Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az állattartás kockázatai és teendői

2022. november 11. 10:52

Az állattenyésztés egy olyan szakma, amelynek megvannak a maga kockázatai. Nekünk az a feladatunk, hogy az állatok és az emberek egészségét is óvjuk, ezért kell rendszeresen időt szakítanunk a fertőtlenítésre.

A következő cikkben az UV-C technológia lehetőségeit vesszük górcső alá. Lássuk, hogyan fertőtleníthetünk UV-C lámpákkal! Tartson velem!

Milyen veszélyei vannak az állattartásnak?

Mint azt tudjuk, az állatok sokféle betegséget hordoznak, amelyek egy része akár az emberekre is ártalmas lehet. Arról nem is beszélve, hogy a tenyésztők számára a betegségek nagy veszteségeket okozhatnak az állatállományban.

UV-C fénnyel működő, fertőtlenítésre képes lámpák

Az UV-C fénnyel működő germicidlámpa például a PRRS és más vírusok ellen egyaránt használható, tehát a tanyákon, telepeken nagy hasznát vehetjük. 

De nemcsak a haszonállatot tartó személyek, hanem a kutya- és macskatenyésztők is használhatják ezt a technológiát. A csírátlanítás elvégezhető egy-egy betegség, esetleg alomcsere után, de heti-havi gyakorisággal érdemes beiktatni. Így egyrészt sok baktérium elpusztítható, másrészt meggátolható, hogy a betegség átterjedjen egyik állatról a másikra. 

A gazdik szemében pedig egy fontos szempont lehet a jövőben, hogy milyen kozmetikába viszik be kedvenceiket, ugyanis sok helyen már alkalmazzák a germicidlámpás készülékeket. 

A felületek fertőtlenítése - Ilyen termékek segíthetnek

A falra szerelhető, állványra helyezhető és hordozható UV-C lámpatesteket minimális költségekkel működtethetjük. Fél- egy órás sugárzással biztosítható a csírátlanítás, habár a besugárzási idő sokszor a méretektől és a baktériumok mennyiségétől is függ. 

Fontos tudni azonban, hogy csak akkor szabad az ilyen típusú eszközöket bekapcsolni, amikor sem állat, sem ember nem tartózkodik a helyiségben. Rövid időre be lehet menni a területre, de csak védőszemüveget viselve. 

A lámpák egyébként általában speciális bevonattal egyaránt rendelkeznek, amely törés esetén megakadályozza a szilánkok szétszóródását. 

Az állattenyésztés, az állattartás komoly felelősség, de ha megtaláljuk az ideális fertőtlenítő módszert, akkor biztonságosabb környezetet teremthetünk az állatok és a dolgozók számára.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.