2022. december 2.
//
Melinda névnap

Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk

Az ENSZ előrejelzése szerint a Föld népessége kedden, november 15-én eléri a nyolcmilliárdot. A túlnépesedés itt nem áll meg, a modellek azt jelzik, hogy a csúcsot a 2080-as években érhetjük el, amikor 10,4 milliárdan lakunk majd ezen a bolygón.

2022. november 15-én a Föld népessége eléri a nyolcmilliárdot. A túlnépesedés trendje tehát folytatódik, az üteme azonban lassul – a növekedés mértéke az 1950-es évek óta nem volt annyira alacsony, mint most. Az ENSZ szakértői azt vetítik előre, hogy 2030-ban 8,5; 2050-ben pedig 9,7 milliárd ember él majd a bolygón. A népességnövekedés a 2080-as években állhat le, ekkorra 10,4 milliárdos lélekszámot jósolnak, és a kutatók arra számítanak, hogy ettől kezdve az évszázad végéig stagnál majd a szám.

Ma már tisztán látszik ugyanis, hogy a népességrobbanás nem a végtelenségig folytatódó tendencia. Azokban az országokban, ahol az egészségügy jelentős fejlődésen megy keresztül, eleinte óriási a növekedés: hiszen csökken a gyermekhalálozás, kitolódik a várható élettartam. A fejlődés és a vele járó jóllét azonban kényelmessé teszi a fiatalokat, a gyerekvállalás komoly anyagi áldozatvállalással és rengeteg lemondással jár, amire egyre kevesebben hajlandók. Jó példa erre Kína: évtizedeken át élt az “egyke-törvény”, tiltották a második gyerek vállalását a kínai szülőknek. A fejlődés azonban ott is hasonló eredményeket hozott, mint nyugaton: csökken a gyermekvállalási kedv, mára pedig odáig jutottunk, hogy az állam támogatja a több gyereket vállaló családokat. 

Ennek ellenére az ENSZ előrejelzése szerint 2023-ban India lélekszáma megelőzi majd Kínát. 

A fejlett és fejlődő államokban egyaránt csökken a gyermekvállalási kedv, sőt, ijesztő méreteket ölt az elmagányosodás. Japánban 2020-ban a háztartások 38 százalékában egyetlen ember élt, a teljes lakosság 20 százaléka egyedülálló, az elvileg legaktívabb szerelmi életet élő huszonévesek körében a nők 50, a férfiak 70 százaléka egyedülálló. Magyarországon az idei népszámlálás adataira még várnunk kell, de már legutóbb, 2011-ben is a háztartások harmada egyszemélyes volt, az arány pedig a trendek alapján várhatóan tovább romlott az elmúlt évtizedben. 

Illusztráció: ENSZIllusztráció: ENSZ

De nemcsak arról van szó, hogy kevesebben élnek párkapcsolatban és még kevesebben családban. Noha ma már a csapból is a pornó folyik és egy üveg ásványvizet is alulöltözött nővel próbálnak eladni, téves lenne azt gondolni, hogy belefulladunk a szexualitásba. Hihetnénk, hogy bár több az egyedülálló, de ezzel együtt megnőtt a párkapcsolaton kívüli aktusok száma – csakhogy a kutatások szerint nem ez történt. 

A népesedés-kutatók nemzetközi felmérései alapján a mai huszonévesek és harmincasok sokkal kevesebbet szexelnek, mint a nagyszüleik tették ugyanebben az életkorukban. 

Látható tehát, hogy a fejlődő és fejlett országokban az emberek eltávolodnak egymástól, kevesebben élnek kapcsolatban, még kevesebben vállalnak gyereket, ami a népesség csökkenéséhez vezet. Globálisan azért látunk mégis növekvő számokat, mert sok állam elmaradottabb, később léphetett a technológiai és társadalmi fejlődés útjára, azonban amint elérnek a mai amerikai-európai-délkelet-ázsiai szintre, várhatóan ugyanezek a jelenségek náluk is felbukkannak majd. Azok az előrejelzések, amelyek a 20. század második felében végtelenbe tartó növekedést és tizensok milliárdos népességet vetítettek előre, mára idejétmúlttá váltak. A Föld lélekszáma valahol tíz és fél milliárd fő környékén meg fog állni az évszázad utolsó húsz évében. 

Az ENSZ jelentése kitér arra is, hogy a 2050-ig előrevetített népességnövekedés több mint felét nyolc állam produkálja majd: A Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Pakisztán, Nigéria, a Fülöp-szigetek és Tanzánia. A 2050 utáni növekedést pedig Afrikának a Szaharától délre eső területeitől várják a szakemberek. 

Ezzel együtt a 65 év felettiek aránya a világon az idei 10 százalékos szintről 16 százalékra emelkedik majd az évszázad közepére. Ezen a ponton a 65 évnél idősebbek száma több mint kétszerese lesz az öt évnél fiatalabbak létszámánál. A globális várható élettartam 2019-ben elérte a 72,8 évet, ami kilenc évvel magasabb az 1990-es értéknél, 2050-re pedig 77,2 évig is felkúszhat ez az adat. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
A drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik majd a vevők - közölte az MTI-vel csütörtökön az Agroinform.
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
Az elhibázott brüsszeli szankciókról és a magyar kormány erre adott válaszairól tartott közös sajtótájékoztatót Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán délután Veszprémben. A sajtótájékoztatón bemutatták a legújabb nemzeti konzultáció témaköreit is, valamint kiderült, miért fontos az, hogy minél többen részt vegyenek a kitöltésében.