Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Kapcsolódj be! - Trash Art Meetup a Hangvillában

2022. november 15. 4:00
A HybridCycle 2022. november 25-én a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve rendezi meg művészet és fenntarthatóság fókuszú eseményét, a Trash Art Meetup-ot, ezzel is gazdagítva Magyarország új kulturális – kreatív régiójának programkínálatát.

Öt izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel, öt FlashTalks előadással (20 perces, rövid, mozgalmas előadás), kreatív workshop foglalkozásokkal, ahol a hulladék az alapanyag, illetve esti mozival várják az érdeklődőket Veszprémben, a Hangvillában.

A meetup látogatói a kultúra különböző szektoraiban tevékenykedő, a művészeti, tudományos és akadémiai szféra, valamint a zöld és etikus piaci szereplők képviselőinek beszélgetéseit, előadásait hallgatva megismerkedhetnek a fenntarthatóság, a művészeti élet különböző aspektusaival, illetve választ kaphatnak azokra a kérdésekre is, hogy hogyan kapcsolódik a klímaváltozás és az alkotói munka egymáshoz, mit tehet a művészet a környezetvédelemért és, hogy mire lehet számítani a közeli és távolabbi jövőben a szakemberek szemüvegén át. Többek között olyan hozzáértő szakértők kapcsolódnak be a párbeszédbe, mint Stumpf Kata (szerkesztő, riporter), Sinkovics Ede (trash art művész), Készman József (Ludwig Múzeum, kurátor), Barcza Dániel (MOME, egyetemi oktató).

Az egész napos rendezvényt különböző tematikájú, 50 perces kerekasztal beszélgetésekre bontották. Így alakul a menetrend:

GREEN EDU: generációk a jövőért?

Időpont: 10:20 - 11:30

A művészeti intézményekben a hagyományos módszerek találkoznak a zero waste technikákkal. De vajon hozzájárulhatnak-e az oktatás változásai a nagyobb lépésekhez? Megférnek a régi tanok mellett, az innovatív, fenntartható technológiák? Hogyan jelenik meg a szemléletformálás és a tudatosítás vagy éppen a figyelemfelkeltés a felsőoktatásban?

GREEN ART: ökotudatos alkotás

Időpont: 13:00 - 13:50

A kortárs művek sokasága között vajon van e-helye a “szemétnek” egy galéria falai között? Lehet-e egyáltalán értékes egy hulladékból készített alkotás? Hogyan inspirálják a művészeket a körülöttünk zajló változások és hogy ezek a változások, hogyan hatnak a világunkra. Vajon van kapcsolat a fenntarthatóság, a környezeti változások és a művészet között?

GREEN CULTURE: környezet és kultúra

Időpont: 14:30 - 15:20

Hogyan egyeztethető össze a klasszikus kiállítások és műgyűjtemények világa ezzel az irányzattal, és a trash art alkotásokkal?

A trash art mozgalmat folyamatos fejlődés és rendkívül nagy alkotói szabadság jellemzi. Az évek során és alkotónként is változnak a célok és a célközönség, a “kiállítói” környezet és a technikák, alapanyagok. A kérdés azonban minden esetben felmerülhet: van-e helye egy hulladékból megalkotott műnek a kiállítótérben, vagy köztéri installációk formájában, a galériákon kívül érdemes ezzel a művészeti ágazattal foglalkoznunk? Milyen hatása lehet a fenntarthatóságnak az intézmények, szervezetek kulturális, képzőművészeti igényeire?

GREEN COLLECTION: hulladék vs. művészet

Időpont: 16:00 - 16:50

Neves magyar műgyűjtők olyan kérdéseket vitatnak meg a meetup alkalmával, hogy a műgyűjtésben lehet-e szempont a fenntartható művészet, illetve lehet e műkereskedelmi értéke egy trash art műalkotásnak..?

A beszélgetés során választ kaphatunk olyan kérdésekre, hogy egy gyűjtő, hogyan tudja eldönteni, hogy a szemét pusztán hulladék, vagy az egy művészi szférában is értékelhető műalkotás? Egy gyűjtőnek fontos lehet-e bemutatni és terjeszteni, hogy trash art alkotás van a gyűjteményében, és esetleg ezzel értéket közvetíteni a többi gyűjtő és a társadalom felé?

GREEN DESIGN: ÚjraTervezve

Időpont: 17:40 - 18:30

A fenntartható design fogalma sokkal többet rejt, mint ergonómiai és gazdasági értelemben jól funkcionáló környezettudatos terméktervezést. De mikor beszélhetünk fenntartható tervezésről valójában?

Ha a fenntarthatóság, az innovatív technológiák, az organikus anyagok és a társadalmi felelősségvállalás kerül a designkultúra középpontjába, akkor fenntartható designról beszélünk.

 

Kapcsolódj be Te is! Érdemes lesz követni a HybridCycle Facebook-oldalát és a Facebook-eseményt az újdonságokért illetve további információért! Sok érdekességgel, meglepetésekkel, nyereményjátékkal is készülnek november 25-ig. A program látogatása ingyenes.

vehir.hu
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.