Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan kell gondoskodni egy elektromos autóról?

2022. november 14. 10:50

Az autóvásárlás alapvetően is sok átgondolni valót ad az embernek. Nem mindegy, hogy milyen összegben gondolkodunk, milyen autómárkát preferálunk, hogy milyen felszereltségre van igényünk, és persze még számos pontot veszünk figyelembe a végső döntés előtt. Ebbe a mátrixba keveredik bele mostanában sokaknál, hogy vajon belsőégésű motorral felszerelt autót válasszanak vagy elektromos autót? De mit lehet tudni ez utóbbinak a karbantartási igényeiről? Ennek járunk utána a következő bejegyzésben.

Alapvető hasonlóságok és különbségek

Az elektromos autók nagyon sok dologban hasonlóak a hagyományos belsőégésű motoros elődjeikkel. Tulajdonképpen a motoron és a hajtásszerkezeten kívül a legtöbb alkatrész egyezik, de ez még nem jelenti azt, hogy teljesen megegyeznének a vásárlás után a fenntartási költségek.

Te is tervezed, hogy elektromos vagy hibrid autóra váltasz? A biztosítás miatt ne fájjon a fejed! Elektromos autóra biztosítást már köthetsz az otthonod kényelméből is online, sorban állás nélkül.

Tankolás

A benzinárak napjainkban elég sok figyelmet kapnak, hiszen a hatósági árazás nélkül kimondottan borsosnak tűnhet egy liter üzemanyag ára például a tavalyi viszonyokhoz képest. Az elektromos autónak megvan az a hatalmas előnye, hogy a hajtóerőt akár ingyen is meg tudjuk termelni a házunkra telepített napelemes rendszer segítségével, de ez sajnos a kezdeti beruházási költségeket meg tudja növelni. 

Fékrendszer

Ahogy a hagyományos esetben, az elektromos autóknál is kiemelten fontos, hogy a fékek rendeltetésszerűen működjenek. Az elektromos autók esetében a fékrendszer egy plusz feladatot is kapott: a lassítások során a hajtáslánc energiát termel vissza az akkumulátorba. Ez viszont nem jelenti azt, hogy több odafigyelést igényelne a karbantartása. Ugyanúgy rendszeresen ellenőrizni kell a fékbetéteket, a féktárcsákat/-dobot, valamint a kéziféket is, hogy véletlenül se okozzon a rendszer elégtelen működése egy baleseti szituációt. 

Olajcsere

Ez a tétel sokszor felmerül, mint kihúzható elem, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. A motorolaj vagy a gyújtógyertyák cseréjét természetesen elfelejthetjük elektromos autó esetében, de azért vannak a járműnek olyan áttétei, alkatrészei, amik megkívánják az olajozottságot. De ezt természetesen más rendszer szerint és mennyiségben van, mint a belsőégésű motorral hajtott autók esetében.

Magabiztosan az utakon

Az autók másik nagy hasonlósága, hogy azonos módon négy keréken gurulnak az utakon, azoknak a kerekeknek pedig stabilan kell tartaniuk a menetirányt és állni a sarat minden kátyú vagy úthiba ellenére. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a felfüggesztések, csuklók, lengéscsillapítók rendben legyenek. Egy ismeretlen zörej tehát az elektromos autók esetén sem egy vállrándítással elintézhető probléma. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.