Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Szemléletformáló program a Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban

2022. november 17. 11:25
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának felvezető programsorozataként, tavalyihoz hasonlóan idén is környezettudatos szemléletformálásra és alkotásra invitálja a HybridCycle csapata Veszprém megye 10 általános iskolájának diákjait.

Az idei évet Várpalotán a Vásárhelyi András Tagiskolában és Zircen a Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában kezdték. Azt követően Veszprémbe látogattak, a Hriszto Botev Általános Iskolába, majd a tótvázsonyi Padányi Katolikus Iskola Tótvázsonyi Tagiskolába.  A kreatív gyűjtés és workshop a következő hetekben Ajkán és Balatonfűzfőn folytatódik.

A trash art workshopok a kreatív újrahasznosítás módszerét használják a készségek fejlesztéséreA trash art workshopok a kreatív újrahasznosítás módszerét használják a készségek fejlesztésére

Az intézmények közösségi tereiben elhelyezett informatív, edukatív felületekkel ellátott gyűjtőpontokon kupakokat, valamint a hozzájuk tartozó PET-palackokat gyűjthetik a tanulók. A kupakok gyűjtése és az alkotás egy felületen történik; az előre elkészített, mozaikszerű táblán elhelyezett, különböző színű kupakok egy korábban meghatározott figyelemfelkeltő illusztrációt adnak ki. Az elkészült munka emlékezteti az iskolásokat a fenntarthatóság fontosságára, emellett az iskolák tereit is díszítik.

A gyűjtőpont átadásakor a diákok két tanóra hosszúságúra tervezett workshop során újrahasznosított alapanyagok felhasználásával kis használati tárgyakat, dekorációkat készítenek környezeti nevelők, animátorok segítségével.

Gyűjtőpont a veszprémi Hriszto Botev Általános IskolábanGyűjtőpont a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolában

A zöld gondolkodásra való nevelést nem lehet elég korán kezdeni! A tapasztalati tanulási módszert kreatív folyamattal kombinálják, amire a 2-6. osztályosok kifejezetten nyitottak, különösen akkor, ha azokat kreatív, játékos módon tudják elsajátítani. Olyan alapanyagokat használnak, melyek minden háztartásban megtalálhatóak (műanyag, papír, tetra pak, PET-palack, textilek, kartonok), majd ezekből használati tárgyakat, kiegészítőket, hangszereket, játékokat készítenek.

A kézügyességet és alkotókészséget is fejlesztő aktivitás során egy absztrakt témát ismertetnek meg, a fenntarthatósági gyakorlatok így sokkal jobban rögzülnek. Az informális és kötetlen workshopok lehetővé teszik a tanulók és a téma közötti személyes kapcsolat kialakulását, a közös alkotás során pedig megoszthatják egymással saját élményeiket, ötleteiket, tapasztalataikat.

Kreatív ötletelés után jöhet a készségfejlesztés, majd a megvalósításKreatív ötletelés után jöhet a készségfejlesztés, majd a megvalósítás

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.