Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
14°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
14°C

A testi és lelki egészség megteremtésében segít egy újonnan indult előadássorozat

2022. november 8. 11:38
Első alkalommal rögtön telt ház volt a „Gyógyító ételek, gyógyító gondolatok” című rendezvénysorozat vasárnap esti előadásán a veszprémi régi bányatröszt konferenciatermében. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy az egészséges testi és lelki harmónia olyan témakörök, amelyek leginkább foglalkoztatják korunk társadalmát. Az eseményen pedig ezt a kettőt kapcsolták össze, nem csupán az előadásokon keresztül, hanem tapasztalati szinten is.

Az „ép testben ép lélek” szlogen mára talán elcsépeltnek tűnhet, holott a tudomány számos bizonyítékot fel tud sorakoztatni az érvényessége mellett. Ha egy egyszerű példát veszünk, amikor az ember stresszes, akkor nem működik megfelelően az emésztése sem, valamint az immunrendszert is blokkolja ez a negatív állapot. Ezzel szemben a hála, az öröm, a vidámság, összességében a pozitív gondolatok viszont endorfint termelnek, amit örömhormonnak is szoktak nevezni, azt pedig már a kutatások teszik hozzá, hogy ez a hormon segít megerősíteni az immunrendszert is.

Mindezt Szabó Attila mondta el portálunknak, aki foglalkozását tekintve biológiatanár és lelkész, viszont most egy másik szerepkörben, egészséges életmód oktatóként jött el Veszprémbe, hogy szépszámú közönség előtt megtartsa első előadását a helyes étkezésről és a hozzá szervesen kapcsolódó pozitív lelkületről.

A „Gyógyító ételek, gyógyító gondolatok” névre keresztelt ötrészes előadássorozatot Attila egy veszprémi barátjával, a belvárosi Oázis egészségbolt tulajdonosával, Juhos Attilával találta ki, pontosabban együtt határozták el, hogy a más városokban, például Ajkán már sikeresen debütáló rendezvényt Veszprémbe is elhozzák.

Hogy a veszprémiek körében mennyire van befogadókészség erre, jó bizonyíték, hogy már az első alkalommal sikerült megtölteni a régi bányatröszt épületének nagytermét, ahol Szabó Attila rövid előadásában osztotta meg az egészséges életmód 8 alapelvét. Azt a 8 tényezőt, amit több biológus és pszichológus is úgy tart számon, mint a harmonikus testi és lelki élet feltételeit.

Ezek a vízfogyasztás, a napfény, a jó levegő, a mozgás, a helyes táplálkozás, a bizalom, a mértékletesség és a hit.

Az előadó mindegyik alapelvhez hozzáfűzött valami érdekességet, olyan tudományosan alátámasztott információt, amelyek nem minden esetben forognak közszájon. Például, hogy a napfény önmagában melatolint termel, ami lassítja a rákos sejtek szaporodását, de emellett még a vérnyomásra jó hatással van és csökkenti a koleszterinszintet.

Hasonlóan az oxigén pedig az agy működésében segít, sokkal tisztábban lehet gondolkodni friss levegőn, amit szintén alátámasztottak már a kutatók, ezek a tanulmányok pedig fellelhetőek szakirodalmakban.

Az előadó tévhiteket is eloszlatott, miszerint például evés közben hasznos, ha vizet iszunk. Ez valójában felhígítja a gyomorsavat, valamint a hideg folyadék miatt az emésztés is lassul. Érdemes az utolsó pohár vizet fél órával az étkezés előtt elfogyasztani, hangzott el.

De szó volt arról is, hogy a testmozgás bizonyítottan segít csökkenteni a stresszt, valamint Szabó Attila kitért a pihenés fontosságára is, mint mondta, már a Bibliában is megjelenik a pihenőnap, amikor Isten a hetedik napot erre szánta.

Ami az étkezést illeti, az előadássorozat egyik kiemelt célja, hogy bemutassa azokat a konyhai praktikákat, amelyekkel hús és más állati eredetű termékek helyett kifejezetten növényi alapú alapanyagokat használnak. A programsorozat részeként pedig kóstolókat is szerveznek ezeken az eseményeken, így volt ez az első alkalommal is, amikor a tej- és tejfölpótló növényi eredetű megoldásokat hozták el a közönségnek.

Az előadóteremben külön kóstolót is tartottak ezekből, valamint bemutatták azokat a technológiákat, amelyekkel akár még napraforgómagból is lehet tejfölpótló természetes ételt készíteni.

Érdeklődésünkre Szabó Attila elmondta, ezeknek az íze nem sokban különbözik a megszokott bolti alapanyagokétól, szerinte minden csak a fűszerezésen múlik.

A programsorozat, ami egyébként ingyenesen látogatható vasárnap folytatódik, ahol majd a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről lesz szó, az asztalon pedig húspótló ételek, főzelékek és fasírozottak fognak sorakozni, de december 11-ig, az utolsó előadásig még terítékre kerülnek levesek, édességek is.

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.