanítási összeg megtérítésére előzetes vállalást tettek, és egyben jelezték, hogy szükség esetén további többletköltségeket is készek finanszírozni, csak hogy a helyzet rendeződjön. 

Ráadásul az FKM Team Kft. ellen a NAV is végrehajtási eljárást indított, ahogy a Bakony Cseri Kft. ellen is. Szeptember 22-én az FKM Team jelezte az önkormányzatnak, hogy a korábban kötött településrendezési szerződés felbontását és egy új, a Bakony Cseri Kft-vel kötendő szerződés összeállítását javasolja. Ebben vállalta volna, hogy a területén futó út nem minősülne lezárt magánútnak, a többi cég részére mindvégig biztosítanák a megközelíthetőséget és a vízellátást, az utak és a vízhálózat pedig 300 millió forint és a kért területrendezési módosítások ellenében az önkormányzat tulajdonába kerülhet.  Az önkormányzat azonban ezeknek a követeléseknek nem tud – és nem akar – eleget tenni, ahogy a képviselőtestületi ülésen Porga Gyula polgármester rámutatott: az FKM Team nincs abban a helyzetben, hogy követeléseket fogalmazzon meg és árakat jelöljön ki, a kisajátítási eljárás során az illetékes kormányhivatal szakembere fogja meghatározni, mennyit ér az önkormányzat által tulajdonba venni tervezett infrastruktúra.

A szeptemberi közgyűlésen sürgősséggel tárgyalt előterjesztésben egyoldalúan felbontották az FKM Team Kft-vel korábban kötött településrendezési szerződést, és egyúttal elindították a folyamatot, mely során felmérik a a volt Bakony Művek területén lévő utak és víziközművek jogi helyzetét, értékét, valamint hogy miként kerülhetnének kisajátítással önkormányzati tulajdonba. A szakértői felmérés ezekben a hetekben történik meg, és akár már a novemberi közgyűlésen, két hét múlva döntés születhet a kisajátítás részleteiről. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. ma 13:49 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' politika 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' Hogyan próbál Magyarország lavírozni a nagyhatalmak különböző érdekei közt és hogyan jöhet ki mégis jól ebből egy ilyen kis ország Európában? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ezekről is beszélt szerda este Veszprémben a Mathias Corvinus Collegium veszprémi képzési központjának előadásán, ahol legújabb, Huszárvágás című könyvét is bemutatta. ma 11:28 Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. tegnap 23:09 Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. tegnap 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.