Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhízásra hajlamos kutyafajták

2022. november 11. 11:00

A túlsúly világszerte egy elég nagy problémát jelent, de nem csupán az emberek, hanem a kutyák körében is. Ugyan bármelyik kutyánál fennállhat az elhízás veszélye, egyes fajták hajlamosabbak a plusz kilók felszedésére. 

Ezek azok a kutyusok, amelyeknek extra odafigyelésre lehet szükségük - akár diétával, akár testmozgással kapcsolatban - így egészséges súlytartományban maradhatnak. Ehhez pedig nagy segítséget jelenthetnek például a BARFSHOP.hu komplett barf menüi és az itt található jutalomfalatok.

Labrador és golden retriever

A jól megérdemelt falánk hírnevével rendelkező labradorokat és golden retrievereket gyakran a legkövérebb kutyafajták közé sorolják. Étvágyukat szinte lehetetlen kielégíteni, és bármit megesznek. Ezért mindenképpen ügyelj arra, hogy korlátozd az étkezési időn kívüli finomságaikat, továbbá nem árt elzárni előlük a szemetest is!

A testmozgásra való ösztönzés viszont nem okozhat gondot náluk, mivel a labrador és a golden retriever magasabb energiaigényű kutyafajtának számítanak. Szeretik a sétákat, az aktív játékidőt és az úszást. Tanácsos előnyben részesíteni velük a hosszabb, megerőltetőbb sétákat, vagy, ha erre nincsen lehetőség, akkor teremts számukra minőségi háztáji időtöltést, mint amilyen például a kötélhúzás!

Basset hound és beagle

A basset hound és a beagle is egy igazán intelligens, szociális és barátságos kutyafajta, így nagyszerű lehet egy család számára. Mindkettőnek hihetetlen étvágya van, és sokszor addig esznek, ameddig meg sem tudnak mozdulni. 

Mivel vadászkutyákról van szó, gyakran használják őket nyomkövetésre, vagy valaminek az összegyűjtésére, vagyis hasonló gyakorlatokkal te is aktívan tarthatod őket. A basset houndok esetében viszont nem árt az óvatosság, mivel ennél a fajtánál gyakran alakul ki hátprobléma és ízületi gyulladás felnőtt korban!

Tacskó

Ez a kisebb testű kutyafajta ugyan szeret játszani, de a legtöbbször tökéletesen megelégszik azzal, hogy az öledben ülhet, miközben te a fejét vakargatod - de éppen ebben rejlik a probléma! Rutinszerű testmozgás nélkül a végén úgy fog kinézni a kutyusod, mintha egy túltöltött kolbászt tartanál a kezedben. 

Ennél a fajtánál viszont szintén nagy a veszélye annak, hogy hátprobléma alakul ki, amely nagyban korlátozza a mozgásukat. Emiatt fontos, hogy kerüld a szigorú és megerőltető gyakorlatokat! Hasznosabb lehet inkább a rövidebb futás, vagy a játékaik eldobása a parkban illetve az udvaron. 

Általános tippek

A legfontosabb, hogy hagyj fel az étkezésen időn kívüli finomságok adásával, és hozz létre egy etetési időbeosztást! Továbbá bármennyire is nehéz ellenállni a kísértésnek, ne adj neki az általad fogyasztott élelmiszerekből!

De nem árt “kutyabiztossá” tenni a szemeteseket is! Végezetül pedig válassz számára egészséges nassolnivalókat, például sárgarépát vagy egy természetes összetevőkből készült, alacsony zsírtartalmú jutalomfalatot! Ha betartod ezeket az alapvető szabályokat, akkor csökkentheted annak az esélyét, hogy a kutyád felszed némi plusz kilót. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.