Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Adathalászok hálójában

2022. november 16. 11:29
Az elmúlt időszakban megszaporodtak az adathalászattal kapcsolatos bűncselekmények. A napokban egy 72 éves nagyvázsonyi lakos tett feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, aki 2022. november 1-jén az email címére egy bank nevében olyan tartalmú üzenetet küldött, mely szerint bankszámla adatait ismeretlenek jogosulatlanul megszerezhették, ezért ennek ellenőrzése szükséges. A levélben egy „linket” is elhelyeztek, amelyre rákattintva az ellenőrzés a tájékoztatás szerint egyszerűen elvégezhető. A sértettet ezen a linken keresztül egy valós banki felülethez hasonló felületre navigálták, ahol személyes banki adatainak megadását kérték.

A sértett ennek eleget is tett. Másnap reggel a telefonjára különböző banki tranzakciókról szóló értesítések érkeztek, melyeket nem ő kezdeményezett. A pénzintézettől azt a tájékoztatást kapta, hogy a számláján levő összes pénzét, azaz több mint háromszázezer forintot arról leemeltek.

Egy 67 éves budapesti hölgy pedig azért tett bejelentést a rendőrségre, mert egy hazai pénzintézetnél nyitott bankszámláját akarta megtekinteni webes felületen keresztül, azonban a sikertelen belépési kísérletet követően pár perc múlva egy sms értesítést kapott, hogy több mint hatszázezer forintot leemeletek bankszámlájáról. Csak ezután vette észre, hogy nem bankjának valós weboldalán, hanem egy ahhoz hasonlón próbálkozott, és itt adta meg banki adatait.

Egy 43 éves tapolcai férfit ismeretlenek hívtak egy külföldi telefonszámról. A magyarul jól, de akcentussal beszélő hívó hölgy kedvező befektetési lehetőséget ajánlott a sértettnek, ami egy új internetes kereskedelmi platformhoz kapcsolódott. A sértett elfogadta az ajánlatot és bankkártyájával a felajánlott befektetési összeget kifizette. Ezt követően több alkalommal is keresték a „tanácsadók”, és újabb összegek befizetésére illetve kereskedelmi műveletek jóváhagyására kérték. Ennek a férfi közel tízezer euró (kb. 4 millió forint) értékben eleget is. Később, amikor hozzá szeretett volna jutni megtakarításaihoz, azt a tájékoztatást kapta, hogy gyakorlatilag a költségek teljes egészben elvitték a befektetett összeget, így azt nem adták vissza neki.

Az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság több tanáccsal is szolgál.

Az áloldalak sok esetben kinézetükben, szerkezetükben nagyon hasonlítanak az eredeti oldalhoz, más esetben csak a szervezet arculati elemeit (színek, logók) alkalmazzák egyszerűsített formában. Vannak azonban olyan egyértelmű jelek, amelyek jelzik, hogy áloldalról van szó.

  • Mindig ellenőrizze, hogy valóban a feladónak tűnő személy, szervezet küldte az e-mailt!
  • A bankok nem kérnek e-mailben bankkártya adatokat, más szervezeteknek pedig ne adja meg azokat!
  • Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
  • Amikor belép egy banki vagy bármilyen más oldalra, győződjön meg arról, hogy az valóban ahhoz a szervezethez tartozik! Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https előtag) oldalon adjon meg!
  • Idegenek kezdeményezésére ne fogjon befektetésbe, ehhez csak a már ismert kapcsolatokat illetve elérhetőségeket használja!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, kérjük, értesítse a rendőrségert a 112-es segélyhívó számon!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.