Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
24°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
24°C

Tiszta vizet öntetnének a pohárba a Bakony Művek területén

2022. november 2. 16:00
Kisajátítaná az egykori Bakony Művek területén található utakat és víziközmű-hálózatot az önkormányzat, hogy ezzel oldja fel az ott működő cégek közötti ellentétet.

Az ügy tavaly kezdődött, amikor az FKM TEAM Kft. kezdeményezte az egykori Bakony Művek területén található, a cég tulajdonában lévő telkek átminősítését. Az ingatlanokat korábban lakóövezetbe sorolta az önkormányzat, a cég azonban gazdasági tevékenységét szerette volna bővíteni – ehhez kellett volna a telkeket gazdasági-kereskedelmi övezetbe átminősíteni. 

Az önkormányzat közgyűlése 2021 márciusában döntött arról, hogy településrendezési szerződést köt a társasággal. Az önkormányzat vállalta, hogy elvégzi a kért módosításokat az ingatlanokra vonatkozóan, a vállalkozó pedig azt, hogy az eljárás költségeit megtéríti, és a telkén keresztülvezető magánutat – amely több más vállalat megközelíthetőségét biztosítja – saját költségén felújítja 2022. december 31-ig. 

A szerződés betartása azonban idén nyár végére ellehetetlenült. Az FKM Team kft. késlekedve nyújtotta be a folyamathoz szükséges környezeti vizsgálat és értékelés dokumentációját. Közben a tulajdonában lévő utat az önkormányzat tudta nélkül értékesítette a Bakony Cseri Kft-nek, aki nem áll szerződéses jogviszonyban az önkormányzattal. A területen szeptemberig nem kezdődött el az útfelújítás, az önkormányzat nem kapott információt arról, hol tart ez a folyamat, márpedig a vállalt, év végi határidő egyre közeleg. 

Időközben az FKM Team Kft. kapcsolata is jelentősen megromlott az egykori Bakony Művek területén működő többi céggel. Ezek telephelyei ugyanis csak az FKM Team kft. (és a Bakony Cseri Kft.) tulajdonában lévő úton keresztül közelíthetők meg, és a víziközmű-szolgáltatáshoz is az FKM Team tulajdonában lévő vezetékeken keresztül férnek hozzá úgy, hogy a főmérő az FKM Teamhez tartozik, a többi cég mellékvízmérőn keresztül csatlakozik a hálózathoz. 2021-ben a felhalmozódott vízdíjhátralék vitát szült a felek között, az FKM Team pedig mind a víz-, mind az úthasználatot feltételekhez kötötte volna a többi cég számára. 

A szeptember végi önkormányzati közgyűlésen több érintett cég képviselői is jelen voltak. Horváth Balázs  a CoreComm Si Kft-től arra hívta fel a figyelmet, hogy a területen korábban milliárdos beruházásokat végrehajtó cégek nem fejlődhetnek tovább anélkül, hogy az út- és a vízhálózat önkormányzati kézbe kerüljön. A CoreComm Si több mint kétszáz új munkavállaló alkalmazását, a termelés megsokszorozását tervezi a következő években, ehhez pedig elképzelhetetlen a szükséges infrastruktúra biztosítása. “Mi úgy dolgozunk most száztíz emberrel, hogy két hónapja nincs sem vizünk, sem pedig szennyvizünk” – jegyezte meg Horváth Balázs, aki azt kérte, hogy a vízszolgáltatás azonnali helyreállításának lehetőségét és feltételeit is vizsgálják meg.  A Thun Hungary Kft. képviseletében Molnár Bernadett szólalt fel. Jelezte: ha le kellene állniuk a termeléssel, két hét alatt tönkremennének. 145 emberrel szeptember 20. óta ivóvíz nélkül dolgoznak, holott a zuhanyzás lehetőségét is biztosítaniuk kell. Éppen ezért tartanak attól, hogy a  munkavállalók elpártolnak majd a vállalattól.

A cégek a csapdahelyzetből egyetlen kiutat látnak: ha mind az út, mind a vízvezeték önkormányzati tulajdonba kerül egy kisajátítási eljárás eredményeként, és addig is birtokvédelmi eljárást indítottak az FKM Team ellen, illetve közbenjárásra kérték a városvezetést is. Az érintett cégek vállalták azt is, hogy a kisajátítás költségeit és az út felújítását megfizetik – több mint százmillió forintos kártalanítási összeg megtérítésére előzetes vállalást tettek, és egyben jelezték, hogy szükség esetén további többletköltségeket is készek finanszírozni, csak hogy a helyzet rendeződjön. 

Ráadásul az FKM Team Kft. ellen a NAV is végrehajtási eljárást indított, ahogy a Bakony Cseri Kft. ellen is. Szeptember 22-én az FKM Team jelezte az önkormányzatnak, hogy a korábban kötött településrendezési szerződés felbontását és egy új, a Bakony Cseri Kft-vel kötendő szerződés összeállítását javasolja. Ebben vállalta volna, hogy a területén futó út nem minősülne lezárt magánútnak, a többi cég részére mindvégig biztosítanák a megközelíthetőséget és a vízellátást, az utak és a vízhálózat pedig 300 millió forint és a kért területrendezési módosítások ellenében az önkormányzat tulajdonába kerülhet.  Az önkormányzat azonban ezeknek a követeléseknek nem tud – és nem akar – eleget tenni, ahogy a képviselőtestületi ülésen Porga Gyula polgármester rámutatott: az FKM Team nincs abban a helyzetben, hogy követeléseket fogalmazzon meg és árakat jelöljön ki, a kisajátítási eljárás során az illetékes kormányhivatal szakembere fogja meghatározni, mennyit ér az önkormányzat által tulajdonba venni tervezett infrastruktúra.

A szeptemberi közgyűlésen sürgősséggel tárgyalt előterjesztésben egyoldalúan felbontották az FKM Team Kft-vel korábban kötött településrendezési szerződést, és egyúttal elindították a folyamatot, mely során felmérik a a volt Bakony Művek területén lévő utak és víziközművek jogi helyzetét, értékét, valamint hogy miként kerülhetnének kisajátítással önkormányzati tulajdonba. A szakértői felmérés ezekben a hetekben történik meg, és akár már a novemberi közgyűlésen, két hét múlva döntés születhet a kisajátítás részleteiről. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. 2024. július 14. 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.